Detecten un focus de coronavirus en una granja de visons americans al País Valencià

  • La granja de Viver conté 19.196 exemplars de visó · El Ministeri d'Agricultura no ha donat dades d'afectacions, mentre que el propietari diu que només hi ha un animal infectat

VilaWeb
Redacció
19.10.2021 - 16:02
Actualització: 19.10.2021 - 16:49

El Ministeri d’Agricultura espanyola ha confirmat l’existència d’un focus de SARS-CoV-2 en una granja de visó americà, que són reservoris del virus. L’explotació està ubicada a Viver (Alt Palància). El virus ha estat detectat pel laboratori central de veterinària de l’estat espanyol, situat al municipi madrileny Algete. La granja conté un total de 19.196 exemplars. El ministeri no revelat la xifra d’animals afectats, mentre que el propietari de l’explotació, consultat per VilaWeb, ha dit que només s’ha detectat la presència del virus en un visó.

Segons que ha pogut saber VilaWeb, la granja de Viver es va confinar el 8 d’octubre arran de la presència del coronavirus. El focus ha estat notificat oficialment a l’Organització Mundial de Sanitat Animal i a la Comissió Europea. A l’inici de la pandèmia, el protocol d’actuació comportava sacrificar tots els animals si es detectava un cas d’infecció. Tanmateix, el protocol actual només dicta el confinament de la instal·lació.

Fonts de la Generalitat han explicat a VilaWeb que el protocol és molt estricte, ja que aquests animals són un reservori del virus. Per això, quan hi ha indicis d’un cas d’infecció, aïllen completament l’explotació, inclòs tot el material, menjar, pells i residus. Pel que fa als treballadors, el propietari de la granja ha assegurat a VilaWeb que tots han donat negatiu a les proves PCR. Un extrem que no ha confirmat Sanitat.

Tenint en compte el brot de Viver, a l’estat espanyol s’ha detectat presència del virus en 17 visions americans en diferents explotacions. En el cas d’una granja de Terol, les autoritats sanitàries van ordenar el sacrifici de tots els animals, gairebé 93.000 exemplars. En altres països, com ara Dinamarca, es va optar per vies encara més dràstiques i es va sacrificar directament a tota la població de visons (17 milions).

Ara fa un any, l’organització WWF va alertar que la granja de Viver corria el risc de desencadenar un brot del coronavirus i va reclamar mesures específiques de control.

El risc dels reservoris

A mesura que avança la vaccinació augmenta la protecció de la població contra el coronavirus. Tanmateix, els científics han demostrat que hi ha diverses espècies d’animals, com ara els mustèlids, que es poden infectar. Aquests reservoris poden de mantenir la circulació del coronavirus i desenvolupar-ne noves mutacions. Així mateix, hi ha el risc de causar noves infeccions d’origen zoonòtic, és a dir, que afectin persones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor