Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid

  • Salut relaxa les mesures i permet les visites, amb contacte físic, entre usuaris i visitants · Els usuaris comencen a rebre la tercera dosi del vaccí

VilaWeb
Redacció
21.09.2021 - 16:00
Actualització: 21.09.2021 - 17:42

Les conselleries de Drets Socials i Salut de Catalunya han decidit de relaxar les mesures de protecció contra el coronavirus a les residències de gent gran. A principis d’agost, Salut va endurir les restriccions dins els centres i va modificar els protocols de visites arran del creixement dels contagis. Ara, justifica canvis en el protocol davant la millor de la incidència de nous casos en les residències. Paral·lelament Salut també ha començat a administrar la tercera dosi del vaccí a les residències de gent gran.

Us expliquem quines són les noves mesures que hi ha a les residències de gent gran:

Quins protocols han de seguir els familiars?

Els familiars que decideixin de visitar els usuaris d’una residència no hauran de fer-se una prova d’antígens abans d’entrar a les instal·lacions, atesa la baixa incidència de casos de coronavirus a les residències. Abans, el protocol obligava a fer-se una prova d’antígens, tot i estar completament vaccinats.

Els nous protocols de Salut recuperen les visites de familiars, amics i cuidadors en les situacions que garanteixin la no propagació del virus. Tanmateix, la mesura variarà en funció de les dades de cada centre. Les residències en nivell verd, és a dir, on no hi ha cap cas de covid-19, es permeten les visites, sempre amb cita prèvia, i es recupera el contacte físic entre visitants i residents. Als centres en nivell taronja també es permetran les visites a les zones habilitades per rebre-les. Tanmateix, s’haurà de garantir que els espais tenen cabuda suficient per respectar les mesures de seguretat i complir amb els protocols covid.

Tanmateix, es mantenen els passejos i sortides, tant les curtes de menys de tres dies, com les sortides de vacances en família. Després d’una sortida, caldrà que els centres facin una vigilància exhaustiva de símptomes durant catorze dies, però no caldrà fer-se cap prova d’antígens. Quant a les sortides de llarga durada, els usuaris no vaccinats s’hauran de fer una prova PCR i una quarantena de catorze dies posteriors al retorn.

Quanta gent podrà fer visites alhora?

Com a màxim podrà haver-hi tres visites alhora. Fins ara, el protocol en permetia dues de simultànies. Salut recomana que només hi vagin els familiars vaccinats. En aquest sentit, els centres reforçaran l’interrogatori a tots els visitants sobre contactes estrets i símptomes semblants als d’un refredat.

Quines residències afecta la mesura?

Els protocols que entren en vigor afecten totes les 1.021 residències de gent gran que hi ha a Catalunya. Actualment hi ha 23 centres, un 2,25%, que se situen en el nivell vermell. Són casos actius de covid-19 i brots que Salut està investigant. Per contra, hi ha 926 centres que es troben en el nivell verd i, per tant, no tenen cap cas de coronavirus. La resta de centres, 72, es troben en el nivell taronja. Es tracta de centres que tenen casos positius, però es consideren controlats ja que es pot garantir una correcta sectorització i aïllament dels espais.

Font: Conselleria de Drets Socials

Quantes PCR s’han de fer els treballadors?

Els protocols nous també afecten els professionals. Les PCR setmanals creixen d’una a tres, excepte pels vaccinats. Es farà una prova en massa quinzenal amb PCR als que ho estiguin completament i faci més de catorze dies de l’última dosi. Quant als treballadors no vaccinats, Salut obliga a fer-los tres proves a la setmana.

La normativa afecta els treballadors esporàdics?

Els treballadors que van esporàdicament als centres –els perruquers, els podòlegs i els voluntaris en pràctiques– també hauran de fer-se una prova diagnòstica independentment de l’estat vaccinal. Els familiars que de tant en tant recullen un familiar per a fer una sortida breu també s’hauran de fer una prova d’antígens setmanal.

I els professionals nous?

Es vaccinarà als treballadors sanitaris que s’incorporin a l’equip d’una residència i no ho estiguin; preferiblement amb la monodosi de Janssen perquè és el vaccí que genera una resposta immunitària més ràpida.

Quants residents hi ha vaccinats?

Almenys un 96,9% dels treballadors de residències tenen la primera dosi i un 96,1% estan vaccinats del tot. Quant a les persones que viuen en residències, un 96,8% han rebut almenys una dosi del vaccí i un 95,9% tenen la vaccinació completa.

Tercera dosi del vaccí a mig miler d’usuaris

El Departament de Salut ha començat a administrar la tercera dosi del vaccí contra la covid-19 a vora mig miler d’usuaris de residències de gent gran de la regió sanitària de la Catalunya Central. En concret, sis equips mòbils s’han desplaçat a onze residències del Bages, Berguedà, Moianès i Osona en la primera jornada de vaccinació. La intenció de Salut és inocular tots els usuaris de residències abans del mes d’octubre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any