CIS: l’esquerra, més partidària de la censura enmig de la pandèmia

  • Segons aquesta enquesta, la majoria dels ciutadans són partidaris de la gestió centralitzada de la crisi i d'aparcar les crítiques i fer pinya amb el govern espanyol

VilaWeb
Redacció
15.04.2020 - 18:16
Actualització: 15.04.2020 - 18:51

Les dades de l’enquesta publicada avui pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) de l’estat espanyol mostren com la majoria dels ciutadans de l’estat avalen la censura durant la pandèmia de la Covid-19. El 66,7% hi està d’acord, és a dir, dos de cada tres enquestats. A més, el grup d’edat més favorable a la censura és el més jove (de 18 a 24 anys). Cal tenir en compte que els experts consideren que una enquesta en una situació d’excepcionalitat com la pandèmia actual té poc valor.

Per record de vot a les últimes eleccions espanyoles, els votants més favorables a la censura són els partits de l’esquerra: PSOE (76,1%), Compromís (69,6%), En Comú Podem (73,1%), Unides Podem (66,2%) i ERC (62,7%). Només els de la CUP hi estan en contra, atès que els partidaris de la censura representen només el 28,6%. En canvi, la dreta presenta percentatges més baixos: PP (57,4%) i Vox (56,7%), amb l’excepció de Ciutadans (62,1%). JxCat se situa per la banda baixa amb el 55% dels votants partidaris de la censura.

L’enquesta del CIS també diu que la majoria dels ciutadans són favorables a la gestió centralitzada de la crisi. Un 73,3% del total creu que qui ha de prendre les decisions és la Moncloa, contra un 20,7% que considera que s’haurien de deixar en mans dels governs autonòmics. Les diferències per record de vot també mostren com els votants dels partits governamentals són més favorables a la gestió centralitzada. Pel que fa a l’independentisme, ERC (14,9%) i la CUP (9,5%) presenten un nombre més elevat que JxCat (2,5%).

 

De fet, la majoria són partidaris d’aparcar les crítiques i fer pinya amb el govern espanyol mentre duri la pandèmia. En aquest punt, hi ha diferències també per partits, però el percentatge no baixa del 74% que representa el PP.

Respecte de la influència de les opinions dels experts en la presa de decisions del govern espanyol, una majoria molt àmplia (88,5%) creu que s’hauria de fer allò que proposessin els experts, per damunt de la capacitat de l’executiu de prendre decisions pel seu compte. Hi ha unanimitat i cap partit baixa del 83%.

El CIS també pregunta si els ciutadans de l’estat creuen que Pablo Casado gestionaria millor la crisi que Pedro Sánchez. Només els votants del PP i de Vox creuen que Casado ho faria ‘molt millor’ o ‘una mica millor’ que Sánchez. Els del PSOE i Compromís creuen que ho faria ‘pràcticament igual’, mentre que Unides Podem i els partits independentistes consideren que el president del PP ho faria ‘una mica pitjor’ o ‘molt pitjor’.

Desgast mínim del PSOE i creixement lleu de l’independentisme

Les dades del CIS indiquen que la pandèmia ha fet perdre només set dècimes d’intenció de vot al PSOE, un 31,2% respecte del 31,9% de l’última onada. El PP passaria del 19,6% al 21,1% i Vox es manté en tercera posició tot i perdre gairebé dos punts. Unides Podem notaria més desgast (del 12,9% al 12%) i Ciutadans guanya quatre dècimes. Pel que fa a l’independentisme, ERC puja gairebé un punt (del 2,4% al 3,3%), JxCat dues dècimes (de l’1,2% al 1,4%) i la CUP una (del 0,5% al 0,6%).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor