Contacte positiu covid 19 que fer

Al llarg de la pandèmia el protocol per a evitar nous contagis de coronavirus ha anat canviat. La variant òmicron, que es preveu que sigui molt més contagiosa, ha fet modificar les mesures que s’apliquen. Fem un repàs:

Si tinc símptomes de covid-19, què he de fer?

Quan apareix el primer símptoma de la malaltia, el possible malalt s’ha de posar en contacte amb el seu centre d’atenció primària o el 061. Val més fer-ho per via telefònica, per evitar riscs. L’aïllament, independentment del resultat de la prova, ha de començar en el moment en què es tenen sospites d’haver-se encomanat de la malaltia.

Els nous símptomes de la covid-19 ocasionats per la variant delta

Quan el possible malalt es posi en contacte amb el centre d’atenció primària, li donaran una hora per a fer-se un test d’antígens. Al cap de quinze minuts se sabrà el resultat. Si no passa la prova, continuarà en aïllament. En cas que la passi, hi ha dues opcions: si no hi ha cap sospita d’estar malalt, no cal continuar en aïllament, però si els símptomes continuen caldrà repetir la prova al cap de quaranta-vuit hores. En aquest cas es farà una PCR.

La importància de reaccionar quan apareix el primer símptoma de la covid-19

Què passa si la prova surt positiva?

Si surt positiva de covid-19 es començaran a rastrejar els contactes estrets fins a quaranta-vuit hores abans d’haver tingut símptomes. L’Agència de la Salut Pública o el CAP es posaran en contacte amb l’afectat perquè faci una llista de tots els familiars i amics amb qui s’ha relacionat. Si, a més, aquells dies ha treballat, demanarà el contacte de l’empresa i començarà els protocols pertinents

M’he fet la prova d’automostra i ha sortit positiva. Què he de fer?

En el cas d’aquelles persones que han donat positius a través d’una prova d’automostra, Salut ha indicat que s’han de posar en contacte amb el seu CAP, o bé a través del 061, per tal que el positiu quedi registrat i es pugui posar en marxa la gestió del cas.

Com cal actuar durant l’aïllament?

Els malalts han de fer aïllament domiciliari durant set dies. En aquest període han de restringir el contacte amb els convivents tant com sigui possible i fer servir màscara quirúrgica a les zones comunes. Es recomana que es prenguin la temperatura dues vegades el dia i que cadascú faci servir els seus atuells de cuina.

Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars

El conseller Argimon ha recordat sempre la importància de fer bé les quarantenes.

Per què es tan important d’aïllar-se durant catorze dies?

Sóc un contacte? Què es considera un ‘contacte estret’?

Es considera un contacte estret qualsevol qui hagi tingut cura d’un malalt mentre tenia símptomes o hagi estat al mateix lloc 15 minuts o més sense protecció a una distància inferior a 2 metres, des de les 48 hores abans de començar els símptomes fins al moment del diagnòstic.

En el cas dels asimptomàtics, serà contacte estret tothom qui hi hagi estat en contacte quaranta-vuit hores abans del diagnòstic.

Des del Departament de Salut han obert una pàgina web perquè la gent que tingui dubtes a l’hora de saber si és o no un contacte estret, ho pugui saber responent unes preguntes.

Si soc contacte d’un positiu, què he de fer?

Seguint la recomanació estatal el Departament de Salut va establir que les persones que siguin contacte estret no hauran de fer quarantena. Malgrat tot es mostrava en desacord en la decisió estatal. Creuen que no hi ha una base científica al respecte, però diuen que seguiran la recomanació estatal aprovada ahir  per evitar més desconcert entre la ciutadania i els professionals sanitaris.

Per tant, es continuarà amb el protocol anterior, segons el qual, entre la població general, els contactes que tinguin la vaccinació completa s’hauran de fer una prova d’antígens entre el quart dia i el sisè després del contacte, preferentment el quart, però no hauran de fer quarantena. Tanmateix, se’ls demanen que limitin les seves activitats a les essencials, i reduir així al màxim les seves interaccions socials. Alhora, se’ls demanarà l’ús de màscara en les interaccions socials, no acudir a esdeveniments multitudinaris i fer una vigilància de la possible aparició de símptomes compatibles.

Els contactes que no tinguin cap dosi o no hagin fet la vaccinació completa també s’hauran de fer una prova entre el quart dia i el sisè i hauran de fer set dies de quarantena –abans n’havien de fer feu–. Si la vaccinació no és completa, comptarà com si no s’hagués vaccinat i haurà de fer la quarantena com la resta.

Em puc infectar de la covid-19 després d’haver-me vaccinat? I puc contagiar?

Tinc dret de baixa, si sóc un contacte estret?

Els contacte estret que s’ha de quedar a casa perquè han de fer quarantena tenen dret de baixa laboral. Si pot teletreballar, no cal que la demani.

Com aconseguir la baixa per covid-19 a l’aplicació La Meva Salut?

Cal passar la prova  per poder tornar a la feina?

Per a poder tornar a treballar no cal passar cap prova. L’únic requisit que hi ha és que faci més de 72 hores consecutives que el contacte no hagi tingut febre. Només caldrà que passin les proves per tornar a la feina els sanitaris, sociosanitaris i la policia.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.