La Fundació Institut Trastorns Alimentaris (FITA) alerta que han augmentat els casos de trastorns de conducta alimentària (TCA) durant el confinament, així com d’un repunt de recaigudes en pacients que ja havien rebut l’alta. D’ençà que va començar el confinament a Catalunya, la Fundació ha rebut quaranta noves demandes d’ajuda i orientació a través de correu electrònic, telèfon o aplicació mòbil, mentre que prèviament al confinament en rebien entre una i dues cada mes.

La responsable de projectes socials de la Fundació, Meritxell Lozano, ho atribueix a ‘les sensacions d’incertesa, estrès, por, tristesa, solitud o desesperança pel futur’ que s’han derivat de la covid-19. En el cas de les persones que pateixen un TCA, aquest malestar es tradueix en pensaments obsessius amb el menjar i crítiques contínues al cos, però també en canvis d’humor, inconformisme i angoixa amb el nucli familiar.

Segons la directora de la Fundació FITA, Raquel Linares, el confinament hauria ajudat la detecció precoç d’aquestes malalties mentals perquè molts joves haurien expressat el seu malestar a casa i l’haurien fet visible a la família. Linares diu que han augmentat les demandes d’orientació psicològica per part de pares que han identificat en els seus fills certs senyals d’alerta, com per exemple una tendència obsessiva amb l’esport o de restricció durant els àpats.

D’altra banda, la Fundació ha començat a oferir un servei gratuït d’ajuda mitjançant l’aplicació mòbil B-RESOL. Amb l’aplicació, FITA cerca atendre la necessitat d’orientació i de suport puntual a adolescents i familiars que ho requereixin, i teixir xarxes per a la prevenció de malalties mentals. L’eina permet iniciar un xat amb tres tipus d’interlocutors a escollir: una educadora social, una psicòloga i amb l’Ares, un grup de voluntàries de la Fundació que van superar un TCA.

‘Demanar ajuda a un professional et permet veure la situació des d’una altra dimensió i, si és necessari, poder detectar algun problema abans no es faci més gran’, afirma Linares. La situació és encara més crítica en el cas dels nens i adolescents, que són els que han vist més modificada la seva rutina habitual i han perdut de cop el seu grup d’iguals, els seus espais de relació i de diferenciació de l’entorn familiar. Els trastorns alimentaris afecten 1 de cada 20 adolescents a Catalunya, és a dir que hi ha 1,5 casos a cada aula de secundària, aproximadament, mentre que tres més estarien en risc de patir-ne.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.