28.03.2022 - 20:14
|
Actualització: 28.03.2022 - 22:14
Els governs del país avancen en una nova estratègia per tractar el coronavirus com una grip. Catalunya, el País Valencià i les Illes han anunciat que deixaran de comptar els casos diaris, però vigilaran els col·lectius més vulnerables com la gent gran, dones embarassades o malalts greus.
Qui pot demanar la baixa laboral per coronavirus?
Les proves autodiagnòstiques no es consideraran com una confirmació d’infecció activa i tampoc no serviran per a demanar la baixa laboral com fins ara. Si es tenen símptomes i es comuniquen al CAP, però, sí que serà possible demanar la baixa.
Els professionals sanitaris, una excepció
Si que es donaran baixes laborals per als professionals sanitaris i de residències que es contagiïn. Són els únics que tindran la baixa per defecte, encara que siguin asimptomàtics, ja que tenen contacte directe amb malalts o col·lectius més vulnerables. Al cap de set dies, no caldrà una prova negativa per tornar a la feina. Aquests col·lectius, per tant, sí que hauran de continuar fent quarantena si donen positiu.
Com s’ha de demanar la baixa laboral i quan es rep l’alta?
D’ençà que va començar la pandèmia i arran del col·lapse dels centres d’atenció primària, les consultes relacionades amb la covid-19 es gestionaven mitjançant els webs de Salut per descongestionar l’atenció primària. Aleshores les baixes laborals es feien automàticament, un cop es comunicava el positiu. Ara no serà així, sinó que el metge haurà de decidir si el pacient s’ha de quedar a casa, depenent dels símptomes i l’evolució de la malaltia.
Es pot allargar la baixa si persisteix la malaltia després de la quarantena?
Abans la baixa laboral per coronavirus s’acaba quan s’acaba el període d’aïllament estipulat, però es podia prorrogar si els metges ho consideraven necessari. De vegades, passada la quarantena, els símptomes es mantenen encara que les proves siguin negatives. En aquest cas, ara també es podrà allargar si el metge ho considera necessari.