Càritas diu que l’aprovació de l’ingrés mínim vital és ‘un pas decisiu’ però alerta de dèficits importants

  • L'entitat lamenta que s'exclogui persones en situació irregular i que el mínim d'edat per demanar-ho es fixi als vint-i-tres

VilaWeb
ACN
02.06.2020 - 19:39

Càritas afirma que l’aprovació de l’ingrés mínim vital (IMV) és ‘un pas decisiu’ en la lluita contra la pobresa severa però alerta que alguns dèficits importants deixaran fora persones que haurien de poder accedir a l’ajut. En concret, denuncien que s’exclogui a les persones en situació irregular, que es restringeixi l’accés als joves a partir dels vint-i-tres anys o que es limiti a dues unitats de convivència en un mateix domicili, entre altres. D’altra banda, Càritas veu ‘essencial’ que la Generalitat mantingui la inversió que actualment destina a la Renda Garantida de Ciutadania, i que, d’una banda sigui un complement a l’IMV, i de l’altra, ampliï la cobertura a col·lectius que en l’actualitat no hi tenen accés.

En un comunicat, l’entitat veu com una greu omissió que el decret aprovat divendres passat no inclogui les persones en situació administrativa irregular i remarca que la Llei Orgànica d’Estrangeria reconeix el seu dret a accedir a prestacions socials bàsiques. ‘Les persones en situació administrativa irregular viuen, treballen i contribueixen a la societat, i en la majoria de casos es troben en situació de gran precarietat’, assegura Càritas.

En aquest sentit, també apunta a les famílies migrants que cauran en la irregularitat sobrevinguda arran de la situació actual i posa l’èmfasi en els fills menors.

D’altra banda, l’organització no comparteix que no es pugui accedir a l’ingrés mínim d’ençà dels 18 anys, especialment en el cas dels joves que surten del sistema de protecció de menors. A més, avisa, encara que pugui sol·licitar-se a partir dels 23 anys, serà ‘gairebé impossible’ accedir a la protecció, tenint en compte que es demana haver viscut de forma independent durant tres anys, entre altres requisits.

Un altre dèficit destacat per Càritas és la limitació a dues unitats de convivència en un mateix domicili, una condició que denuncien suposa ‘desconèixer la realitat de moltes famílies’, ja que moltes famílies han de compartir la llar.

A més, la vinculació que s’estableix entre l’ocupació i l’obligació de constar com a demandant d’ocupació suposarà, segons l’entitat, que les persones amb circumstàncies especials, com ara amb malaltia crònica i dificultats d’inclusió en el mercat laboral, tampoc no puguin accedir a la prestació.

Un altre element que troben preocupant és que es deixi fora les persones que estiguin residint de forma permanent en projectes que compten amb finançament públic. “Hi ha persones en situació d’exclusió que participen en projectes d’inclusió d’espais residencials i que serien clars destinataris de l’ingrés mínim vital”, recull el comunicat.

Malgrat assenyalar diversos dèficits importants, també destaquen en el comunicat el valor positiu que té l’aprovació de l’ajut i asseguren que la mesura alleujarà la situació de ‘centenars de milers de llars que viuen en extremes condicions de vida’. ‘Com a prestació no contributiva de la Seguretat Social suposa un salt endavant en la garantia dels drets i en la protecció de les persones que estan en situació de major vulnerabilitat’, recullen afegint que complirà una funció de ‘factor estabilitzador automàtic’ en èpoques de crisi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any