Contacte positiu covid 19 que fer

A l’agost la Generalitat de Catalunya va presentar un nou protocol per a evitar nous contagis de coronavirus. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va dir que ara calia passar de l’estabilització dels contagis a la reducció i, per això, la taxa de reproducció del virus havia de baixar més. Va fer un canvi d’estratègia: impulsant un protocol basat a fer proves PCR per tal de definir el mapa de positius d’una manera més segura.

A més, aïllen tothom qui hagi estat en contacte amb algú que tingui la covid-19. ‘Es tracta de ser més proactius que reactius’, va explicar Argimon en una conferència de premsa.

Si tinc símptomes de covid-19, què he de fer?

Quan apareix el primer símptoma de la malaltia, el possible malalt s’ha de posar en contacte amb el seu centre d’atenció primària o el 061. Val més fer-ho per via telefònica, per evitar riscs. L’aïllament, independentment del resultat de la prova, ha de començar en el moment en què es tenen sospites d’haver-se encomanat de la malaltia.

Quan el possible malalt es posi en contacte amb el centre d’atenció primària, li donaran una hora per a fer-se la prova PCR. Abans de quaranta-vuit hores en sabrà el resultat. Si no passa la prova, continuarà en aïllament. En cas que la passi, hi ha dues opcions: si no hi ha cap sospita d’estar malalt, no cal continuar en aïllament, però si els símptomes continuen caldrà repetir la prova al cap de quaranta-vuit hores.

La importància de reaccionar quan apareix el primer símptoma de la covid-19

Com cal actuar durant l’aïllament?

Els malalts han de fer aïllament domiciliari durant catorze dies. Els seus contactes estrets que han donat negatiu a la prova hauran de fer aïllament durant deu dies. En aquest període han de restringir el contacte amb els convivents tant com sigui possible i fer servir màscara quirúrgica a les zones comunes. Es recomana que es prenguin la temperatura dues vegades el dia i que cadascú faci servir els seus atuells de cuina.

Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars

Aquesta setmana, el secretari de Salut Pública recordava la importància de fer bé les quarantenes i que tocaria de conviure molts mesos amb el coronavirus.

Per què es tan important d’aïllar-se durant catorze dies?

Què passa si la prova surt negativa?

Si la prova PCR o el test d’antigen surt negativa cal continuar aïllat. En canvi, si surt positiva de covid-19 es començaran a rastrejar els contactes estrets fins a quaranta-vuit hores abans d’haver tingut símptomes. L’Agència de la Salut Pública o el CAP es posaran en contacte amb l’afectat perquè faci una llista de tots els familiars i amics amb qui s’ha relacionat. Si, a més, aquells dies ha treballat, demanarà el contacte de l’empresa i començarà els protocols pertinents.

Pere-Joan Cardona: ‘Si ets contacte d’un positiu i et surt una PCR negativa, cal fer la quarantena igualment’

Sóc un contacte? Què es considera un ‘contacte estret’?

Es considera un contacte estret qualsevol qui hagi tingut cura d’un malalt mentre tenia símptomes o hagi estat al mateix lloc 15 minuts o més sense protecció a una distància inferior a 2 metres, des de les 48 hores abans de començar els símptomes fins al moment del diagnòstic.

En el cas dels asimptomàtics, serà contacte estret tothom qui hi hagi estat en contacte quaranta-vuit hores abans del diagnòstic.

Si sóc contacte d’un positiu, què he de fer?

En principi, el CAP trucarà a tots els contactes estrets del malalt. Però aquests no cal que s’esperin i es poden posar en contacte directament amb el CAP per informar-los de la situació.

A partir de llavors, cada contacte serà aïllat durant els deu dies vinents. Li faran una prova PCR o un test antígen per saber si ha estat contagiat. També se seguirà el cas amb diverses trucades per a saber si ha tingut cap símptoma relacionat amb la covid-19. Si fos així, es podria fer una altra prova per descartar el contagi.

En cas que la prova surti negativa, el Departament de Salut recorda que cal continuar en aïllament. És important que aquest aïllament també es faci amb qui es conviu.

Tinc dret de baixa, si sóc un contacte estret?

Un contacte estret s’ha de quedar a casa i, per tant, té dret de baixa laboral. Si pot teletreballar, no cal que la demani.

Argimon aquesta setmana ha dit que és conscient de la precarietat que han de suportar moltes persones, i per això ha demanat que les administracions trobin fórmules perquè tothom pugui fer els aïllaments i quarantenes.

Com aconseguir la baixa per covid-19 a l’aplicació La Meva Salut?

Cal passar la prova PCR per poder tornar a la feina?

Per a poder tornar a treballar no cal passar la prova PCR. L’únic requisit que hi ha és que faci més de 72 hores consecutives que el contacte no hagi tingut febre. Només caldrà que passin les proves per tornar a la feina els sanitaris, sociosanitaris i la policia.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.