Report diari sobre el coronavirus: Andorra deixa de pagar les proves d’antígens als sanitaris no vaccinats

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
19.10.2021 - 19:50
Actualització: 19.10.2021 - 19:57

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Avui, el govern de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que a partir d’aquest cap de setmana el límit de cabuda permès als recintes esportius tancats serà del 100%, i en els locals del vida nocturna, com les discoteques, del 80%. Ho ha dit la portaveu del govern, Patrícia Plaja, en la conferència de premsa posterior a la reunió del consell executiu. Demà, el PROCICAT avalarà les noves mesures. També sobre mesures covid, la consellera de Salut de les Illes, Patricia Gómez, ha dit que aviat deixarà de ser obligatori que els nens duguin màscara als patis de les escoles. Tanmateix, ha recordat que la incidència de la covid en població escolar no vaccinada és del doble que no en la població general, i entre el 10% i el 13% dels nens contagiats tenen efectes persistents.

A Andorra, el cap de govern, Xavier Espot, s’ha reafirmat en la decisió de no pagar les proves en massa periòdiques als sanitaris que no s’hagin vaccinat. Creu que seria injust per a la resta de la ciutadania haver d’assumir-ne el cost. La setmana passada, uns quants sanitaris, sobretot infermers, s’hi van mobilitzar en contra i també han decidit de cercar assessorament legal per a impugnar la mesura. A Catalunya Nord, de fet, els treballadors han de presentar el passaport covid per accedir a la feina. Si no, s’enfronten a una polèmica suspensió del contracte i del sou. A l’hospital de Perpinyà, segons que detallen els sindicats, es va ordenar de suspendre de feina trenta-sis treballadors, però ara fa un mes, n’eren un centenar.

Avui s’ha confirmat que hi ha un focus de SARS-CoV-2 en una granja de visó americà, animal reservori del virus. L’explotació és a Viver (Alt Palància) i té 19.196 exemplars, però el propietari diu que tan sols n’hi ha un d’infectat. Els científics també han demostrat que hi ha diverses espècies d’animals, com ara els mustèlids, que es poden infectar. Aquests reservoris poden de mantenir la circulació del coronavirus i desenvolupar-ne noves mutacions. També hi ha el risc de causar noves infeccions d’origen zoonòtic, és a dir, que afectin els humans.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.593.446 casos i 33.306 morts, i actualment hi ha 167 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La píndola de Jordi Goula: “L’exportació fins a l’agost supera d’un 6% la del 2019”

Les exportacions catalanes superaran el seu rècord històric aquest 2021, segons les previsions d’ACCIÓ. Així ho va anunciar ahir el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, durant la trobada amb els directors de les Oficines Exteriors de la Generalitat, en la 28a Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ. “Si el ritme actual es manté, aquest 2021 tancarem l’exercici amb unes vendes a l’exterior de més de 74.000 milions d’euros, i superarem així els nivells previs a la pandèmia”, va dir. I va afegir: “Enguany, es preveu un creixement al voltant del 13% respecte del 2020, unes dades que reafirmen un cop més la robustesa del nostre sector exterior.”

Les exportacions catalanes apunten a un nou rècord anual“, ja titulàvem a VilaWeb la píndola del 22 de setembre passat. I sembla que sí. Les dades d’exportacions del mes d’agost, que ha publicat aquest matí el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme espanyol, continuen apuntant a la mateixa fita. De fet, l’agost és un mes complicat d’analitzar per les distorsions que origina el factor vacances. Així, si comparem el volum amb el del mes passat, s’ha registrat una caiguda d’uns 1.500 milions, causada sobretot per la química, els béns d’equipament i els cotxes. En canvi, l’alimentació ha mantingut la mateixa xifra. A tot l’estat espanyol, la baixada total és d’uns 4.400 milions.

És normal aquesta davallada mensual? La resposta és que sí. Tan sols cal analitzar què ha passat entre el juliol i l’agost d’aquests darrers sis anys a Catalunya i ens adonem que hi ha hagut, de mitjana, una caiguda al voltant dels 1.500 milions a l’agost. Això vol dir que la baixada del 2021 és probablement causada solament per un factor estacional i pot no tenir res a veure amb els entrebancs detectats aquests darrers mesos per la manca d’aprovisionaments a la indústria. De totes maneres, aquesta conclusió és un xic arriscada, atès que encara no sabem les dades més detallades. Ho haurem de deixar, de moment, com una possibilitat.

Sí que sabem que les exportacions de l’agost a Catalunya han correspost principalment a productes químics –28,0% del total i un creixement del 25,4% interanual–, seguides de l’alimentació, begudes i tabac –19,6% del total, amb un augment del 18,1% interanual– i béns d’equipament –16,6% del total, i una pujada del 35,1% interanual. És a dir, gairebé dues terceres parts de les exportacions es concentren en aquests tres sectors. Val a dir que Catalunya ha mantingut la seva aportació del 25% al total de les exportacions de l’estat espanyol durant el mes.

Ara, la comparació que fa el Ministeri d’Indústria espanyol respecte de l’agost de l’any passat crec que no ens ajuda a fer-nos una idea gaire clara de la situació. Sí que ens hi ajuda, en canvi, comparar-ho amb els anys anteriors, més “normals”. La primera dada interessant és que els 5.500 milions de l’agost són la xifra més alta aconseguida mai en aquest mes. Concretament, és un 17% més alta que no la de l’agost del 2019 i un 10% respecte del 2018. Anem bé.

Però podem fer un pas més i veure les xifres acumulades dels vuit mesos per a tenir una idea molt més aproximada a això que passa i on som. En aquest període, les exportacions catalanes han estat d’uns 52.200 milions d’euros, cosa que representa gairebé un 26% del total de l’estat espanyol. I, compte, són un 6,3% més grans respecte del mateix període del 2019, que, recordem, va ser un any rècord a Catalunya. Per a arribar als 74.000 milions que preveu el conseller per a tot l’any, en caldrien uns 6.000 més cada mes, una xifra que sembla assolible si, d’ara endavant, no l’afecten gaire les restriccions a la indústria.

Per a posar Catalunya en el context de l’estat espanyol i fer-nos una idea més clau de la realitat, cal saber, per exemple, que Catalunya ha exportat, el 2021, més que no pas la segona i tercera comunitat plegades. En efecte, Madrid i Andalusia fan el 23% entre totes dues. Tal com veiem, doncs, Catalunya té un pes molt important en les exportacions de l’estat espanyol, jo diria que decisiu. A partir d’aquestes xifres, deixeu-me explicar una petita maldat. A la nota de premsa que ha passat el ministeri aquest matí, es parla de tot a escala espanyola sobre el comerç exterior, però tan sols dedica un paràgraf a les comunitats. Doncs bé, allò que destaca d’aquest mes és exactament això: “Les comunitats autònomes amb creixements més grans en les exportacions a l’agost van ser la Comunitat de Madrid, el Principat d’Astúries i Castella-la Manxa, mentre que l’únic descens va ser a les Canàries.” I s’ha acabat.

Per a contrastar la informació, cal dir que Catalunya participa, del gener a l’agost, d’un 26% dins les exportacions de l’estat espanyol; Madrid, d’un 12,1%; Castella-la Manxa, d’un 2,8%, i Astúries, d’un 1,6%. D’aquesta manera presenten segons quina informació des de Madrid. En tota la nota no fa ni un sol esment a Catalunya. És cert que, al final, la nota afegeix un enllaç que porta a l’informe, en què es poden trobar totes les dades, si es miren els quadres. Coneixedor del terreny, gosaria dir que molts dels periodistes encarregats de difondre aquesta informació és possible que solament es mirin la nota de premsa. I, amb la presentació esmentada, com voleu que ningú parli de Catalunya, ni de la importància que també té en aquest apartat de l’economia? No faré cap comentari més. No cal.


A tot el món, les darreres xifres són de 242.142.474 casos confirmats i 4.924.797 morts. Del total de casos, 219.453.902 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 45.917.384 casos i 746.584 morts;
–L’Índia, amb 34.108.264 casos i 452.679 morts;
–El Brasil, amb 21.651.910 casos i 603.521 morts;
–Regne Unit, amb 8.541.192 casos i 138.852 morts.
–Rússia, amb 8.060.752 casos i 225.325 morts.

–L’estat francès, amb 7.090.109 casos i 117.306 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 4.990.767 casos i 87.051 morts.

Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Els treballadors del 061 comencen una vaga indefinida per a reclamar la integració al SEM
Detecten un focus de coronavirus en una granja de visons americans al País Valencià


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació 


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any