‘La tertúlia proscrita’

El PSC s’alia amb Junts per eliminar la renda bàsica universal

  • El pla pilot d'una renda bàsica universal formava part del pacte d'investidura d'Aragonès que ERC va tancar amb la CUP
  • En canvi, el PSC no fa costat a les esmenes de Junts per a afegir partides al pressupost sobre la B-40, l'ampliació de l'aeroport de Barcelona i el Hard Rock

VilaWeb
Arnau Lleonart
03.03.2023 - 12:05
Actualització: 03.03.2023 - 16:29

El govern s’ha trobat una pedra en la sabata d’última hora en la tramitació del pressupost. La comissió d’Economia del parlament ha aprovat l’esmena presentada pel PSC per a eliminar del tot el pla pilot de la renda bàsica universal, i que ja van aconseguir que no tingués cap partida pressupostària per al 2023. Ara, a més, volen esborrar-ne tota referència de la llei d’acompanyament del pressupost, que de tota manera no explicita cap partida concreta. L’esmena del PSC s’ha aprovat gràcies al suport de Junts, Vox, Ciutadans i el PP.

El pla pilot de la renda bàsica universal és una mesura que forma part del pacte d’investidura de Pere Aragonès que ERC va pactar amb la CUP. L’experiment consisteix a donar a uns cinc mil ciutadans un pagament mensual fix durant dos anys, independentment de la seva renda. La meitat serien escollits de manera aleatòria per tot el Principat, i l’altra meitat serien pràcticament tots els residents de dos municipis catalans. A més d’aquestes cinc mil persones s’observaria durant dos anys el comportament econòmic de cinc mil persones més que no cobrarien aquest pagament, per a comparar els resultats. L’objectiu és analitzar l’impacte en el benestar vital i el món laboral que tindria cobrar una prestació com aquesta, en comparació amb el sistema actual de prestacions condicionades a les necessitats de cadascú.

La idea era engegar-la a final del 2022, però la durada de les negociacions ho va ajornar, i el pacte posterior amb el PSC va impedir que es pogués engegar enguany. Com a primer pas, el govern havia creat una oficina específica dependent de la Presidència per dissenyar i implantar el pla pilot.

A l’article 58 de la llei d’acompanyament del pressupost s’hi recull la creació de l’assignació monetària, però no es fixa una quantia total per al pla. De fet, s’hi exposa que el govern aprovarà la dotació econòmica necessària per a poder fer el pilot el dia que entri en vigor la normativa que ha de regular-lo. Una volta aquesta norma fos aprovada, la dotació econòmica es consignaria al pressupost del Departament de la Presidència, que és d’on depèn el pla.

Vilagrà va dir que el projecte continuava actiu

Durant les compareixences dels consellers al parlament per a informar del contingut del pressupost del seu departament, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va dir que el pla pilot continuava endavant i que començaria a executar-se enguany, encara que no tingués una dotació específica al projecte de pressupost.

Va parlar específicament de la referència que s’hi fa a la llei de l’acompanyament, i va dir que s’incloïa l’assignació de recursos mitjançant aquesta norma perquè el començament exacte i el nombre de participants en la iniciativa encara era pendent de ser determinat i, per tant, no se sabia l’assignació exacta que caldria: “Segons això tindrem una xifra, és això s’ha fet d’aquesta manera, no hi ha cap subterfugi.”

Més enllà dels diners per al pla pilot, Vilagrà ha recordat que el pressupost sí que recull la partida, d’1,3 milions, destinada a l’Oficina del Pla Pilot per a Implantar la RBU.

El PSC votarà en contra de les esmenes de Junts sobre la B-40, l’ampliació de l’aeroport i el Hard Rock

En canvi, el PSC s’ha mantingut al costat del govern respecte de les esmenes que ha registrat Junts sobre la B-40, l’ampliació de l’aeroport de Barcelona l’impuls del Hard Rock, que no s’han aprovat. Així ho havia anunciat la portaveu del grup parlamentari, Alícia Romero, que ha remarcat que tot i que estan d’acord amb totes tres iniciatives, tenen un acord amb el govern que volen mantenir: “Hem aconseguit que ERC es mogui, que desbloquegi projectes importants, i som lleials a l’acord.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any