Enquesta de VilaWeb: El PSC suma dos escons i millora l’avantatge, tot esperant la decisió de Sánchez

VilaWeb
Ot Bou Costa Alexandre Solano
28.04.2024 - 08:59
Actualització: 01.05.2024 - 13:11

Si les eleccions a Catalunya s’haguessin fet ahir, el PSC hauria aconseguit d’ampliar el seu avantatge amb 40 escons, 2 més que en l’enquesta anterior, i 6 per davant de Junts, que es mantindria a 34. Això indica la segona enquesta d’EM Analytics per a VilaWeb, que, en canvi, mostra que l’independentisme podria retenir per la mínima la majoria absoluta, amb tot just 68 escons. La mostra continua essent de 1.200 persones, però, en aquesta segona enquesta, se n’han retirades 100 que van respondre la primera i se n’hi han introduïdes 100 de noves. La resta, són les mateixes. VilaWeb farà encara 9 enquestes més, que, de dilluns a dijous, es publicaran cada dia a les vuit del vespre.

Aquest format del tracking és pensat justament per anticipar tendències. Tot i que encara és aviat per a identificar canvis, en poques hores, la intenció de vot per als socialistes és la que ha crescut més, d’un 0,9%. Aquest lleu impuls arriba mentre l’actualitat política se centra en bona part en la mobilització del PSOE perquè Pedro Sánchez continuï de president espanyol i no plegui, tot esperant que demà anunciï la decisió. Esquerra en sembla la perjudicada principal, perquè baixaria d’1 punt en l’estimació de vot, del 19% a 18%, gairebé el mateix que guanyen els socialistes, i perdria 1 diputat a Girona, cosa que la faria baixar fins a 27, en benefici justament del PSC.

L’altre moviment d’escons seria a Barcelona, on els socialistes n’arrabassarien un altre a Vox, que, tot i això, resistiria la crescuda del PP i en conservaria 10, tot just 1 menys que ara fa 3 anys. La resta es mantindrien igual, el PP, amb 12; la CUP, amb 7; i els Comuns, 5. Alhora i Aliança Catalana continuarien sense entrar. A banda la possible majoria independentista, també en tindrien els socialistes i Junts, amb 73 diputats, i ERC, el PSC i els Comuns, amb 72. A republicans i socialistes els mancaria tan sols un diputat per a tenir majoria tots dos sols (67 escons).

La batalla decisiva pel segon lloc a Girona

Segons l'enquesta, ara com ara l’escó més disputat és l’últim per Girona, on se’n reparteixen 17. Allí, la llista de Junts, amb Carles Puigdemont al capdavant, s’enduria la victòria més clara de totes les demarcacions. Hi aconseguiria entre un 36,1% i un 37,6% dels vots i 7 escons: un dels resultats que expliquen l’embranzida fins a la segona posició general. A la resta de circumscripcions, el joc sembla molt més repartit: a Barcelona, la primera posició seria per al PSC (entre un 30,1% i un 31,4%); a Tarragona, també per al PSC (entre un 24,4% i un 25,4%); i a Lleida, per a Junts (entre el 30,7% i el 32,0%).

La bona collita de Puigdemont a Girona, doncs, fa especialment decisiu el frec a frec per al segon lloc. El 2021, el va obtenir Esquerra, amb el 21,81% dels vots i 4 escons. El PSC, tercer, amb un 15,18% i 3 escons. Ara tots dos competeixen per aquest quart diputat que havien obtingut els republicans. El sondatge d’EM Analytics per a VilaWeb dóna al PSC entre un 19,0% i un 19,7% i a ERC entre un 18,7% i un 19,5%: la lluita és aferrissada. De la resta d’escons, 1 aniria a parar a la CUP, que fa 3 anys en va obtenir 2; 1 a Vox i 1 al PP, que la darrera vegada no va entrar.

Barcelona és l’altra demarcació amb canvis respecte de l’enquesta anterior. Ara com ara, sembla que l’últim escó se l’emportaria Esquerra, però la segona posició encara se la disputen més partits que no pas a Girona: Vox, Aliança Catalana, la CUP i el PSC són a menys d’un punt d’endur-se’l. Durant aquests dies de campanya, la capacitat de trencar la tendència que s’observa avui serà clau per a la composició final de l’hemicicle. Però, en tot cas, cal insistir que les enquestes són tan sols una fotografia del moment en què es fan, i que el resultat final és difícil d’encertar justament pel component atzarós d’aquests últims quatre escons.

Tot esperant el marc de la campanya

El seguiment electoral és en un moment de cruïlla, atès que aquesta enquesta és, com dèiem, l’última abans que Pedro Sánchez faci públic si plega o no. Mentre tothom és a l’expectativa, hi ha un estira-i-arronsa pel marc de les eleccions. Ahir el PSOE va fer a Madrid una reunió del Comitè Federal amb la presència de Salvador Illa i, davant la seu, hi hagué una manifestació de milers de persones. L’ex-president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, una figura amb molt de pes avui al PSOE, va insinuar que les eleccions a Catalunya serien una mena de plebiscit: “Tenim 48 hores per a impulsar Illa perquè sigui president i perquè Pedro continuï”, va dir.

Tant Puigdemont com Pere Aragonès ho van criticar: el candidat de Junts, perquè diu que el PSOE mira de fer creure als ciutadans que les eleccions tracten del futur de Pedro Sánchez –“i en realitat tracten del futur dels nostres fills”–; el candidat d’Esquerra, perquè diu que considera que Illa, mentrestant, es prepara per acceptar els vots del PP, tal com va fer Jaume Collboni a Barcelona, i afegeix que Esquerra és l’única que pot garantir que no passi. Laia Estrada, de la CUP, també ha reivindicat que Catalunya no podia restar sempre supeditada a allò que passés a Madrid. Mentrestant, el PP insisteix que Sánchez fa teatre i els Comuns demanen una mobilització a favor de la democràcia.

 

Fitxa tècnica

Univers: persones amb dret a vot a Catalunya
Àmbit: Catalunya
Quotes per escala ideològica, edat, sexe, renda, ocupació, territori, formació i interès en la política, segons la distribució del cens electoral.
Mida de la mostra: 1.200 entrevistes inicials + 100 diàries
Procediment de recollida d'informació: Entrevista telefònica, assistida per ordinador (50%) CATI, model mixt, (50%) entrevistes online amb qüestionari intel·ligent estructurat, CAWI.
Marge d'error: 2,5% (N-1.200 per a un grau de confiança del 90% (dos sigmes) i en la hipòtesi de P=Q=0,5 en el supòsit d'una mostra aleatòria simple.
Duració del qüestionari: 4-5 minuts
Dates del treball de camp:
Anterior: del 15 al 29 d'abril de 2024.
Actual: 26-27 d'abril de 2024

Nombre de supervisors: 3
Accés al qüestionari i preguntes: https://electopanel.com/catCallCtrackingCont
Responsables de l'anàlisi: Rodrigo Panero i Miguel Díaz
Institut: EM-Analytics.com (Carrer Gran Via, 6, 28013, Madrid)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any