Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus

 • Què heu de fer quan arribeu amb la compra a casa? I dins el supermercat? Cal portar guants? Tots els consells per a evitar el contagi quan aneu a comprar

VilaWeb
Redacció
28.03.2020 - 21:50
Actualització: 03.04.2020 - 20:29

Aquests dies de confinament tothom procura de sortir de casa com menys millor, però n’hi ha que s’hi veuen obligats per la feina o bé per comprar aliments o algun producte essencial. I aquest últim punt és un dels elements que més maldecaps porta.

D’ençà que es va decretar l’estat d’alarma, han canviat les rutines a l’hora d’anar a comprar i ara ja és habitual de veure cues a fora dels supermercats i botigues d’alimentació, com es guarda la distància recomanada o com la gent porta màscares i guants. Però malgrat tot això, encara hi ha molts dubtes: com s’ha d’actuar a l’hora d’anar al supermercat? Què s’ha de fer en tornar a casa? A continuació intentarem detallar totes les recomanacions que s’han de seguir per evitar la propagació del coronavirus.

Què s’ha de tenir present a l’hora d’anar a comprar?

 • Planificar la compra: Abans de sortir de casa és molt important de planificar què caldrà els dies vinents, per minimitzar el temps a fora de casa. L’Organització del Consumidor i l’Usuari (OCU) recorda que és important de limitar les sortides i que només s’ha de sortir quan és estricament necessari. Els Mossos recomanen d’anar a comprar una vegada per setmana.
 • Anar-hi sols: Les autoritats desencoratgen d’anar-hi amb infants, gent grans o amb problemes de salut. La millor opció és anar a comprar sol. Sobretot, demanen d’evitar-ho si es té algun símptoma. En aquest cas, és millor que algú us porti allò que necessiteu a la porta de casa. Cal que qui té símptomes eviti el contacte amb l’altra gent.
 • No anar-hi a hores punta: Cal ser conscients que moltes botigues alimentàries han canviat els horaris. Per això, abans de sortir, és millor de mirar quins horaris fan ara.
 • Cal mantenir la distància: Els experts recomanen de no acostar-se a més d’1,5 metres als altres. A més, recomanen que, si hi ha gaire gent, és millor d’esperar-se a fora. La majoria d’establiments ja controlen l’aforament.
 • Les bosses, de casa: Sempre és molt millor de portar les vostres bosses, carrets o cistells. Havent tornat a casa, els experts recomanen de rentar-les a la rentadora amb aigua calenta.

Com he d’actuar dins el supermercat?

Els experts afirmen que és altament improbable de contagiar-se amb un paquet o un aliment d’un supermercat. Tanmateix, convenen que és millor de prendre totes les mesures adequades per a evitar aquest supòsit. Cal recordar que el coronavirus pot sobreviure 72 hores sobre superfícies d’acer o plàstic. Per això és millor de prendre algunes mesures per precaució:

 • Procureu no fer servir el carretó: Hi ha molta gent que hi posa les mans, i per això es recomana de no fer-lo servir o bé agafar-lo prenent precaucions. Per exemple, hi ha alguns supermercats que els desinfecten constantment o bé es poden agafar amb un mocador i després tirar-lo a la brossa o netejar-ho amb solució alcohòlica.

 • Utilitzeu guants: Sobretot recomanen que siguin d’un sol ús a l’hora de triar fruites i hortalisses. Si porteu guants a la resta de la compra és molt important ser conscients que no us podeu tocar la cara.

 • No toqueu els aliments: Les autoritats recomanen no tocar-los si no preveieu de comprar-los. Encara que siguin envasats, és millor només agafar allò que esteu segurs que us emportareu. Sobretot, una vegada s’ha tocat, no s’ha de tornar a deixar. També demanen de no parlar ni estossegar a prop de cap aliment ni persona dins el supermercat.
 • No us toqueu la cara: És molt important de no tocar-se la cara. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que ‘el fet de portar guants no impedeix el contagi, car, si algú es toca la cara mentre en porta, la contaminació passa dels guants a la cara’.
 • Procureu de no pagar en metàl·lic: Es recomana de pagar amb targeta o amb el mòbil. Les grans cadenes de supermercats, com Bonpreu, han instal·lat mampares per a protegir clients i venedors a les caixes de pagament.

Què cal fer en arribar amb la compra a casa?

D’acord amb l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), actualment no hi ha evidència que els aliments siguin una font o via probable de transmissió del virus. Malgrat això recorden que, per prevenir qualsevol toxiinfecció alimentària, cal seguir les quatre normes bàsiques d’higiene durant la manipulació i preparació d’aliments, com ara rentar-se les mans, cuinar la carn a fons i evitar una possible contaminació creuada entre aliments cuinats i no cuinats. Però a més aquests dies també es recomanen d’extremar les precaucions:

 • Bosses a terra: Els experts recorden que no s’han de posar mai damunt la taula o al marbre de la cuina. Sobretot és important de no posar el producte on es cuina.
 • Renteu-vos les mans: Abans de tocar qualsevol aliment cal rentar-se les mans a consciència.
 • Productes a fora de casa: Una opció és deixar-los en una caixa fora de casa, al balcó o pati durant tres dies. D’aquesta manera, quan els torneu a tocar ja no hi haurà cap rastre del virus.
 • Elimineu els envasos exteriors: Per exemple, llevar els cartons dels iogurts. I sempre que es pugui, traspasseu els aliments a envasos nets, per exemple en caixes o pots de vidre que ja teníeu. Després cal tornar-se a rentar les mans.
 • Netegeu tots els productes: La recomanació és netejar-los tots amb un paper de cuina humit amb una solució de lleixiu diluït. La fruita i la verdura es poden rentar submergint-les uns quants minuts en aigua calenta amb unes gotes de lleixiu i després esbandir-les molt bé.

Què cal fer en tornar a casa després d’haver sortit al carrer? 

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya recorda que quan arribeu a casa cal ser conscients que podeu portar el virus i que, per tant, podeu posar en risc amb qui conviviu, especialment si tenen més de seixanta-cinc anys o alguna malaltia crònica. Per això recomanen de seguir aquests passos:

 • Proveu de no tocar res de l’interior de casa: Sobretot, cal recordar que abans és millor rentar-se les mans.
 • Deixeu la bossa i les claus a l’entrada: El Departament de Salut recomana d’agafar una capsa i deixar-la a l’entrada amb tots els utilitzats a l’exterior i que no necessiteu al dia a dia dins de casa, com ara la bossa, les claus o la cartera.
 • Traieu-vos les sabates i la roba: A més, us recomanen que, només arribar, us traieu la roba i les sabates que dúieu a l’exterior. Aquesta roba cal posar-la dins una bossa tancada i després a la rentadora.
 • Netegeu el mòbil i les ulleres: Pel que fa a objectes personals, com ara el mòbil o les ulleres, recomanen d’apartar-los i rentar-los amb aigua i sabó o amb alcohol. Cal recordar que, una vegada fet aquest pas, cal tornar-se a rentar molt bé les mans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor