Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El comitè d’experts de Salut no descarta “un confinament de durada curta” en la situació més greu. Ho detalla en un informe en què diu que cal accelerar la vaccinació de terceres dosis i recomana d’ampliar l’ús del certificat covid i facilitar l’accés a les proves d’antígens, entre més. Els experts també havien proposat de tancar els interiors de la restauració i limitar l’obertura dels comerços no essencials.

Sobre la vaccinació, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que demà obriria la vaccinació de reforç a la franja entre 50 anys i 54. Avui també s’ha obert la possibilitat de demanar hora a la franja entre 55 anys i 59. A les Illes, el govern ha obert aquesta tarda la vaccinació als menors de 50 anys vaccinats amb Janssen.

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració (Fecasarm) ha dit que impugnarà davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) les noves mesures sanitàries anunciades pel govern i que implicaran el tancament dels locals nocturns. A banda d’aquesta mesura, també va anunciar la intenció de recuperar el confinament nocturn, limitar les trobades socials a deu persones i reduir les cabudes a la restauració i més establiments. La Generalitat Valenciana també ha anunciat que volia ampliar l’ús del certificat covid a tots els espais del lleure nocturn i la restauració, sense excepcions, arran de l’augment de contagis.

Per la seva banda, la Comissió Europea ha aprovat d’establir un període de caducitat del certificat covid de nous mesos per als qui no hagin rebut la tercera dosi. Aquest període de caducitat, ara per ara, solament s’aplicarà als viatges entre països del bloc continental. L’organització diu que el període de validesa pren en consideració les recomanacions del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties. Avui, el director general de l’Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom, ha dit que calia suspendre les festes de Nadal i fer les celebracions més endavant.


La píndola de Jordi Goula: El Cap d’Any a Madrid?

La presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha tornat a obrir una capsa de Pandora que feia gairebé dos anys que semblava tancada. Ha estat aquest matí, quan ha enfrontat salut i economia. I la seva tria ha estat clara: l’economia. Diu que no està “en disposició” de canviar l’estratègia sanitària de Madrid, ni acordar noves restriccions amb les comunitats autònomes a la conferència de presidents de demà, una convocatòria que ha qualificat de “sobrevinguda”. Però ha anat més enllà: ha passat de llarg de les xifres d’infectats i ha acusat els sanitaris. Del col·lapse de molts centres de salut de Madrid, n’ha culpat els treballadors i ha insinuat una negligència i, fins i tot, un boicot. “Els ciutadans no s’han d’esperar per res, i en alguns centres no agafen el telèfon, el pengen o de sobte no hi ha metges. Ho investigarem”, ha dit. Potser que miri els indicadors sanitaris, en lloc d’investigar.

I això passa tot just l’endemà que la Generalitat es despengés amb unes mesures dràstiques, que en aquests moments tots sabem de memòria, ja. El blanc i el negre. Dos enfocaments molt allunyats dins les possibilitats existents. Això sí, falta saber si aquí els jutges aprovaran mesures com el confinament nocturn. El cas és que demà, a la reunió de presidents, hi haurà dues posicions radicalment diferents, que dificultaran, sens dubte, allò que fóra desitjable: que hi hagués un cert consens entre totes les comunitats, perquè vénen dies de molts viatges de l’una a l’altra.

No puc estar més en desacord amb Ayuso. Ni amb el joc que fa. Aquest matí ha fet les declaracions a la ràdio amb Jiménez Losantos; potser això ja ho diu tot. Però, en uns moments en què la convulsió ciutadana torna a ser molt gran, aquesta decisió i la pseudo-argumentació corresponent fan mal. I l’acusació als sanitaris, després de milers de morts a l’esquena, em sembla, directament, de jutjat de guàrdia.

Dit això, crec que la decisió d’aquí potser s’hauria pogut fer d’una altra manera. Ahir el conseller deia que ja sabia que molts es queixarien per la urgència amb què s’havia pres, però que també a ells els havia sorprès la gravetat de l’evolució de la sisena onada, però no sé si és ben bé així. L’OMS ja fa molts dies que avisa. El confinament que han fet els Països Baixos i les mesures que s’implanten arreu són arguments suficients per a pensar que no hi havia d’haver hagut una gran sorpresa a la conselleria.

