El comitè d’experts de Salut no descarta “un confinament de durada curta” en la situació més greu

Els experts proposaven de tancar els interiors de la restauració i limitar l'obertura dels comerços no essencials

VilaWeb
Redacció
21.12.2021 - 16:03
Actualització: 21.12.2021 - 17:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comitè d’experts de Salut no descarta un confinament de durada curta en la situació més greu, tal com fan altres països d’Europa. És una de les conclusions del darrer informe que va presentar ahir al govern. Així, en cas que les mesures proposades no fossin prou efectives, es proposaria aquest confinament curt si la transmissió comunitària estigués descontrolada i excedís les capacitats de resposta del sistema sanitari.

Accelerar la vaccinació o ampliar l’ús del certificat covid

En la situació actual, els experts proposen una sèrie de recomanacions molt clares: accelerar la vaccinació de terceres dosis, administrades als grups amb més risc d’escapament vaccinal i pèrdua de protecció en el temps i també als qui poden presentar més risc de complicacions o requerir hospitalització. També es recomana d’ampliar l’ús del certificat covid, facilitar l’accés a les proves d’antígens i revisar la quarantena dels contactes estrets. També diuen que cal activar els mecanismes necessaris perquè altres grups de professionals puguin donar suport al programa de vaccinació.

“Sortir de casa només si és estrictament necessari”

Coincidint amb l’arribada de dinars i reunions familiars, també recomanen de reduir les reunions en l’àmbit públic a un màxim de quatre persones; limitar les reunions en l’àmbit privat només a grups de convivència i sortir del domicili només per necessitat; i evitar els espais tancats en els quals es desenvolupen activitats incompatibles amb l’ús de la màscara i on coincideixin moltes persones alhora.

També recomanen de fomentar el teletreball o afavorir torns esglaonats de treball i l’entrada esglaonada del públic en àmbits laborals en els quals es faci atenció directa al públic. Per evitar aglomeracions, també recomanen de promoure el transport en bicicleta o a peu i augmentar la freqüència d’horaris en el transport públic per a garantir una ocupació tan baixa com sigui possible i evitar viatjar en hores punts excepte per fer activitats essencials.


D’altra banda, el comitè assessor recomana una estratègia de comunicació a la ciutadania que es focalitzi en la importància d’estar vaccinat del tot, incloent-hi la tercera dosi als grups que ja la poden rebre; aïllar els casos positius o reforçar el sistema de diagnòstic de casos i de rastreig i seguiment de contactes, a més de reforçar la capacitat de monitoratge molecular.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes