Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El govern espanyol no ha informat de cap mort per coronavirus per segon dia consecutiu, però ha admès que era una informació errònia. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha reconegut que hi havia una autonomia que tenia dificultats per a carregar les dades –no ha especificat quina– i ha assegurat que el nombre de morts a l’estat espanyol voreja els 28.000. La setmana passada, els registres civils revelaven que en realitat passen de 40.000. Per una altra banda, el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha assegurat que no es permetrà la mobilitat entre autonomies fins que no s’hagi superat el desconfinament, en l’anomenada ‘nova normalitat’.

Al país, la Generalitat de Catalunya ha presentat el grup de treball Catalunya 2022, format per experts de diversos àmbits que treballaran per la reconstrucció social i econòmica després de la crisi del coronavirus. El País Valencià no ha informat de cap mort per tercer dia consecutiu, mentre que a Andorra més de 2.200 alumnes han tornat avui a les escoles. També s’ha sabut que la pandèmia continua fent impacte en la desocupació, tot i que al maig va moderar-se respecte de l’abril.

En l’àmbit polític, el diputat de Compromís Joan Baldoví ha posat dues condicions al govern espanyol per canviar del no al sí en la votació de demà de la pròrroga de l’estat d’alarma: un fons d’anivellament per a les autonomies infrafinançades i la gestió de l’ingrés mínim vital per part de la Generalitat. El PSOE i Unides Podem s’han assegurat l’última pròrroga de l’estat d’alarma amb un nou acord amb Ciutadans, després d’afermar el suport del PNB i l’abstenció d’ERC. A Madrid continua la polèmica per la destitució del coronel Diego Pérez de los Cobos. S’ha sabut que el ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, el fulminà per no haver-lo informat de la investigació contra la manifestació del 8-M.

En l’àmbit internacional, l’Àfrica ha superat els 150.000 casos de coronavirus. L’últim dia s’han registrat més de 5.300 casos arreu del continent. L’estat més afectat pel virus és Sud-àfrica, amb gairebé 36.000 contagis i uns 700 morts. Al món ja hi ha hagut gairebé 6,5 milions d’infeccions i 3 milions d’altes.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 6.440.251 casos confirmats i 380.265 morts. Del total de casos, 2.946.617 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 1.869.045 casos i 107.620 morts.
—El Brasil, amb 539.045 casos i 30.486 morts.
—Rússia, amb 423.741 casos i 5.037 morts.
—L’estat espanyol, amb 287,012 casos i 27.127 morts.
—El Regne Unit, amb 277.985 casos i 39.369 morts.
—Itàlia, amb 233.515 casos i 33.530  morts.
—L’Índia, amb 201.009 casos i 5.628 morts.
—L’estat francès, amb 189.220 casos i 28.940 morts.


Als Països Catalans hi ha 86.456 casos, 53.200 altes i 14.032 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

—Al Principat, 67.083 casos, 38.192 altes i 12.289 morts (avui s’hi han incorporat 23 casos, 38 altes i 9 morts)
—Al País Valencià, 16.210 casos, 12.315 altes i 1.432 morts (avui s’hi han incorporat 10 casos nous de PCR i 83 altes
—A les Illes, 2.083 casos, 1.716 altes i 226 morts (avui s’hi han incorporat 2 casos, 14 altes i cap mort)
—A Catalunya Nord, 313 casos, 276 altes i 34 morts (s’ha incorporat un cas nou d’ençà de l’anterior actualització)
—A Andorra, 767 casos, 701 altes i 51 morts (avui s’hi han incorporat 2 casos i 3 altes)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


L’editorial de Vicent Partal:

Paraula de Malcolm X


La píndola de Jordi Goula: ‘El 22% d’afiliats a la Seguretat Social, pendent d’un ERTO’

Les xifres d’ocupació i afiliacions a la Seguretat Social del mes de maig no han estat bones, ni a Catalunya ni a l’estat espanyol. A casa nostra ha augmentat d’un 3,3% mensual el nombre de desocupats (+0,9% a l’estat) i els afiliats han crescut d’un 0,1% al Principat i d’un 0,2% a l’estat. Malgrat ser un mes de maig, tradicionalment bo en contractacions i disminució de la desocupació, enguany la pandèmia ha capgirat l’evolució habitual d’aquest període. Amb tot, alguns analistes esperaven xifres pitjors, i això els fa pensar que ja hem tocat fons en aquest apartat o hi som molt a la vora.

‘La desocupació registrada va augmentar al maig a l’estat espanyol de 26.500 persones, en contrast amb els augments d’uns 300.000 dels dos mesos anteriors. S’observa un comportament especialment positiu en el sector de la construcció, on la desocupació registrada va tenir un descens. El nombre de contractes registrats també ha experimentat una recuperació notable al maig, una mica més intensa en el cas dels contractes indefinits que en el dels temporals’, diuen a Funcas. Mentrestant, el secretari general de Treball de la Generalitat de Catalunya, Josep Ginesta, deia aquest matí: ‘Malgrat l’augment de l’atur, comencem a albirar una recuperació de llocs de treball amb les noves fases de desconfinament.’

Tot i que aquestes apreciacions poden ser correctes, és molt difícil de fer-ne una anàlisi com cal, perquè les xifres del maig continuen essent completament desvirtuades, a causa dels treballadors afectats per un ERTO, que no es compten ni com a desocupats ni com a baixes de la Seguretat Social. I aquesta xifra és molt important: 721.000 persones, que són un 21,7% dels afiliats a Catalunya, són les que es troben avui en aquesta situació. Fins que no es resolguin els ERTO no podrem començar a tenir un panorama més clar de la tragèdia econòmica i laboral del país. Probablement, a les xifres del mes vinent ja podrem albirar alguna tendència més concreta.