I les dates que afecta són la cirereta del pastís. Per a molta gent de l’oci nocturn i la restauració pot ser un cop definitiu. I també per a l’hoteleria. Els Estats Units ja han dit que la gent no viatgi a l’estat espanyol. Això no és nou, oi? És un malson que es repeteix, amb els mateixos errors d’onades anteriors. La sensació d’improvisació que es trasllada als ciutadans no la pot evitar ningú. Els catorze dies assenyalats de vigència de les mesures afecten Nadal i Cap d’Any, dues dates assenyalades per al sector, que, com és lògic, treu foc pels queixals. S’ha parlat d’ajuts. Però quins? Com seran? Quan s’aplicaran? Plou sobre mullat. I no seré jo qui digui que no cal tallar la pandèmia com sigui, però calia avisar amb més antelació. Molts restaurants s’hauran trobat agafats per la pluja d’anul·lacions de reserves, amb les neveres plenes. I molts proveïdors també se’n ressentiran. Hotels i cases rurals hauran de fer front a un reenfocament de la situació, sense temps material per a fer un ERTO als treballadors que ja no necessitaran aquestes festes.

D’ençà del primer dia, he pensat que la salut és prioritària, però que no es pot deixar de banda l’economia. Només un exemple. Si teniu una estona aneu a Google i cerqueu els ajuts que el govern de França ha donat al sector en el llarg període de tancament a què els ha obligats. La prova és que hi ha hagut relativament poques queixes, en un país on les protestes es fan de seguida. Aquí, no ens enganyem, no tenim diners per a fer això. O, si voleu, el govern de Madrid no té tant crèdit com el de París per a demanar més crèdit a Europa.

Aquest matí, la CECOT ha fet una nota que m’ha semblat molt assenyada. Venia a dir que les empreses gestionen en entorns VUCA (acrònim de l’anglès que significa “volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat”) des de la crisi anterior i en un context de pandèmia des d’ara ja fa dos anys, i que saben que el marge de temps d’adaptació als entorns canviants actualment és molt curt. Per això el president de la patronal, Antoni Abad, deia: “Fóra desitjable que els dirigents polítics ens ajudessin a gestionar. D’una banda, permetent la participació de representants empresarials en el procés d’anàlisi i diàleg previ a la presa de decisions; i d’una altra, acompanyant les mesures sanitàries amb un pla de xoc d’ajuda directa a empreses i autònoms per l’impacte d’aquestes mesures conjunturals.” I posava d’exemple el treball a distància que afecta els seus associats molt directament. “Recomanar el teletreball és correcte, sempre que tinguis llocs de treball amb capacitat per a fer-ho. El gruix d’empreses que representem a la CECOT no el poden aplicar, perquè tenim indústria, manufactura, construcció, instal·lacions, reparació de vehicles, fusteria, comerç, restauració, hoteleria i una llarga llista d’activitats econòmiques que no es poden teledesenvolupar.”

Sens dubte, la situació que tenim davant és difícil i, malauradament, es pot agreujar els dies i setmanes vinents, digui què digui la senyora Ayuso. No sé com anirà demà la conferència de presidents, però caldria que entre tots –jutges inclosos, encara que no hi siguin presents– fossin capaços de trobar un equilibri entre els dos extrems, amb la salut sempre com a element prioritari, però escoltant els empresaris i autònoms. És cert que la situació –les xifres canten– és pitjor que no pas la de fa un any, però també és cert que en tot aquest temps potser s’havia d’haver acumulat prou experiència per a gestionar la pandèmia i actuar amb una mica més seny tots plegats.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.825.940 casos i 34.064 morts, i actualment hi ha 576 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 276.116.254 casos confirmats i 5.380.831 morts. Del total de casos, 247.800.601 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 52.059.667 casos i 828.836 morts;
–L’Índia, amb 34.752.164 casos i 478.007 morts;
–El Brasil, amb 22.215.856 casos i 617.905 morts;
–Regne Unit, amb 11.542.143 casos i 147.433 morts.
–Rússia, amb 10.267.719 casos i 299.249 morts.

–L’estat francès, amb 8.640.924 casos i 121.717 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 5.535.231 casos i 88.793 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
On i quan cal mostrar el passaport covid?
Hi haurà restriccions aquest Nadal? Tot allò que se’n sap
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets a partir dijous
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.

S'ha afegit la noticia a Favorits

Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.