He d’anar a treballar si tinc la covid-19? Canvis en les baixes laborals a Catalunya

  • Us resolem els dubtes per si heu de demanar la baixa a la feina perquè teniu la covid

VilaWeb
Marina Arbós Junyent
12.01.2022 - 21:50
Actualització: 06.07.2022 - 12:23

Els governs del país mantenen l’estratègia de tractar el coronavirus com una grip. Catalunya, el País Valencià i les Illes ja han deixat de comptar els casos diaris, però continuaran vigilant els col·lectius més vulnerables com la gent gran, dones embarassades o malalts greus. Les baixes laborals, fins ara obligaven a l’usuari a posar-se en contacte amb el seu CAP de referència. Això a Catalunya ha canviat.

Qui pot demanar la baixa laboral per coronavirus?

Les proves autodiagnòstiques no es consideraran com una confirmació d’infecció activa i tampoc no serviran per a demanar la baixa laboral com havia passat temps enrere. En cas que una persona necessiti sol·licitar-la, no serà vàlid un prova feta a casa.

Al País Valencià i a les Illes caldrà anar o trucar al CAP i serà un metge qui l’haurà d’autoritzar. Independentment del resultat de la prova, la baixa laboral es donarà si es tenen símptomes o si la persona es troba malament.

A Catalunya, davant la nova onada de casos, Salut ha anunciat una nova via per demanar la baixa per símptomes associats a la covid. Es gestionaran baixes automàtiques de cinc dies sense necessitat de presentar una prova positiva.

Per tant, ara es pot treballar amb covid. Però dependrà dels símptomes. Malgrat tot, les autoritats sanitàries recomanen fer teletreball per evitar possibles contagis. El que sí que és obligatori, és que si tens covid, s’ha de fer feina amb la màscara posada.

Com es pot demanar la baixa a través de la Meva Salut?

Aquest mecanisme, que serà temporal, s’ha instaurat amb l’objectiu de simplificar l’augment de processos administratius derivats de l’augment de contagis. La baixa es podrà demanar a través de La Meva Salut o de la programació per motius. S’haurà d’especificar els símptomes que es tenen. Si el metge de capçalera veu alguna nomalia en el formulari podrà trucar al pacient.

Els professionals sanitaris, una excepció

Si que es donaran baixes laborals per als professionals sanitaris i de residències que es contagiïn. Són els únics que tindran la baixa per defecte, encara que siguin asimptomàtics, ja que tenen contacte directe amb malalts o col·lectius més vulnerables. Al cap de set dies, no caldrà una prova negativa per tornar a la feina. Aquests col·lectius, per tant, sí que hauran de continuar fent quarantena si donen positiu.

Es pot allargar la baixa si persisteix la malaltia?

D’entrada, l’alta s’activarà de manera automàtica i es rebrà per correu electrònic o SMS. Si passat aquest període de cinc dies encara no us trobeu bé, la baixa es podrà prorrogar si els metges ho consideren necessari. És a dir, si els símptomes es mantenen encara que les proves siguin negatives i si la persona es troba malament, podrà continuar de baixa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor