Joan Martínez Benazet, ministre de Salut, durant la compareixença de premsa

Junts podem anar molt més lluny

Fa vint-i-cinc anys que VilaWeb va començar a caminar. Ara, amb tota l'experiència acumulada, sabem que si aconseguim prou suport podem elevar la potència a 25 i fer el millor diari del món. Digital, català i en català. Ens ajudeu a fer-ho possible?

Doneu suport a VilaWeb

El govern d’Andorra permetrà que els ciutadans surtin al carrer des d’avui mateix. Segons que va anunciar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es permetrà que els ciutadans surtin una hora al dia en dies alterns per a passejar o fer activitat física a l’exterior. Segons que va dir Benazet, ‘no és un desconfinament, sinó excepcions al confinament’. Per tal d’evitar aglomeracions, el govern ha establert un sistema basat en la numeració del domicili. Qui visqui en números d’edifici parells podrà sortir els dies parell del mes i qui visqui en números d’edifici senars podrà sortir els dies senars del mes. Per a les cases que no tenen número, se seguirà el criteri alfabètic del nom de la casa, podent sortir els dies parells els residents a les cases amb la inicial de la A a la M i els dies senars de la N a la Z.

Durant l’estada a l’exterior serà obligatori portar màscara de protecció, que pot ser casolana, higiènica o quirúrgica. La distància màxima permesa des del domicili no pot superar els dos quilòmetres i queda prohibit agafar el vehicle per desplaçar-se a llocs per a fer aquestes activitats. Només és permesa la pràctica d’esports individuals com caminar o córrer, però el ciclisme i els esports de risc no són permesos.

En cas de coincidir caminant amb altres persones cal respectar una distància mínima de 4 metres i en cas de córrer, de 10 metres. A més, el govern aconsella caminar o córrer en diagonal o paral·lel respecte a la resta de persones amb què es coincideix en el trajecte per minimitzar l’exposició a possibles micropartícules del virus en suspensió a l’aire expulsades per les persones.

El govern d’Andorra ha fet una guia amb instruccions i recomanacions per a les sortides del domicili que es pot consultar ací.

També es regulen les franges horàries

El govern, a més, ha regulat les franges horàries segons l’activitat que s’hi farà. L’exercici físic es podrà fer de les 6.00 a les 9.00 i de les 19.00 a les 21.00; i les persones que vulguin sortir a passejar o anar a comprar podran fer-ho de les 9.00 a les 11.00 i de les 14.00 a les 19.00.

A banda, les persones de més de setanta anys i altres col·lectius de risc podran sortir de les 11.00 a les 14.00, i podran fer-ho acompanyades del cuidador o l’acompanyant amb qui visquin. Hauran d’aprofitar aquesta franja horària per a fer la compra. També es permet una sortida diària per indicació terapèutica o criteri mèdic de les persones amb discapacitat amb un acompanyant, sempre que es compleixin les instruccions del govern d’Andorra.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.