Les projeccions preveuen el pic de la setena onada entre la segona setmana de juliol i la tercera

  • La subvariant BA.5, més contagiosa, ja abasta entre el 80% i el 85% de les infeccions, però el Departament de Salut de Catalunya diu que les hospitalitzacions i les morts continuen baixes

VilaWeb
Redacció
28.06.2022 - 17:28
Actualització: 28.06.2022 - 23:28

La secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, ha avisat que hi havia un creixement de les infeccions de covid diagnosticades en l’atenció primària. En una conferència de premsa sobre la situació epidemiològica, Cabezas ha dit que era un creixement progressiu, i encara a l’alça, però molt menor al de l’hivern passat, amb l’expansió de la variant òmicron, la darrera gran onada d’infeccions que hi va haver. En dades concretes –amb una aproximació menor a la que es tenia mesos enrere, perquè ara la situació epidemiològica es vigila amb el sistema de mostres sentinelles–, Cabezas ha explicat que la incidència acumulada els darrers set dies era de 404 casos per cada 100.000 habitants.

La principal causant d’aquest augment de casos és la subvariant BA.5 del coronavirus, més contagiosa que la BA.2, dominant els darrers mesos, però que no s’ha detectat que ocasioni casos més greus de covid. Cabezas ha citat com a exemple el cas de Portugal, on va començar l’expansió de la subvariant BA.5 abans que Catalunya, i ha mostrat dades que indiquen que ha arribat al pic d’infeccions i que la corba epidemiològica ja va de baixada.

La secretària de Salut Pública estava acompanyada de Clara Prats, investigadora del Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, que ha explicat que entre el 80% i el 85% de les infeccions actuals ja corresponen a la subvariant BA.5, si bé aquests darrers mesos ha coexistit amb la BA.2. Ha mostrat com a mitjans de maig els contagis per BA.2 ja van començar a baixar, però que l’entrada de la BA.5, amb més capacitat d’infecció, ha fet créixer els casos globals de covid. “Hem fet una transmissió d’una epidèmia de BA.2 a una altra de BA.5”, ha dit.

Segons Prats, la previsió és que el pic de nous casos arribi entre la segona setmana de juliol i la tercera. Ha precisat que les dades fan referència als més grans de seixanta anys, que és la població a la qual es fan proves diagnòstiques a l’atenció primària, però que poden servir per a estudiar l’evolució del coronavirus en tota la població. També ha parlat d’una segona hipòtesi, més favorable però menys probable, inspirada en allò que ha passat a Portugal, que situaria el pic la primera setmana de juliol. La diferència entre Catalunya i Portugal, ha dit, és que Portugal no celebra Sant Joan, cosa que a Catalunya podria haver afavorit els contagis.

Segons que ha explicat la secretària de Salut Pública, s’ha detectat que la subvariant BA.5 té una alta capacitat de reinfecció en persones que ja han passat la covid, sobretot en la població juvenil. Aquesta diferència és causada sobretot per la manca de dosis de reforç del vaccí contra la covid en la població més jove, ja que, segons Cabezas, l’escapament immunitari de la subvariant és menor quan la immunitat s’ha aconseguit gràcies a la vaccinació. Per tot plegat, Cabezas ha fet una crida a la població que encara no té la dosi de reforç del vaccí que demani hora per posar-se-la.

A banda, ha dit que tant les morts com les hospitalitzacions per la covid eren molt baixes, i ha demanat de diferenciar els ingressats per la covid dels ingressats amb la covid: “Menys de la meitat dels ingressos són directament a causa de la covid, molts altres són pacients als quals, a l’hora de fer-los una intervenció quirúrgica, se’ls detecta que tenen el coronavirus.”

Conviure amb el virus

Tot i l’augment d’infeccions, Salut no té previst de canviar la recomanació que els infectats de la covid amb simptomatologia lleu vagin a treballar, tot i tenir el virus i ser contagiosos. Cabezas ho ha justificat per la voluntat de funcionar amb un sistema que posi el focus en la severitat de la malaltia, com passa amb altres virus respiratoris. En el mateix sentit, ha dit que no cal viure excessivament preocupat per la covid i ho ha comparat amb els refredats, una malaltia comuna amb la qual convivim cada hivern, tot i que els infectats han de mirar de no posar en risc la gent vulnerable.

Tanmateix, ha insistit, igual com el conseller Josep Maria Argimon, que arran de l’augment de casos es recomana als vulnerables que portin la màscara en espais tancats, com ella mateixa ha fet durant la conferència de premsa. També ha demanat que els infectats de covid facin “un ús racional del sistema sanitari”, perquè molts sanitaris són de vacances, i ha demanat que en casos lleus es faci un tractament simptomàtic sense haver d’anar al metge.

Sistema de vigilància

La secretària de Salut Pública ha reivindicat el funcionament adequat del sistema actual de vigilància de la covid –que combina les proves diagnòstiques a més grans de seixanta anys o amb altres factors de risc amb 300 mostres sentinella del conjunt de la població– i ha dit que era el sistema que es tendia a fer servir en l’àmbit internacional. “Diria que en aquest moment tenim una bona estimació d’allò que passa a Catalunya. No cal fer tantes proves, sobretot a persones joves que tenen una simptomatologia baixa”, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any