morts coronavirus espanya

Un estudi del Sistema de Monotorització de la Mortalitat diària (MoMo) de la Universitat Carlos III a l’estat espanyol mostra que entre el 17 de març i el 22 de maig, en plena pandèmia del coronavirus 2019, les xifres de mortalitat arreu de l’estat espanyol són un 42% superiors a les de l’any proppassat en les mateixes dates. Concretament, el registre civil ha comptat 43.034 morts més que no pas el 2019. Les morts sempre s’anoten al registre sense indicar què n’ha estat la causa, i per tant no es poden atribuir netament a la Covid-19, però un auge tan elevat indica que el volum de morts que ha deixat la pandèmia és molt superior al que dóna el Ministeri espanyol de Sanitat, que les quantifica en 27.117. És a dir, n’hi ha 15.917 de diferència amb la xifra oficial.

La darrera actualització de morts al registre civil, datada del 22 de maig, encara donava una xifra ben diferent. A escala estatal, indicava 30.829 morts més que no pas l’any passat. Si en tan sols cinc dies la xifra ha canviat tant és, principalment, perquè les morts comptades al registre civil de Catalunya durant aquest període eren, aleshores, 4.665, i ara en són 11.483. És a dir: en els darrers cinc dies, al Principat s’han notificat 7.166 traspassos nous al registre civil. I l’explicació d’aquest fet és que les oficines per a inscriure les morts són col·lapsades, i sumant-hi les restriccions per a la mobilitat i el col·lapse hospitalari durant el pic de l’estat d’alarma, l’exercici d’aquests tràmits ha estat molt complicat. Ara, amb les mesures de relaxament, totes les morts comencen a constar com pertoca.

El col·lapse del registre civil s’arrossega amb les defuncions

El MoMo fa servir les morts diàries de 3.929 registres civils d’arreu de l’estat espanyol, que corresponen al 93% de la població. La mortalitat ha estat similar entre homes (40%) i dones (43%), i es concentra en les persones més grans de 74 anys (49%) i entre el grup d’edat d’entre 65 i 74 anys (34%).

Us oferim tota la informació de darrera hora sobre la crisi del coronavirus 2019

 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.