El Consell ha endurit les restriccions contra la covid-19, que seran vigents d’ençà de la seva publicació al DOGV fins al cap de catorze dies. El TSJ ja ha autoritzat les mesures, però les dates encara s’han d’especificar. Les novetats més importants és que es tornen a tancar els locals de vida nocturna, que torna el confinament nocturn en quaranta municipis on la incidència és més gran i que les reunions es limiten a deu persones.

Lleure nocturn

Torna a tancar el lleure nocturn. Els pubs i discoteques només podran funcionar com a bars i cafeteries, havent de tancar a les 00.30, com la resta de l’hosteleria. Paral·lelament, la venda d’alcohol i estarà prohibida a partir de les 20.00 i es modifica el règim sancionador perquè les entrompades siguin considerades una infracció greu.

Confinament nocturn i topall en les trobades socials

S’imposa un topall de deu persones en les trobades socials, tant en domicilis privats com en l’espai públic. Torna el confinament nocturn d’una de la nit a sis del matí en els trenta-dos municipis de més de 5.000 habitants amb la incidència més elevada. El Consell havia sol·licitat aquesta restricció, així com la limitació a deu persones les trobades social, per intentar de contenir el repunt de casos.

Els municipis afectats són: Sant Vicent del Raspeig, Benicàssim, Alaquàs, Alboraia, Aldaia, Almàssera, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Bunyol, Burjassot, Catarroja, El Puig, Gandia, L’Eliana, Meliana, Mislata, Montcada, Paterna, Picanya, Picassent, Puçol, Quart de Poblet, Requena, Riba-roja de Túria, Sedaví, Silla, Tavernes Blanques, Utiel, València, Vilamarxant i Xirivella.

Hostaleria i restauració

—Es permet donar servei a l’interior del local amb una limitació del 50% de la cabuda. Caldran mesures molt estrictes de neteja i ventilació.
—Es permet l’ocupació completa de les terrasses dels locals de restauració.
—Aquests establiments han de tancar a les 00.30.
—L’ocupació de les taules serà d’un màxim de deu persones a les terrasses i sis a l’interior, excepte que siguen convivents.
—La distància entre taules serà de dos metres a l’interior i un metre i mig a l’exterior.
—El consum s’ha de fer sempre en taula.
—No es permet la celebració de balls ni a l’interior ni a l’exterior dels locals de restauració.

Celebracions, esdeveniments i concentracions de persones

S’amplia la cabuda al 75% de les activitats relatives a celebracions, esdeveniments o concentracions de persones (esportives, culturals o socials). En el cas d’espais tancats el màxim serà de 2.000 persones i en espais oberts fins a 3.000 (en tots dos casos en sectors diferenciats de 1.000 persones).

Establiments comercials

—Els locals comercials i d’activitats i serveis han de limitar la cabuda al 75%.
—Els aparcaments dels centres comercials també han de reduir l’espai destinat a estacionament al 75%.
—Els locals comercials i les superfícies comercials on es venguen productes mantindran l’horari autoritzat dins l’horari relacionat amb el del toc de queda.

Mercats ambulants

—En els mercats de carrer es podran instal·lar el setanta-cinc per cent de les paradetes. Els ajuntaments poden optar per augmentar l’espai que hi dediquen perquè s’aconseguisca el mateix efecte de manteniment de distància de seguretat.
—Els espais on es fan aquests mercats han d’estar delimitats amb tanques o altres mitjans que en remarquen de manera clara els límits.
—Quan s’acabe la jornada de venda, es recolliran tots els productes es netejarà i es desinfectarà l’espai.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

Sales de congressos i de conferències

Es recomana la realització telemàtica de tots els congressos, trobades, reunions de negocis i conferències.
—Si s’organitzen de manera presencial, no es podrà superar mai el setanta-cinc per cent de la cabuda dels pavellons, sales i altres instal·lacions similars. Això inclou les institucions firals del País Valencià.
—No s’autoritzen serveis d’hostaleria ni de restauració, excepte que la instal·lació dispose d’un espai específic i diferenciat.

Cinemes i teatre

—La cabuda màxima és del 75%.
—Les entrades seran numerades, amb registre d’assistents o amb preassignació.
—S’accedirà a les sales de manera gradual, amb pauses i escalonadament.
—El públic haurà d’estar assegut i no es permetrà la consumició de menjar o begudes.

Fires d’atraccions

Aquestes mesures afecten els parcs temàtics, els zoològics, els safaris, les fires d’atraccions fixes o itinerants, els parcs aquàtics i els establiments de jocs amb armes simulades.

—La cabuda màxima serà del 75%.
—Els titulars dels negocis s’han d’encarregar de tenir els sistemes de limitació i de control d’accés.
—A les atraccions de fira que tinguen seients, només es podrà ocupar el cinquanta per cent de cada fila.
—Les atraccions que no tenen seient es podran usar amb una ocupació màxima del 75%.

Vetles i soterrars

—Es podran fer en tota mena d’instal·lacions públiques o privades, amb una ocupació màxima del cinquanta per cent amb un topall de cinquanta persones en espais a l’aire lliure i de vint-i-cinc en espais tancats.
—La participació en el seguici per al soterrar o el comiat de la persona que ha faltat es restringeix a un màxim de cinquanta persones en espais a l’aire lliure i de vint-i-cinc en espais tancats.

Llocs de culte

—Totes les activitats en llocs de culte tindran una cabuda del 75%.

Altres mesures de cautela, seguretat i higiene

—Es mantindrà la distància de seguretat d’un metre i mig.
—Als ascensors o muntacàrregues, l’ocupació màxima serà d’un terç de la capacitat.

Seus festeres

Les seus festeres tradicionals poden recuperar l’activitat habitual en les franges horàries de 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 22.00, amb una limitació d’aforament del 75%. No s’hi podrà consumir menjar ni beguda.

Ús de màscara

—L’han de dur les persones majors de sis anys en qualsevol lloc tancat. En els mitjans de transport per terra, mar o aire. La Generalitat recomana continuar amb l’ús de la màscara en espais a l’aire lliure que no siguin platges o espais naturals.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.