De les dades de Catalunya, cal ressaltar que l’augment d’uns 4.600 afiliats al maig és degut completament al règim especial de la Seguretat Social agrària i que hi ha una baixa de 1.000 en el règim especial de la llar. El maig és un mes de creixement de l’afiliació i, tot i que enguany també creix (+0,1%), l’augment és el més moderat en aquest mes de tota la sèrie disponible (que comença el 2004).

Quant a la desocupació, ha augmentat de 15.300 persones el mes de maig. Això vol dir un 3,3% mensual i un 30,2% interanual (dada del maig d’enguany en comparació amb la del maig de l’any passat). En ambdós casos el ritme és pitjor que a l’estat espanyol, que és d’un 0,7% i un 25,2%, respectivament. Per sectors, l’augment es concentra pràcticament en els serveis (13.500 desocupats més) i en els que cerquen feina per primera vegada (1.500 més). Les variacions són menors en els altres grans sectors: a l’alça la indústria i a la baixa la construcció i l’agricultura. En termes relatius, Catalunya ha registrat el 58% dels nous desocupats del maig a tot l’estat espanyol, molt a tocar de Madrid, on han representat el 54%. El fet que ambdós sumin més del 100% és perquè hi ha hagut comunitats on ha baixat amb força. És el cas d’Andalusia, on la caiguda ha estat deguda fonamentalment a l’impuls de la construcció.

Les dades són més colpidores si s’examinen les xifres del canvi en dotze mesos, perquè el nombre de desocupats ha augmentat de 112.000, és a dir, un 30,2% anual, com ja hem dit. De tots, 95.000 són deguts als serveis, que presenten una baixada del 35,8% d’ençà del maig de l’any passat. En canvi, a la indústria, tot i tenir-hi un creixement molt alt, un 21,8%, no arriba al nivell mitjà ni al dels serveis.

La importància relativa dels sectors pot canviar. Ara com ara hi ha 97.700 empreses que han presentat un ERTO, de les quals 79.400 són del sector dels serveis i 8.500 són industrials. L’enorme diferència que hi ha en el nombre d’expedients per sectors és molt més petita en el nombre de treballadors afectats, perquè 147.000 són a la indústria i 507.000 als serveis. Quantes empreses decidiran de quedar-se tots els treballadors? Quantes finalment mantindran part de la plantilla? Quantes tancaran? Són dades fonamentals per al futur del nostre teixit empresarial. I per a l’empenta de la recuperació, és clar.

Penso que la gravetat de les xifres d’avui no és tant què diuen com què apunten. Tant la desocupació com les afiliacions que hem vist poden variar molt, encara, pel motiu que acabo d’explicar. Tal com està la situació, la desocupació no pot sinó augmentar i les afiliacions no poden sinó baixar… llevat que la majoria d’empreses amb ERTO es quedin els treballadors i, alhora, hi hagi una represa gairebé miraculosa, que d’alguna manera ens permeti de crear molta ocupació i recuperar una bona part de la caiguda d’afiliacions que hem acumulat durant la crisi, que en tres mesos ha estat de 125.000, sempre al marge dels 721.000 afectats pels ERTO. I el miracle, a curt termini, només pot venir del turisme i la construcció, els sectors més intensius en mà d’obra que tenim a l’abast. Tant si ens agrada com si no…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: David Murillo: ‘Les elits espanyoles proven de mantenir l”status quo’ desmuntant la democràcia’
– Los Angeles Times: L’operació Warp Speed pot lliurar un vaccí de la covid-19 a final d’any? (en anglès)
– Clarín: El coronavirus fa perillar la missió científica més gran de la història a l’Àrtic (en castellà)
– The Economist: Per què els britànics es resisteixen a portar màscares per contenir  la covid-19? (en anglès)
– Franceinfo: Coronavirus: el moment dels robots ha arribat (en francès)
– Infobae: Què ha fet Dinamarca per reobrir ràpidament les escoles i que no augmentin els casos de coronavirus (en castellà)
– Deutsche Welle: Com la covid-19 podria accelerar una perspectiva de ciutats intel·ligents (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

El Ministeri de Sanitat espanyol admet dificultats en la notificació de morts per covid-19
El govern crea el grup Catalunya 2022 per dissenyar la sortida de la crisi del coronavirus
Més de 2.200 alumnes tornen a l’escola a Andorra
L’acord sobre l’estat d’alarma fa de Ciutadans un aliat preferent per al pressupost espanyol
Antoni Plasència identifica tres factors que expliquen la virulència de la covid-19 a l’estat espanyol
Baldoví posa dues condicions al govern espanyol per a votar a favor de la sisena pròrroga de l’estat d’alarma
Una nota interna contradiu la versió de Grande-Marlaska en la destitució de Pérez de los Cobos
Els afectats persistents per covid-19 denuncien que la sanitat pública els desatén
Alerten que el confinament ha fet augmentar els trastorns alimentaris
[FOTOGRAFIES] Concentracions pels drets i les llibertats arreu de Catalunya
La desocupació torna a pujar al maig però modera l’impacte de la pandèmia
STEPV celebra que la Conselleria d’Educació deixi en punt mort les retallades a les escoles d’idiomes
Càritas diu que l’aprovació de l’ingrés mínim vital és ‘un pas decisiu’, però alerta de dèficits importants
La Generalitat insta els Mossos a investigar l’acte de Dolça Revolució contra la covid-19
La covid-19 provoca una caiguda de la donació d’òrgans i trasplantaments
L’escletxa digital ve de lluny, el coronavirus tan sols l’eixampla
Salvador Sunyer: ‘Aprofitem aquest moment per fer entrar el món artístic a les escoles i als instituts’


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirusPer què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.