Report diari sobre el coronavirus: Andorra relaxa el confinament mentre la Moncloa incompleix els criteris de l’OMS i la UE

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

VilaWeb
Redacció
15.04.2020 - 21:55
Actualització: 15.04.2020 - 23:18

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.

Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Andorra ha decidit de relaxar el confinament de la població i autoritzar sortides controlades per a fer exercici físic i passejar. Ho ha anunciat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que avui ha reaparegut a la sala de premsa del govern després d’haver passat la quarantena a casa. S’ha autoritzat a sortir durant una hora, en dies alterns, per a passejar o fer exercici, i sempre respectant la distància de seguretat i evitant les aglomeracions. Les persones que visquin en cases de nombres parells podran sortir els dies parells del mes, començant per demà, i les que visquin en habitatges de nombre senar, els dies senars. A més, serà obligatori l’ús de màscares, no es podran recórrer més de dos quilòmetres i s’haurà de fer dins unes franges horàries establertes. En canvi, el govern espanyol incompleix els criteris de l’OMS i de la UE perquè accelera l’aixecament del desconfinament total, segons els informes fets públics per l’OMS i la Comissió Europea les últimes hores. Pel que fa a l’OMS, Donald Trump li ha retirat el finançament dels Estats Units amb l’excusa d’acusar l’organització d’encobrir l’avenç de la pandèmia.

Avui s’ha anunciat que el curs escolar s’acabaria el juny, tal com era previst abans de la pandèmia. Les escoles podran obrir durant el juliol per fer activitats de reforç voluntàries, i la majoria dels alumnes passarà de curs. La decisió respon a les peticions dels sindicats d’ensenyament, que reclamaven, entre més mesures, de no fer classe durant els mesos forts de l’estiu per la calor i que no s’avalués el tercer trimestre. També ha transcendit un acord dels organitzadors del Mobile World Congress per a prolongar el contracte amb Barcelona un any més, fins al 2024. Tot esperant els resultats de l’assaig clínic del Departament de Salut i el doctor Oriol Mitjà, avui el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, ha avançat que al maig començaran a treballar amb els primers prototips de vaccí per a la Covid-19 en ratolins.

També s’ha fet pública l’última enquesta del CIS. Els experts coincideixen a assenyalar el poc valor de les dades en una situació d’excepcionalitat com l’actual, però crida l’atenció que dos de cada tres ciutadans de l’estat espanyol siguin favorables a la censura de les xarxes i dels mitjans de comunicació amb relació a la informació sobre el coronavirus. A més, la voluntat de censura és més alta entre els votants d’esquerres –llevat de la CUP– que no en els votants de partits de dretes. Una majoria àmplia també avala la centralització de la gestió de la crisi a la Moncloa, en detriment dels governs autonòmics. Al Principat, Jordi Cuixart, Josep Rull i Jordi Turull han tornat a sortir de la presó per a treballar, ara que la Generalitat ha tornat a autoritzar els permisos als presos que s’acullen a l’article 100.2 del reglament penitenciari.


L’editorial de Vicent Partal

Alceu el nivell


La píndola de Jordi Goula: ‘I al final, hem dut el bar a casa!’

És evident que el confinament fa que canviïn moltes coses a la nostra vida. N’és una la despesa habitual que fem per a la manutenció familiar i una altra, la manera de comprar. Avui han aparegut dos estudis sobre el consum en el temps del coronavirus, referits a tot l’estat espanyol. Un de Kantar, capdavanter mundial de panels de consum, i un altre del BBVA Research, que analitza la despesa feta amb les targetes de crèdit. Ambdós coincideixen a dir que els hàbits han variat molt. El primer destaca que la despesa mitjana per cada compra ha augmentat d’un 42% i el segon, que els pagaments amb targeta de crèdit o de dèbit als establiments d’alimentació creixen d’un 60%.

El confinament fa que ‘traslladem el consum de fora de casa a dins i això origina uns canvis d’hàbits molt marcats: per exemple, esmorzem més tard, dediquem més temps a cuinar i activitats com l’aperitiu –que abans fèiem fora de casa– ara els fem dins de casa. Això implica canvis en els productes que comprem al supermercat’, explica Maria Josep Martínez, experta en panells de consumidors de Kantar. Penseu cadascú en el vostre comportament a casa… Segons la consultora, el creixement del consum entre hores i el fet que passem més temps a casa ha accelerat, per exemple, la compra de productes com ara la rebosteria, la xocolata i els gelats: la setmana del 23 al 29 de març se n’han venut més del doble que en el període anterior a la crisi sanitària. Em sembla una xifra extraordinària i vol dir que hi ha molta gent llaminera!

L’augment de la despesa mitjana al supermercat s’explica per dues raons. Segons els experts de Kantar, d’una banda, òbviament, perquè la gent evita de sortir al carrer, de manera que ha de comprar més quantitat d’una sola vegada. Però quedar-se a casa també vol dir substituir aquelles ocasions de consum que abans teníem a fora –en bars, restaurants o a la feina– per un consum domèstic, i això fa que consumim més i, probablement, més de pressa que no pas abans.

El pagament amb targeta de crèdit mostra també els canvis d’hàbits, però en certa manera és indicador que preferim una manera de pagar més neta, per a evitar de grapejar els bitllets. Amb això vull dir que les xifres del pagament amb targeta poden ser inflades per la situació de la crisi. L’estudi del BBVA indica que la crisi ha tingut un impacte molt important en el consum a l’estat espanyol. El cap de setmana anterior a la declaració de l’estat d’alarma (14-15 de març) es va observar un augment de vora del 20% interanual, en línia amb l’augment de l’afluència de consumidors per a acumular provisions. En canvi, d’ençà del 20 de març, la baixada de la despesa setmanal amb targeta s’estabilitza entorn del -60% respecte del que es va observar la mateixa setmana del 2019.

