Report sobre el coronavirus: Els vaccins s’adapten per fer front a la nova variant

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus  

VilaWeb
Redacció
19.05.2023 - 19:50

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.

Què ha passat aquesta setmana?

En un moment d’expansió global de l’arcturus, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha recomanat que les dosis de reforç contra el coronavirus –aconsellades per als més grans de seixanta-cinc anys i els grups de risc– que s’administrin d’ara endavant siguin modificades per incorporar-hi anticossos específics per a aquesta variant, també anomenada XBB.1.16.

Fa poques setmanes que gegants farmacèutics com ara Pfizer/BioNtech, Moderna i Novavax van començar a incorporar anticossos contra la XBB.1.5, la variant de l’òmicron de què deriva l’arcturus, a les noves dosis dels seus vaccins.

Els vaccins bivalents, que d’ençà de la tardor són administrats al país com a dosis de reforç, incorporen anticossos contra la soca original de la variant òmicron i la soca original del coronavirus. Tanmateix, l’OMS recomana que les dosis produïdes d’ara endavant deixin d’incloure la soca original del coronavirus, atès que les anàlisis de l’organisme han detectat que aquest virus, que ha estat reemplaçat progressivament per variants posteriors, ja no circula entre la població.

Aquesta setmana, els vaccins contra el coronavirus també han estat notícia arran de la demanda que la farmacèutica CureVac NV ha interposat contra Pfizer i BioNTech per l’ús de la tecnologia mRNA en els respectius prototips vaccinals. Concretament, CureVac NV acusa ambdues farmacèutiques d’haver infringit ni més ni menys que nou de les seves patents relatives a aquesta tecnologia. El judici, que es farà als Estats Units, és previst que comenci l’any vinent.

Ara que l’obligació de dur màscara en centres sanitaris ha esdevingut un dels pocs vestigis de les mesures de protecció que van marcar els primers anys de pandèmia, un nou estudi publicat aquesta setmana a la revista científica Annals of Internal Medicine ha reafirmat la idoneïtat d’aquest requisit com a mesura per a evitar la propagació de malalties respiratòries com ara el coronavirusi la grip.

“Exposar els pacients de manera innecessària a infeccions que es poden prevenir mitjançant l’ús de màscara sembla contravenir directament els principis de seguretat sanitària”, diuen els autors de l’estudi. I afegeixen: “Per aquestes raons, recomanem que pacient i doctor continuïn portant màscara en les interaccions en centres sanitaris.”

Quant a l’eficiència dels diferents tipus de màscares, els autors de l’estudi diuen que, en termes de protecció, no hi ha prou proves per a afirmar de manera conclusiva que les màscares N95 són més eficaces que no pas les màscares quirúrgiques estàndard.

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha ingressats 586 i 22 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 688.715.476 casos confirmats i 6.877.230 morts. Del total de casos, 661.053.484 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 106.877.363 casos i 1.163.871 morts;
–l’Índia, amb 44.984.923 casos i 531.818 morts;
–l’estat francès, amb 40.054.863 casos i 167.052 morts;
–Alemanya, amb 38.421.224 casos i 173.941 morts;
–el Brasil, amb 37.553.337 casos i 702.421 morts;

–a l’estat espanyol hi ha 13.845.825 casos i 120.964 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–The Guardian: Els mestres reaprenen a somriure amb la fi de l’obligació de dur màscara al Japó (en anglès)
–France24: Xoc al Giro per la retirada del capdavanter Evenpoel per coronavirus (en anglès)

Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?

–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any