Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?

  • Els símptomes més habituals són la fatiga, la tos, la febre, el mal de cap, el cruiximent muscular, la secreció nasal i el mal de coll

VilaWeb
Redacció
30.06.2022 - 20:00
Actualització: 01.07.2022 - 14:47

L’expansió de la covid d’aquestes darreres setmanes ens ha tornat a encarar amb una realitat que, poc o molt, ja havíem deixat enrere. Qui més qui menys tothom coneix algú que ha agafat la malaltia fa poc. Tot i que, gràcies a la vaccinació i la immunitat natural adquirida en infeccions anteriors, s’ha reduït enormement la gravetat dels símptomes, a ningú li agrada estar malalt. Quan se n’està, apareixen els dubtes i la impaciència per a saber quant dura la covid i fins quan duraran símptomes com ara la febre, la tos, la fatiga, el mal de cap, les nàusees, la pèrdua de gust i olfacte o la congestió nasal.

Quant dura la covid? Quants dies em sortirà la prova positiva?

La primera cosa que hem de tenir en compte a l’hora de determinar quant dura la covid és que no és igual comptar a partir del moment que surt positiva una prova d’antígens o PCR que comptar a partir de l’origen dels símptomes. Quan el coronavirus entra en el cos es comença a reproduir, però encara triga uns quants dies abans no s’ha reproduït prou perquè sigui detectable. Els símptomes tampoc no són automàtics, tot i que amb la variant òmicron apareixen abans que no amb les variants anteriors. Fins i tot abans que una prova d’antígens pugui sortir positiva. En general, amb la variant òmicron poden presentar-se símptomes lleus a partir del segon dia de la infecció, tot i que pot variar molt segons cadascú.

“Majoritàriament, es comença a veure la ratlla al cap de quatre o cinc dies del contagi“, diu Júlia Vergara-Alert, viròloga del grup de coronavirus a IRTA-CReSA. Inicialment, la ratlla serà més tènue i trigarà una mica més a aparèixer, i progressivament es farà més intensa i apareixerà més ràpidament, fins a arribar a un pic, normalment vora el sisè dia a partir del contagi. A partir d’aquí, farà el camí invers: la línia serà més tènue i trigarà més a pintar-se amb el pas dels dies fins que, finalment, no apareixerà i es pot considerar un resultat negatiu.

Es fa més difícil de dir a partir de quin dia desapareixerà la ratlla que marca un positiu. D’una banda, perquè de vegades és difícil d’establir amb exactitud a partir de quin dia s’ha de comptar; i, d’una altra, perquè una persona pot trigar més o menys a eliminar el virus del seu organisme.

Quants dies duren els símptomes?

En un estudi de l’Institut Noruec de Salut Pública publicat a Eurosurveillance es va fer un seguiment de vuitanta-un pacients infectats de la variant òmicron del coronavirus en una festa a Oslo a final de novembre. La majoria tenien entre trenta anys i cinquanta i el 96% havien estat vaccinats. Només un dels infectats va ser asimptomàtic, i el 74% va tenir tres símptomes o més. Aquest estudi és molt interessant a l’hora de saber la duració dels símptomes, perquè s’hi van demanar dades concretes als pacients sobre quins símptomes tenien, de quina gravetat i durant quants dies.

Els símptomes més comuns van ser la tos (83%), la secreció nasal (78%), la fatiga (74%), el mal de coll (72%), el mal de cap (68%), el cruiximent muscular (58%) i la febre (54%). Les entrevistes van servir per a saber que la tos causada per òmicron dura 4 dies de mitjana; la secreció nasal, 4 dies; la fatiga, 4 dies; el mal de coll, 3; el mal de cap, 2; el cruiximent muscular, 2 i mig; i la febre, 2.

A més, la variant òmicron va causar esternuts a un 43% dels malalts, durant uns 3 dies de mitjana; pèrdua de la gana a un 33%, durant uns 3 dies; pèrdua del gust a un 23%, durant uns 2 dies i mig; pèrdua de l’olfacte a un 12%, durant uns 2 dies; dificultats per a respirar a un 12%, durant uns 2 dies; i dolor abdominal a un 6%, durant uns 2 dies.

La subvariant BA.5 origina nous símptomes i durant més dies

En l’estudi de l’Institut Noruec de Salut Pública es va investigar l’efecte de la variant òmicron –coneguda científicament per BA.1–, però el que ha motivat l’augment d’infeccions ací aquestes darreres setmanes han estat sobretot la subvariant BA.4 i, molt especialment, la BA.5, amb més capacitat de defugir la immunitat i més encomanadissa. Segons que va explicar Clara Prats, investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (BIOCOMSC), entre el 80% i el 85% de les infeccions actuals a Catalunya ja corresponen a la subvariant BA.5.

L’Agència de Salut Pública de l’estat francès va publicar el 15 de juny un informe sobre els símptomes relacionats amb les subvariants BA.4 i BA.5. L’estudi demostra que, juntament amb els símptomes usuals amb l’òmicron descrits prèviament, les noves subvariants també causaven nàusees, vòmits i diarrea, a més de pèrdua del gust i de l’olfacte.

Alhora, l’informe exposa que la durada mitjana dels símptomes derivats de les subvariants BA.4 i BA.5 és més llarga que no els de l’òmicron original: ara els símptomes duren una mitjana de 7 dies (amb un interval entre 3 dies i 10 en els pacients participants en l’estudi); en canvi, abans s’allargaven uns 4 dies de mitjana (2 dies en el cas més curt i 7 en el més llarg).

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any