Les dades per sectors mostren un repunt de la despesa amb targeta en establiments d’alimentació, que es va duplicar just abans de l’aprovació de l’estat d’alarma i continua augmentant entorn del 60% interanual. Això s’explica per les mesures de confinament, que impossibiliten el consum de menjars i begudes fora de casa. Em sembla curiós de destacar que entre els dies 6 i 8 d’abril, previs als festius de Setmana Santa, es van registrar augments significatius de la despesa alimentaria, d’un 95% interanual, i durant els dies festius es va retornar a l’evolució prèvia. Quant al consum mitjançant internet, es multiplica per 1,5 la despesa en grans superfícies i en alimentació, es duplica la despesa en salut i augmenten d’un 50% les compres en bars i restaurants (lliuraments a domicili).

Els analistes de Kantar fan un advertiment que em sembla interessant sobre la compra en línia: tot i arribar a un màxim històric de quota durant la segona setmana de confinament (1,2 punts més que en el període pre-crisi), continua mostrant deficiències perquè no respon a la demanda dels consumidors per retards en les comandes, saturació o cancel·lacions. ‘La situació en què ens trobem és una oportunitat única perquè el canal en línia aconsegueixi de consolidar-se i atènyer el desenvolupament que sí que ha aconseguit en països com ara França o el Regne Unit’, conclouen a Kantar. Això vol dir que qui ho faci millor, d’ara endavant, pot augmentar la seva quota de mercat. Vet aquí un aspecte positiu, probablement l’únic, per als comerciants que vulguin potenciar aquest canal de venda…


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Per què Califòrnia es rebel·la contra Trump proclamant-se ‘estat-nació’?
– Le Monde: Coronavirus: portada pel confinament, la indústria dels videojocs en plena eufòria (en francès)
– BBC: Per què pot ser que el confinament no sigui la resposta a l’Àfrica (en anglès)
– South China Morning Post: Crisi financera asiàtica 2.0: el sistema bancari cruix sota la pressió de les empreses que lluiten per sobreviure a la pandèmia del coronavirus (en anglès)
– Público: Covid-19: La menor contaminació de l’aire a la Xina ja ha salvat setanta-cinc mil vides (en portuguès)
– CNN: Itàlia vol convertir el sofriment en avantatge amb un tractament experimental de la Covid-19 (en anglès)
– Clarín: Què opinen els experts locals sobre l’estudi de Harvard que proposa distanciament social fins al 2022? (en castellà)
– The Atlantic: Com el coronavirus podria crear una nova classe de treballadora (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

A Andorra es podrà sortir al carrer una hora el dia a partir de demà
Així incompleix el govern espanyol els criteris de la UE i l’OMS per a començar el desconfinament
El Mobile prolonga un any el contracte amb Barcelona, fins el 2024
CIS: l’esquerra, més partidària de la censura enmig de la pandèmia
El curs escolar acabarà al juny i a l’estiu es faran classes de reforç voluntàries
[INFOGRÀFIC] Totes les dades de l’impacte del coronavirus al País Valencià, en un tauler de monitoratge
[FOTOGRAFIES] Cuixart, Rull i Turull surten del confinament dels Lledoners per tornar a treballar
L’IrsiCaixa començarà a provar vaccins de la Covid-19 en ratolins el mes vinent
Trump acusa ara l’OMS d’encobrir l’avenç del coronavirus i li retira el finançament
Més de 200 casos i 38 morts nous al País Valencià
El Col·legi de Metges de Barcelona condemna la pintada ‘rata contagiosa’ al cotxe d’una ginecòloga
Marta Marín-Dòmine: ‘M’inquieten les masses de gent que quedaran en situació precària’


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 2.069.246 casos confirmats i 133.359 morts. Del total de casos, 508.623 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.

Els estats més afectats són:

—Els Estats Units d’Amèrica, amb 622.412 casos i 27.549 morts.
—L’estat espanyol, amb 177.633 casos i 18.579 morts.
—Itàlia, amb 165.155 casos i  21.645morts.
—L’estat francès, amb 147.863 casos i 17.167 morts.
—Alemanya, amb 133.209 casos i 3.592 morts.
—El Regne Unit, amb 98.476 casos i 12.868 morts.
—La Xina, amb 82.295 casos i 3.342 morts.

Als Països Catalans hi ha 51.372 casos, 21.923 altes i 8.223 morts.

—Al Principat, 39.375 casos,17.297 altes i 7.097 morts [Aquí us expliquem la nova metodologia]
—Al País Valencià, 9.424 casos, 3.360 altes i 945 morts (211 casos, 291 altes i 38 morts més que no ahir)
—A les Illes, 1.606 casos, 881 altes i 125 morts (35 casos, 10 altes i 7 morts més que no ahir)
—A Catalunya Nord, 294 casos, 216 altes i 23 morts (5 casos, 8 altes i 1 mort més que no ahir)
—A Andorra, 673 casos, 169 altes i 33 morts (14 casos, 9 altes i 2 morts més que no ahir)

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
[GRÀFICS] Així evoluciona el coronavirus als Països Catalans
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
–  Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188

– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any