Què proposa el programa electoral del PSC per a les eleccions catalanes?

VilaWeb
Arnau Lleonart
02.05.2024 - 18:16
Actualització: 12.05.2024 - 18:19

El programa electoral del PSC per a les eleccions de Catalunya proposa mesures sobre economia, transició ecològica, cohesió territorial i atenció al món rural, igualtat d’oportunitats, feminisme, cohesió social i lluita contra les desigualtats i bon govern. Abans de les mesures sectorials, el programa electoral proposa d’obrir una nova etapa a Catalunya amb Salvador Illa per a girar full dels darrers governs independentistes.

Sobre això, proposa d’exercir l’autogovern amb diàleg i pacte entre forces polítiques, administracions i sectors socials i d’augmentar la participació de Catalunya amb més institucions de l’estat espanyol. També proposen de desplegar l’estatut d’autonomia: concretar més de cinquanta traspassos de competències, promoure reformes de lleis orgàniques per a facilitar el desplegament i legislar en competències encara no explorades, com ara la llei electoral de Catalunya “i totes les qüestions referides a la llei de l’Aran”. A més, el programa electoral del PSC defensa la “pluriculturalitat d’Espanya”, que diu que s’han de consolidar amb una llei de pluralitat lingüística a l’estat espanyol, espais d’expansió culturals i espais de trobada i diàleg entre llengües i cultures.

Proposen un finançament just i efectiu basat en la gestió eficient dels recursos disponibles, recaptar conjuntament tots els imposts amb el Consorci Tributari, el criteri d’ordinalitat en les assignacions, en contra de la competència fiscal deslleial i orientat a la reducció de desigualtats socials i territorials. També defensen que cal concretar una condonació parcial del deute acumulat.

Diuen que el primer decret de govern que farien seria per a fer front a la sequera, amb una partida de 3.500 milions d’euros per a les inversions necessàries. També es comprometen a gastar 3.500 milions d’euros fins el 2030 en inversions en les infrastructures del cicle de l’aigua per a garantir l’aigua a tots els habitants de les demarcacions de Barcelona i Girona per a “no dependre de l’aigua de pluja”.

En l’àmbit de les infrastructures i mobilitat, proposen de fer arribar la T-mobilitat a tot Catalunya i convertir l’aeroport de Barcelona en un “veritable hub internacional” amb la construcció d’un nou edifici satèl·lit, una nova plataforma d’estacionament i el polèmic allargament de 500 metres de la pista del costat mar. En total, hi preveuen una inversió de 1.704 milions d’euros.

Respecte de la llengua catalana, el PSC es compromet a garantir l’assoliment del domini oral i escrit tant del català com del castellà al final de l’educació obligatòria, i de l’aranès a l’Aran. Com ja van fer els governs de Maragall i Montilla, el PSC proposa que la política lingüística del govern passi a dependre del Departament de la Presidència i no pas de Cultura, com fins ara. Defensen la llei que van aprovar amb ERC, Junts i els Comuns en resposta de la sentència que imposava el 25% del castellà a les aules i que reconeix que el castellà també pot ser usat com a llengua d’ensenyament fora de l’assignatura de llengua castellana i que ha de tenir-hi una presència garantida, sense parlar de percentatges. A més, diu que vetllaran per la “no-politització” de la llengua i de l’escola i perquè els alumnes no siguin separats per raó de llengua. També diuen que volen prohibir l’ús del mòbil i les xarxes socials dels alumnes d’educació infantil i primària. A la secundària, proposen de restringir-lo, però permetre’l en el marc de l’autonomia de cada institut i amb un pacte amb les famílies.

El programa diu que durant aquests darrers anys el govern no ha fet costat als Mossos d’Esquadra, i cita específicament l’acord d’ERC i la CUP per a investir Pere Aragonès, a partir del qual la Generalitat va deixar de ser acusació penal contra manifestants. Per això, el PSC es compromet a recuperar la defensa judicial especialitzada per als mossos a qui han judicialitzat l’actuació d’ordre públic i a recuperar les acusacions particulars contra els qui vandalitzen l’espai públic en episodis de desordre.

També es comprometen a crear 5.000 places noves de Mossos d’Esquadra fins a arribar als 22.000 agents; arribar a 3.500 bombers efectius i assolir una plantilla de 900 Agents Rurals. A més, es comprometen a “buscar fórmules efectives per promoure l’ús de la llengua catalana en l’àmbit de la justícia”.

En l’àmbit social, proposen d’actualitzar anualment l’indicador de renda de suficiència de Catalunya d’acord amb l’augment de l’IPC, modificar la renda garantida de ciutadania per fer-la més compatible amb l’ingrés mínim vital i crear una finestreta única de gestió d’aquests dos ajuts per facilitar-ne l’accés. D’una altra banda, anuncien la intenció de suspendre el pla pilot de renda bàsica universal i l’oficina per a implantar-la, que també va sorgir del pacte entre ERC i la CUP. De fet, durant la tramitació per al pressupost de la Generalitat del 2023, el PSC ja va deixar aquesta oficina sense assignació econòmica. També es compromet a aprovar una llei de concertació social i una llei del tercer sector social.

Podeu llegir-ne el programa íntegre:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any