Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

L’Organització Mundial de la Salut alerta d’un repunt de contagis a Europa i del risc d’una nova onada de la pandèmia aquest estiu. Després de dos mesos i mig d’una caiguda sostinguda de les infeccions, aquesta setmana la regió ha registrat un augment del 10% en els casos de covid-19. El director europeu de l’OMS, Hans Kluge, atribueix el rebrot a la interacció social creixent, la reactivació dels viatges i l’aixecament de restriccions. Ha assenyalat directament l’Eurocopa de futbol, en què s’han vist aglomeracions de gent als estadis. Un dels brots més greus ha estat a Escòcia, on 1.300 aficionats han sortit positius en les proves de la covid-19 després d’haver anat a Londres a veure el partit contra Anglaterra.

L’OMS avisa que la variant delta serà la dominant a l’agost i que, quan passi, la població europea no estarà vaccinada completament. Ara com ara, el 63% de gent encara ha de rebre la primera dosi.

També a Europa, avui s’ha activat l’ús del certificat digital covid. No es reconeix el dret de descarregar-lo a milers de persones que van passar la malaltia i van generar anticossos de manera natural perquè van ser diagnosticats amb una prova d’antígens. La Unió Europea només contempla de concedir-lo després que hagin passat onze dies d’una prova PCR positiva i abans que en faci cent vuitanta. Una altra manera d’aconseguir el certificat és amb la vaccinació completa, però tampoc no és possible pels diagnosticats amb proves d’antígens.

Un any després d’haver passat una infecció de covid, la gran majoria dels malalts recuperats mantenen anticossos efectius contra la proteïna Spike –característica dels coronavirus– independentment de la gravetat dels símptomes. Ho demostra un estudi fet a personal sanitari, que suggereix que la immunitat dels vaccins també serà de llarga durada. La investigació ha estat codirigida per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’IDIAP Jordi Gol, amb la col·laboració de la fundació privada Daniel Bravo.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.137.339 casos i 31.025 morts, i actualment hi ha 155 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 183.189.759 casos confirmats i 3.966.044 morts. Del total de casos, 1667.712.096 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 34.541.123 casos i 620.267 morts;
–L’Índia, amb 30.453.526 casos i 400.265 morts;
–El Brasil, amb 18.559.164 i 518.246 morts;
–L’estat francès, amb 5.775.301 casos i 111.082 morts;
–Rússia, amb 5.538.142 casos i 135.886 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 3.821.305 casos i 80.883 morts.


La píndola de Jordi Goula: “La indústria tanca el semestre com un coet”

Les condicions operatives en l’economia manufacturera de l’estat espanyol s’han enfortit al juny a un ritme no observat en més de vint-i-tres anys. La producció ha augmentat al ritme més fort d’ençà del maig del 1998, sostinguda per nivells creixents de noves comandes. Ve’t aquí la introducció positiva que fa l’informe de l’índex dels directors de compres (PMI), corresponent al sector manufacturer del mes de juny. El cas és que s’ha registrat un augment de la producció per cinquè mes consecutiu –una continuïtat molt important–, enmig de reports generalitzats d’una demanda més ferma, fins i tot dels sectors relacionats amb l’hoteleria i la restauració que són a les portes de la recuperació… si no falla el turisme.

Com ha anat passant en mesos anteriors, la demanda interna no ha estat l’única font de creixement de la cartera de comandes. Les d’exportació han tornat a augmentar de manera pronunciada i al ritme més fort en més de tres anys i mig. Sembla que la demanda més grossa ha vingut tant dels països europeus veïns com del nord d’Àfrica.

Lògicament, creixent considerablement les necessitats de producció, els fabricants han continuat augmentant les compres de manera accentuada. Alhora, i per als qui no es refien d’allò que pugui passar, moltes empreses també miren d’augmentar els estocs de components i primeres matèries, encara que aquests esforços es frustrin sovint per la persistent escassetat d’oferta que hi ha en molts productes. Cal afegir que la confiança en el futur també ha ajudat l’activitat de contractació, perquè l’optimisme que la producció sigui més gran en el termini de dotze mesos s’ha mantingut còmodament en territori positiu el mes de juny.

