Contacte positiu covid 19 que fer

Al llarg de la pandèmia el protocol per a evitar nous contagis de coronavirus ha anat canviat. Amb l’augment de les persones vaccinades hi ha hagut nous canvis aquestes setmanes. Fem un repàs:

Si tinc símptomes de covid-19, què he de fer?

Quan apareix el primer símptoma de la malaltia, el possible malalt s’ha de posar en contacte amb el seu centre d’atenció primària o el 061. Val més fer-ho per via telefònica, per evitar riscs. L’aïllament, independentment del resultat de la prova, ha de començar en el moment en què es tenen sospites d’haver-se encomanat de la malaltia.

Els nous símptomes de la covid-19 ocasionats per la variant delta

Quan el possible malalt es posi en contacte amb el centre d’atenció primària, li donaran una hora per a fer-se un test d’antígens. Al cap de quinze minuts se sabrà el resultat. Si no passa la prova, continuarà en aïllament. En cas que la passi, hi ha dues opcions: si no hi ha cap sospita d’estar malalt, no cal continuar en aïllament, però si els símptomes continuen caldrà repetir la prova al cap de quaranta-vuit hores. En aquest cas es farà una PCR.

La importància de reaccionar quan apareix el primer símptoma de la covid-19

Què passa si la prova surt negativa?

Si la prova PCR surt negativa cal continuar aïllat. En canvi, si surt positiva de covid-19 es començaran a rastrejar els contactes estrets fins a quaranta-vuit hores abans d’haver tingut símptomes. L’Agència de la Salut Pública o el CAP es posaran en contacte amb l’afectat perquè faci una llista de tots els familiars i amics amb qui s’ha relacionat. Si, a més, aquells dies ha treballat, demanarà el contacte de l’empresa i començarà els protocols pertinents

Com cal actuar durant l’aïllament?

Els malalts han de fer aïllament domiciliari durant catorze dies. Els seus contactes estrets hauran de fer aïllament durant deu dies. En aquest període han de restringir el contacte amb els convivents tant com sigui possible i fer servir màscara quirúrgica a les zones comunes. Es recomana que es prenguin la temperatura dues vegades el dia i que cadascú faci servir els seus atuells de cuina.

Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars

El conseller Argimon ha recordat sempre la importància de fer bé les quarantenes.

Per què es tan important d’aïllar-se durant catorze dies?

Sóc un contacte? Què es considera un ‘contacte estret’?

Es considera un contacte estret qualsevol qui hagi tingut cura d’un malalt mentre tenia símptomes o hagi estat al mateix lloc 15 minuts o més sense protecció a una distància inferior a 2 metres, des de les 48 hores abans de començar els símptomes fins al moment del diagnòstic.

En el cas dels asimptomàtics, serà contacte estret tothom qui hi hagi estat en contacte quaranta-vuit hores abans del diagnòstic.

Des del Departament de Salut han obert una pàgina web perquè la gent que tingui dubtes a l’hora de saber si és o no un contacte estret, ho pugui saber responent unes preguntes.

Si sóc contacte d’un positiu, què he de fer?

Els contactes estrets no vaccinats seran aïllats durant els deu dies vinents. Se’ls farà una PCR o una prova d’antígens. En cas que la prova surti negativa, el Departament de Salut recorda que cal continuar en aïllament. És important que aquest aïllament també es faci amb qui es conviu.

He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?

Les persones que hagin completat la vaccinació contra la covid-19 i siguin considerades contacte estret d’un positiu de la infecció estaran exemptes de quarantena. Si la pauta no està completa, comptarà com si no estigués vaccinat i haurà de fer la quarantena com la resta. Igualment es farà una prova per comprovar si s’ha contagiat. A més, des de les institucions sanitàries demanen que malgrat que no es faci quarantena s’eviti el màxim el contacte estret amb gent externa durant deu dies.

Em puc infectar de la covid-19 després d’haver-me vaccinat? I puc contagiar?

Tinc dret de baixa, si sóc un contacte estret?

Un contacte estret s’ha de quedar a casa i, per tant, té dret de baixa laboral. Si pot teletreballar, no cal que la demani.

Argimon aquesta setmana ha dit que és conscient de la precarietat que han de suportar moltes persones, i per això ha demanat que les administracions trobin fórmules perquè tothom pugui fer els aïllaments i quarantenes.

Com aconseguir la baixa per covid-19 a l’aplicació La Meva Salut?

Cal passar la prova PCR per poder tornar a la feina?

Per a poder tornar a treballar no cal passar la prova PCR. L’únic requisit que hi ha és que faci més de 72 hores consecutives que el contacte no hagi tingut febre. Només caldrà que passin les proves per tornar a la feina els sanitaris, sociosanitaris i la policia.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.