Report diari sobre el coronavirus: El vaccí català cerca voluntaris mentre avancen els tractaments antivirals contra la covid

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
05.11.2021 - 19:50
Actualització: 05.11.2021 - 20:09

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, l’Hospital Germans Trias i Pujol i l’Hospital Clínic de València cerquen voluntaris per a participar en l’estudi del vaccí d’Hipra contra la covid-19. Han de ser més grans de divuit anys i haver rebut totes dues dosis del vaccí de Pfizer fa mig any pel cap baix. D’ençà del començament de la pandèmia, els científics han treballat a contrarellotge per crear un vaccí que protegís contra el SARS-CoV-2. Fins avui, s’han començat 1.624 assaigs clínics, hi ha 623 tractaments en estudi i 410 antivirals en assaig arreu del món. A Europa, s’han autoritzat d’emergència quatre vaccins, de les farmacèutiques de Johnson & Johnson, Pfizer/BioNtech, Moderna i Oxford/AstraZeneca. I justament ahir, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) també va aprovar l’ús d’emergència de l’antiviral en píndola del molnupiravir. També, la farmacèutica Pfizer ha fet públics avui els resultats preliminars de l’estudi sobre l’efectivitat de PAXLOVID, el seu antiviral oral contra la covid-19.

Per una altra banda, Catalunya ha registrat 797 casos nous de covid confirmats per proves PCR o d’antígens, i ja en són 927.696 d’ençà que va començar la pandèmia. La d’avui és la xifra més alta d’ençà del 13 de setembre proppassat, en què hi va haver 679 infeccions noves. Per contra, al País Valencià, on s’han notificat 346 casos nous, la pressió hospitalària baixa. La Conselleria de Sanitat ha comunicat 206 ingressats a planta, 3 menys que ahir, 42 dels quals són a les UCI, 4 menys que no pas ahir.

A Andorra, el govern ha anunciat que a partir del 8 de novembre, coincidint amb el retorn de les vacances escolars, els alumnes hauran de tornar a fer servir la màscara a les aules. La mesura afecta els estudiants a partir del tercer curs de primera ensenyança o cursos equivalents, inclosos els de batxillerat, formació professional i universitaris. L’executiu ha explicat que és provisional arran del repunt de casos detectats aquests darrers dies.

Fora del país, el ministre de Sanitat italià, Roberto Speranza, ha anunciat avui que el govern preveu d’ampliar la tercera dosi del vaccí contra la covid-19 a més franges d’edat, a més dels més grans de 60 anys. Aquestes darreres hores, el país ha notificat 6.764 casos nous i 51 morts, una xifra que eleva a 132.334 les defuncions d’ençà que va començar la pandèmia. Speranza ha explicat que almenys un 86,45% de la població havia rebut la primera dosi i que avançaven en la injecció les dosis de reforç.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.607.222 casos i 33.440 morts, i actualment hi ha 148 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La Píndola de Jordi Goula: Mil economistes debaten sobre la Catalunya postcovid

“Som en un moment transcendental i això necessita passos endavant, perquè les decisions que prenguem enguany i el que ve tindran impacte en el país que viurem d’aquí a deu anys i vint”, ha dit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la inauguració de la Jornada dels Economistes, aquest matí. Amb el lema “L’economia i la societat postcovid-19”, la jornada s’ha centrat a abordar els efectes econòmics de la pandèmia i la manera com ens en podrem sortir. “És imprescindible de decidir cap a on volem anar, que ha de ser un model més just i amb oportunitats per a tothom”, ha afegit.

El lloc era adient per a aquestes frases del president, atès que la jornada ha comptat amb catorze sessions professionals i estratègiques amb seixanta-quatre ponents –i un miler de participants– en què s’han debatut qüestions com ara cap a on va l’economia catalana i les seves tendències cap a la sostenibilitat econòmica (social i solidària) i l’excel·lència científica i la competitivitat, com també unes altres de màxima actualitat com ara una aproximació holística sobre l’ampliació de l’aeroport de Barcelona i l’aplicació dels fons Next Generation a Catalunya.

El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Oriol Amat, ha volgut recordar, abans dels debats: “Que ningú no oblidi mai que l’objectiu final de l’economia és millorar el benestar de les persones.” I ha fet esment a la Revista Econòmica de Catalunya, que en el darrer número analitza, en la línia de la jornada, els efectes econòmics de la pandèmia i de quina manera ens en podrem sortir. És un número, publicat abans-d’ahir, que recomano a tots els interessats en aquest afer i que vulguin pensar una mica en el futur que ens espera.

En la presentació de la Revista, el seu director, el professor Guillem López Casasnovas, explica: “Tot fa pensar que l’economia es recupera decididament. Però sanejar el llast generat serà cruel. Els problemes vénen per la via indirecta, atès que qui ha assumit la tasca de rescatar-nos és la Unió Europea. El nivell d’endeutament encara més alt deixarà els comptes públics molt tocats. En l’anàlisi econòmica, haurem de debatre de nou, a dies vista, la gestió del deute públic i la consolidació fiscal en un moment d’interessos baixos, però incerts, en la remuntada inflacionària. Tornarem a discutir retallades pressupostàries. El valor dels sectors de protecció social i els aplaudiments als professionals possiblement entraran als llimbs. Més desencant entre el dit i el fet.” Un toc de realisme que s’agraeix.

Havia de decidir quina de les taules de debat seguir i he optat per la més pròxima a la temàtica que tracto a les píndoles, la titulada “On és i cap on va l’economia catalana?”, en què hi havia dos ponents: Oriol Carreras, de CaixaBank Research, i Marta Curto, directora general d’Anàlisi i Prospectiva Econòmica de la Generalitat. Carreras ha donat una visió més general de la situació i ha dit que hi poden haver més onades de covid-19, però que està convençut que les podrem passar sense restriccions, gràcies als vaccins: “De totes maneres, originaran més incertesa en els consumidors. A partir d’ara, hem d’estar atents, perquè dependrem, més que de la covid-19, de la capacitat de curar les ferides que ha deixat.” I ha insistit en els nous riscs que han sorgit, com ara les conseqüències finals de la inflació i dels talls i retards en el subministrament de materials per a la producció.

Marta Curto s’ha centrat en l’afectació a Catalunya i la sortida de la crisi. Ha explicat que la pandèmia va arribar quan Catalunya havia recuperat els nivells de PIB previs a la crisi financera mundial, però encara se’n veien cicatrius. La crisi sanitària va portar a una contracció del PIB català del -11,5% el 2020 (-6,6% a la zona euro), concentrada especialment en el segon trimestre del 2020. La caiguda del comerç, transport i hoteleria explicava un 50,6% d’aquesta contracció.

Ha destacat: “L’ús intensiu dels ERTO en moments excepcionals és un dels aprenentatges que ens deixa la pandèmia. Han demostrat ser una eina útil per a millorar la flexibilitat interna de les empreses, perquè no trenquen el vincle amb el treballador en cas de crisi econòmica. És imprescindible la creació dels ERTO permanents, que incorporin la formació. Ara, no han de servir per a sostenir empreses no viables.”

Sobre la situació actual, ha comentat el creixement del PIB del 3,4% interanual que l’Idescat ha publicat aquest matí. Ha dit que el sector industrial és beneficiat per l’impuls de les exportacions de béns i la recuperació en el comerç mundial. “Tot i això, és un sector que afronta riscs, a causa de colls d’ampolla –com ara l’escassetat de microxips– i l’augment dels preus energètics.” En canvi, ha destacat que els serveis prenen el relleu com a sector que produeix més creixement el tercer trimestre: “Amb un impuls força generalitzat per subsectors, si bé la recuperació sobretot ha guanyat ritme en aquells serveis presencials que ara ja no tenen restriccions, com ara l’hostaleria i el lleure.”

No hi podia mancar una referència a les exportacions de béns, que han crescut d’un 25,7% interanual del gener a l’agost. En valor corrent, superen la xifra exportada el mateix període del 2019. Ha destacat l’avenç del sector de l’automòbil (+43,6%) i de la metal·lúrgia i productes metàl·lics (+45,6%). I, quant al turisme, ha recordat l’evolució positiva durant l’estiu, en què el domèstic ha assolit un màxim, mentre que l’estranger encara és molt per sota dels valors pre-pandèmia, tot i la millora d’aquests darrers mesos. Ha valorat positivament el creixement del turisme de proximitat, però ha dit que calia que l’estranger es normalitzés.

Finalment, s’ha referit a les perspectives, riscs i reptes que tenim davant. Malgrat mantenir les previsions de creixement de l’economia catalana, en què el PIB creixerà d’un 6,4% (el 2021) i d’un 6,4% (2022), i dir que el 2022 recuperarem els nivells pre-pandèmia, no ha amagat que les incerteses continuen essent molt grans.

La primera és sobre la recuperació del sector turístic, especialment el turisme de negocis. És un punt clau i que no veurem com va fins als mesos vinents. La segona és sobre l’evolució epidemiològica, amb el temor a noves variants i retard en el procés de vaccinació en països en desenvolupament. “No s’han de subestimar, aquests riscs”, ha insistit.

La tercera incertesa és sobre les dificultats d’abastiment de semiconductors i el preu de les matèries primeres i l’energia, “que condicionaran la recuperació, sobretot a la indústria”. Ha dit que s’esperava que la crisi mundial de semiconductors s’estengués fins a mitjan 2022, mentre que les cotitzacions dels futurs suggereixen que el preu del gas podria disminuir després de l’hivern.

I, per acabar, però potser la part més preocupant, és què passarà amb els fons Next Generation EU. “És una gran oportunitat, però també comporta molts reptes. El més important és la poca capacitat de decisió que tenim les comunitats i la dificultat que implica per a implantar projectes catalans transformadors”. També s’ha referit a l’entrebanc que implicarà el gran volum de recursos a executar en molt poc temps.

En definitiva, m’ha semblat una sessió molt interessant, en una de les catorze taules que hi havia. Penso que en la resta el nivell deu haver estat semblant, per la qualitat dels ponents. Cal felicitar el Col·legi d’Economistes per aquesta tasca en favor de la introspecció a la realitat econòmica de Catalunya. Cal que la mantingui –i la faci créixer, si és possible–, perquè els economistes són gent que toquen la realitat molt de prop cada dia i, sempre, amb els peus a terra. Enguany, a més, tal com ha dit el president Aragonès, el debat s’ha fet en un moment transcendental per a la nostra economia.


A tot el món, les darreres xifres són de 249.618.267 casos confirmats i 5.049.279 morts. Del total de casos, 226.016.712 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 47.194.807 casos i 772.421 morts;
–L’Índia, amb 34.333.199 casos i 459.880 morts;
–El Brasil, amb 21.849.137 casos i 608.715 morts;
–Regne Unit, amb 9.241.916 casos i 141.588 morts.
–Rússia, amb 8.714.595 casos i 244.447 morts.

–L’estat francès, amb 7.190.334 casos i 117.849 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 5.025.639 casos i 87.504 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació 


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any