Com era d’esperar, l’excés de demanda ha fet mantenir l’escalada dels preus de les compres. L’enquesta del juny hi ha marcat un altre augment rècord dels costs (les dades es van aplegar per primera vegada el febrer del 1998). La preocupació és més forta en alguns punts concrets, com en els preus del transport, del combustible, dels plàstics i dels metalls, que s’han encarit del maig ençà. En conseqüència, els preus a què venen a les altres empreses també pugen a una taxa rècord de la sèrie, a mesura que van aprofitant les condicions de la demanda més positiva, per refer els marges. Recordem que al maig els preus industrials ja creixien aquí a un ritme de més d’un 7% anual.

Naturalment, és molt important què passi a la zona euro, perquè és on va a parar el gruix de les nostres exportacions. I les xifres que aporta l’informe corresponent a la zona també són molt positives. El creixement econòmic del sector manufacturer ha establert un nou màxim al juny i l’índex PMI ha indicat un nou rècord, per quart mes consecutiu.

També a Europa els subministraments són un problema seriós. Per això resulten encoratjadores les observacions del director econòmic de la consultora IHS Markit, autor de l’enquesta. Diu que ara com ara els fabricants estan disposats a pagar tant com calgui per garantir un subministrament suficient de components que són vitals per a la seva producció. Per això és important d’observar que hi ha diversos indicadors de l’estudi que donen suport a la idea que l’alça actual dels preus resultarà transitòria.

Entre aquests indicadors, explica que alguns problemes generalitzats, com ara la congestió dels ports i la manca de contenidors, haurien de desaparèixer aviat. De la mateixa manera, aquests últims mesos s’ha observat una acumulació d’estocs de seguretat, pel fet que les empreses volen protegir-se contra possibles interrupcions futures de les cadenes de subministrament, cosa que ha exacerbat el desequilibri entre l’oferta i la demanda a curt termini. Una vegada s’hagin acumulat prou existències, aquest efecte també hauria de desaparèixer. En definitiva, preveu un retorn a la normalitat no gaire llunyà.

I a Catalunya, això que aporta avui l’índex PMI és assumible? Parlo amb Àngel Hermosilla, que és el director de l’àrea d’economia i empresa de la PIMEC, i em diu que sí, totalment. “La flaire general a la indústria és molt positiva. Fa una temporada que les coses van millor i diria que fins i tot causen una certa incredulitat a les empreses. És cert que hi ha una incertesa amb tot l’entorn originada per la pandèmia, però la bona marxa ha sorprès fins i tot sectors tan importants com el dels automòbils.” L’únic punt negre, com també ja hem comentat per a l’estat espanyol i per a Europa, és la manca d’alguns components i primeres matèries que, per una altra banda, ha inflat molt els costs. “Unes empreses ho noten més que unes altres. Reben moltes comandes i no saben com fer-ho per a servir-les. En alguns casos, fins i tot, han hagut d’aturar la cadena de producció i enviar gent a l’ERTO. Però fora d’aquests casos, el mercat és fort.”

En definitiva, tanquem el primer semestre amb bones notícies, que molt possiblement la setmana vinent es complementaran amb les del sector dels serveis, que ha començat a respirar. De totes maneres, no m’agrada gens ni mica l’empitjorament de la covid d’aquests dies, amb gent jove. Esperem que es pugui tallar a temps i no fem tard, com l’estiu passat. Altrament, l’optimisme que es comença a respirar pot anar-se’n en orris en un tres i no res.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–VilaWeb: El passaport covid entra en vigor a tota la Unió Europea: com es pot descarregar?
–Time: Dins les instal·lacions que fabriquen el vaccí contra la covid més predominant del món (en anglès)
–Infobae: Covishield, la versió índia del vaccí d’AstraZeneca, no és autoritzada a Europa (en castellà)
–South China Morning Post: Com la desinformació i els dubtes sobre els vaccins minen la resposta contra virus al sud-est asiàtic (en anglès)
–Le Figaro: Els turistes estrangers pagaran les proves a partir del set de juliol (en francès)
–The Guardian: Podem conviure amb el coronavirus? Encara no hi ha respostes fàcils (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

La població que ha passat la covid té immunitat durant un any, pel cap baix
Polèmica pels contagis i el descontrol del públic durant l’Eurocopa
Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?
Zoo suspèn els concerts de Peníscola, el Canet Rock i Dénia per positius de covid al grup


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Així és el consentiment escrit per a rebre la segona dosi d’AstraZeneca
Com demanar cita per a vaccinar-se? Tots els detalls


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.

S'ha afegit la noticia a Favorits

Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.