La població que ha passat la covid té immunitat durant un any, pel cap baix

  • Un estudi de l'ISGlobal amb personal sanitari mostra que la majoria són seropositius si més no un any després de la infecció

VilaWeb
Redacció
01.07.2021 - 11:25
Actualització: 01.07.2021 - 11:50

Un any després d’haver passat una infecció de covid la gran majoria dels malalts recuperats mantenen anticossos efectius contra la proteïna Spike (característica dels coronavirus) independentment de la gravetat dels símptomes que van patir. És el que mostra un estudi en personal sanitari que, a més, suggereix que la immunitat generada pels vaccins també serà de llarga durada. La investigació ha estat co-dirigida per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’IDIAP Jordi Gol, amb col·laboració de la Fundació privada Daniel Bravo.

Durant la primera onada de la pandèmia, es va engegar un estudi de seguiment en una cohort de 173 professionals sanitaris amb covid que treballaven en centres d’atenció primària de Catalunya central. La majoria de les infeccions van ser o lleus o moderades, encara que alguns casos van haver de ser hospitalitzats. A partir de setembre l’equip va començar a fer-se anàlisis de sang regulars per a mesurar el nivell i tipus d’anticossos contra el coronavirus.

“Els resultats obtinguts fins ara ens fan pensar que la immunitat al virus SARS-CoV- 2 és més llarga del que intuíem a l’inici de la pandèmia. En ser un virus tan nou, és molt important poder analitzar-ne el comportament i l’afectació en les persones” afirma Anna Ruiz Comellas, investigadora de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya central i coautora de l’estudi.

Després de cinc mesos no es va observar una caiguda significativa d’anticossos i, al cap de nou mesos, el 92,4% dels sanitaris continuaven sent seropositius: el 90% tenien IgG, el 76% IgA i el 61% OgM específiques de la proteïna Spike o del domini d’unió al receptor (RBD). En aquelles persones que encara no havien estat vaccinades a l’abril (és a dir un any després de la infecció), els resultats van ser molt similars (el 95% tenien IgG, el 83% IgA i el 25% IgM).

“Aquestes dades confirmen la major durada d’anticossos de tipus IgG, però de manera sorprenent els de tipus IgM, que normalment duren menys, també semblen mantenir-se bastant temps,” comenta Gemma Moncunill, investigadora d’ISGlobal i coautora sènior de l’estudi, juntament amb Ruiz-Comellas. El fet d’haver estat hospitalitzat, haver presentat febre, o haver perdut l’olor o l’olfacte es va associar amb nivells més elevats d’anticossos als cinc o nou mesos.

Del grup als que es va fer seguiment va haver-hi quatre reinfeccions. Dues d’elles, simptomàtiques, van passar en persones seronegatives, i una altra reinfecció asimptomàtica va ser en una persona que tenia nivells molt baixos d’anticossos. Aquests resultats indiquen que els anticossos anti-Spike protegeixen contra la infecció simptomàtica. “També confirmen que les persones que no han estat infectades han de ser vacunades en prioritat, ja que les persones que van passar la infecció mantenen anticossos durant almenys un any,” assenyala Anna Ramírez-Morros, primera coautora del treball.

“Considerant que els nivells d’anticossos que es generen després de la vacunació solen ser més elevats que els que es generen després de la infecció natural, els nostres resultats suggereixen que la immunitat per les vacunes també serà duradora,” conclou Carlota Dobaño.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any