Baixes automàtiques de cinc dies a Catalunya sense necessitat de presentar cap prova positiva

  • Es fa per simplificar els processos administratius derivats de l'augment de contagis

VilaWeb
Redacció
05.07.2022 - 17:37
Actualització: 05.07.2022 - 20:41

La secretària de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Carmen Cabezas, i la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, han presentat una nova via per a demanar la baixa per símptomes associats a la covid-19. Es generarà automàticament, tindrà una durada de cinc dies i no caldrà adjuntar-hi cap prova positiva.

Aquest mecanisme, que serà temporal, s’ha instaurat per simplificar els processos administratius derivats de l’augment de contagis. Salut ha detectat un creixement del 16% en l’afluència als centres d’atenció primària i, de retruc, un augment de les baixes per insuficiència respiratòria.

La baixa es podrà demanar mitjançant la Meva Salut o la Programació per Motius. Tindrà una durada limitada de cinc dies perquè l’experiència indica que aquests casos es resolen en aquest termini, a tot estirar. L’alta s’activarà automàticament i es rebrà per correu electrònic o SMS. “Si no et trobes bé el quart dia o el cinquè, i creus que no estàs bé per a anar a treballar, consulta el teu facultatiu de referència. Llavors sí que cal anar al centre d’atenció primària”, ha dit Craywinckel.

Prevaldrà el criteri de confiança a l’usuari, atès que no caldrà presentar cap prova positiva. “Si l’usuari creu que no es troba bé per a anar a treballar, si anés a l’ambulatori i digués al metge que no està bé perquè ha tingut febre, tos i està molt cansat, el metge li donaria la baixa. No li faria demostrar que està malament. Per això, d’acord amb aquest criteri de confiança, demanem a l’usuari que digui si està malament i per què.”

Les dades publicades avui mostren que es manté l’augment de casos. S’han superat els dos mil ingressats (2.139) i les UCI ja tenen 51 crítics. Però Salut creu que es va arribant al pic: “Les dades indiquen que hi ha un començament de la frenada d’aquest increment”, ha dit Carmen Cabezas.

El departament continua insistint en la importància d’administrar-se la dosi de record del vaccí. Les persones que fa més de sis mesos que van rebre el primer vaccí tenen uns anticossos molt baixos. Però amb la dosi de record –tot i que és menys efectiva contra la variant dominant BA.5–, les defenses es multipliquen per deu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any