Report diari sobre el coronavirus: Sánchez assumeix ara que el virus sí que entén de territoris

Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
19.04.2020 - 16:00
Actualització: 19.04.2020 - 18:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat una nova pròrroga de l’estat d’alarma fins al 9 de maig i que a partir del 27 d’abril començarà el relaxament del confinament de nens i adolescents. A més, ha assegurat que a la població general no arribarà gradualment fins al maig en funció de l’evolució de la pandèmia i seguint criteris territorials. Després d’haver-se negat a isolar Madrid al principi de la crisi, quan n’era el focus principal, i a tancar Catalunya amb l’argument que el virus afectava tots els territoris homogèniament, Sánchez ha assumit que la situació de cadascun s’haurà de valorar a l’hora d’aixecar el confinament.

Precisament avui el govern català ha presentat el seu pla per a relaxar el confinament dels menors els dies vinents. La Generalitat no pot aplicar-lo sense el vist-i-plau del Ministeri de Sanitat espanyol, que és probable que no arribi si es manté l’anunci de relaxar la situació dels nens a partir del 27 d’abril arreu de l’estat espanyol. En canvi, el pla de la Generalitat dóna un marge d’actuació més ampli a cada municipi i cada barri perquè prengui les seves mesures en funció de la situació. Avui al País Valencià s’han superat els 10.000 casos detectats, mentre que les Illes s’acosten als 2.000.

Dilluns els governs valencià i català començaran a distribuir màscares a les farmàcies. Al seu torn, l’andorrà enllesteix el pla per a fer proves d’anticossos a tota la població resident, després d’haver presentat ahir un pla de desconfinament en tres fases. Quant a l’economia, avui s’ha sabut que a l’estat espanyol els autònoms cobraran la quota del març durant la segona quinzena de maig, mentre que la notícia cultural destacada és que Òmnium s’ha afegit a la campanya Llibreries Obertes pocs dies abans d’un Sant Jordi confinat.


La píndola de Jordi Goula sobre l’economia: ‘Els bancs continuen posant entrebancs’

La setmana passada apuntàvem la investigació que havia començat la CNMC pel fet que alguns bancs demanaven de fer-se una assegurança de vida si es volia accedir al crèdit especial de l’ICO. Sembla que això ja s’ha arreglat aquesta setmana. Però les coses no van bé. Tant Foment com Pimec i Cecot han fet notar amb contundència que les entitats mantenen els entrebancs d’una manera que fan endarrerir ‒o tallar‒ l’accés als diners que necessiten pimes i autònoms amb molta urgència per a fer front a les obligacions.

I em sembla molt greu, perquè la banca fa de les seves, en uns moments que a tots ens hi va molt. El Banc d’Espanya o l’ICO o el govern espanyol no hi tenen res a dir? Ara que ja han transcorregut uns quants dies i s’han atès moltes consultes de les empreses i autònoms amb relació a la manera de cobrir les necessitats de liquiditat i finançament, l’àrea d’assessorament financer de Cecot ha recollit els testimonis d’empreses que ajuden a projectar una part de la realitat de les operacions que ara tanquen. És precisament per les informacions que els fan arribar els associats que la patronal fa dues afirmacions contundents i molt preocupants.

La primera té a veure amb els tipus que apliquen. Segons que diuen, les entitats bancàries fan servir un ampli marge de tipus d’interès en aprovar els préstecs que pot estar entre l’1% i el 7%. ‘Més enllà d’entendre que vulguin determinar el risc que volen assumir, es fa incomprensible un diferencial de tipus tan gran quan, en tots els casos, hi ha la mateixa garantia de l’ICO’, afegeixen.

La segona em sembla encara més greu i absurda, perquè atempta contra el sentit comú. Així, la Cecot afirma que en molts casos se sol·licita a les pimes un aval ‘complementari’ pel valor del 100% de les operacions… quan un 80% ja l’avala l’estat espanyol. ‘Entenem ‒diuen a la patronal‒ que sol·licitar aquest 100% treu tot sentit, del punt de vista de l’empresa, als avals de l’ICO i a l’instrument de suport al teixit empresarial dissenyat pel govern. Se suposa que els avals públics són per a ajudar a les empreses…’ En vista d’aquesta situació, no és estrany que n’hi hagi moltes que es neguin a posar més garanties personals i l’alternativa que es presenta a aquestes empreses és la de paralitzar els pagaments, la qual cosa condueix, paradoxalment, a l’efecte contrari que de ben segur no es perseguia amb aquestes mesures.

Al seu torn, la Pimec alerta que aquestes situacions encareixen les condicions de pimes i autònoms, que pot venir acompanyada d’una reducció de les fonts de finançament. I mira al futur immediat. ‘Tenint present que la gran majoria d’empreses veuran disminuir fortament els resultats d’enguany, la previsible restricció creditícia del 2021 pot tenir un efecte demolidor per a moltes pimes i autònoms i, de retruc, per al sistema financer per l’augment de morositat’.

És per això que la patronal de les pimes recorda que el suport financer en forma de crèdit ha de ser una veritable injecció de liquiditat per a les empreses a un cost que realment reflecteixi l’aval que hi aporta l’estat espanyol. En aquest sentit, la patronal demana noves mesures per a fer arribar els diners en millors condicions a pimes i autònoms, de les quals destaco quatre: incrementar l’aval per a pimes i autònoms en un 90%, establir un tipus d’interès màxim de l’1,5, eliminar la possibilitat de renovar qualsevol altre crèdit gràcies a aquests avals i agilitzar l’abonament als comptes dels fons dels crèdits concedits.

Respecte d’aquestes peticions, val a dir que l’ICO no fa esment a cap referència explícita als tipus d’interès a què hagin de prestar els bancs. Els dóna barra lliure, però sorprèn el ventall de diferències que hi ha, quan l’aval és el mateix per a totes… Quant a la prohibició de renovar-ne que esmenta la Pimec, fa referència a una pràctica habitual en aquests casos. Es tracta que els bancs, amb les empreses en què tenen un cert risc, cancel·len la pòlissa actual i n’obren una de nova, amb l’aval… amb la qual cosa cobreixen el risc, però no hi afegeixen la liquiditat que cal al sistema. I quant a l’agilització del procés de concessió del crèdit, és un problema de solució difícil si no s’hi posen molt seriosament.

Una nota del Foment del Treball de dijous passat era molt explícita i crítica sobre aquest punt. Posava negre sobre blanc que la realitat en què ens trobem és que les entitats financeres mobilitzen els seus equips per poder avaluar i atorgar el vist-i-plau per a l’estudi i l’aprovació inicial de l’operació de finançament empresarial, que una vegada ja preparada per l’entitat financera, passa a l’ICO per a un primer control formal de documentació, al qual en segueix un de material ‒que es pot arribar a estendre vint dies, encara que la mitjana no hi arriba‒ per passar finalment a realitzar-ne l’aprovació definitiva, que és la que serveix ja de garantia per a l’entitat financera.

Per això Foment demanava a les autoritats econòmiques que disposin d’un sistema més àgil i adequat a aquesta situació excepcional, que requereix mesures excepcionals, i que proporcioni també els mitjans humans i materials que precisi l’ICO per a desenvolupar la seva vital tasca en la gran mesura excepcional definida pel president de govern espanyol com la mesura històrica de la política econòmica espanyola recent.

Tot plegat, continua essent un desori i els quartos no arriben al lloc adient. La banca sembla que no vulgui veure les necessitats urgents de les pimes i autònoms ni la gravetat de la situació en què ens trobem. I potser cal repetir-nos i recordar que tots vam acabar ajudant a rescatar el sistema financer ‒sense que ens ho demanessin‒ en uns moments crítics molt crítics per a les entitats. Semblaria just que paguessin ara amb la mateixa moneda i no amb més entrebancs…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

-VilaWeb: Francina Armengol: ‘Ara toca que Espanya sigui solidària amb les Illes Balears’
-The Guardian: Què ha fet l’OMS i per què Trump li ha retirat el suport? (en anglès)
-BBC: Coronavirus: hi ha cap evidència de la teoria de l’alliberament del laboratori? (en anglès)
-Público: Covid-19: sobreviu la democràcia al coronavirus? (en portuguès)
-The Atlantic: La feina essencial dels agricultors (en anglès)
-South China Morning Post: Generació 2020: una generació perduda en l’economia post-coronavirus? (en anglès)
-La Stampa: El món del vi tremola: ‘Fins i tot els que no paguen no fan comandes’ (en italià)
-Libération: Nova Caledònia, el primer territori francès desconfinat (en francès)
-ElDiario.es: Boris Jonhson i el coronavirus: la intrahistòria de la seva Covid-19


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Sánchez demana una pròrroga de l’estat d’alarma fins el 9 de maig i s’obre a relaxar el confinament dels nens a partir del 27 d’abril
Quines són les condicions amb què el govern català planteja la sortida dels nens al carrer?
Els governs valencià i català començaran a repartir 5,1 milions de màscares dilluns a les farmàcies
Andorra enllesteix el pla per a fer proves d’anticossos a tota la població
Els autònoms cobraran la devolució de la quota del març la segona quinzena de maig
El País Valencià supera els 10.000 casos de coronavirus
80 casos nous i 14 morts més per coronavirus a les Illes
Antoni Bolinches: ‘L’única sexualitat que augmentarà durant el confinament és la de les parelles que estan separades’
Mireia Forner: ‘Els infermers poden arribar a sentir que èticament no actuen de manera correcta’
La necessitat de desconfinar els llibres per Sant Jordi. Com s’ha de fer i com comprar llibres?
Òmnium s’afegeix a la iniciativa Llibreries Obertes i canvia el sistema de retribució als llibreters
Oriol Comas i Jordi Deulofeu: ‘Jugar és una de les millors activitats que podem fer aquests dies a casa’
Jocs d’estar per casa (1): jocs aparentement senzills i normalment molt ràpids
[Recull fotogràfic] Les imatges de la setmana al món


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 2.313.897 casos confirmats i 159.033 morts. Del total de casos, 591.297 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 715.105 casos i 37.879 morts.
—L’estat espanyol, amb 191.726 casos i 20.043 morts.
—Itàlia, amb 175.925 casos i 23.227 morts.
—L’estat francès, amb 151.793 casos i 19.323 morts.
—Alemanya, amb 142.569 casos i 4.405 morts.
—El Regne Unit, amb 114.217 casos i 15.464 morts.
—La Xina, amb 82.719 casos i 4.632 morts.

Als Països Catalans hi ha 54.853 casos, 25.520 altes i 9.316 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 41.992 casos, 19.815 altes i 8.067 morts (1.004 casos, 727 altes i 186 morts)
—Al País Valencià, 10.117 casos, 4.306 altes i 1.042 morts (248 casos, 282 altes i 43 morts més que no ahir)
—A les Illes, 1.748 casos, 958 altes i 148 morts (80 casos, 20 altes i 14 morts més que no ahir)
—A Catalunya Nord, 292 casos, 236 altes i 24 morts (cap cas, 6 altes i cap mort més que no ahir)
—A Andorra, 704 casos, 205 altes i 35 morts (8 casos, 6 altes i cap mort més que no ahir)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
[GRÀFICS] Així evoluciona el coronavirus als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes