Sant Jordi 2019: els llibres per a entendre el judici contra el procés

  • Advocats, presos, exiliats i experts han publicat aquest últim any llibres sobre el judici contra els presos polítics

VilaWeb
Txell Partal
16.04.2019 - 21:50
Actualització: 17.04.2019 - 11:34

Aquests últims mesos, la tensió informativa s’ha centrat en el judici contra el procés. Encara més, aquests últims mesos, els llibres més venuts en les llistes de no-ficció han estat llibres relacionats amb aquesta qüestió. Advocats, polítics empresonats, exiliats i experts han escrit llibres per mirar de fer entendre què passa.

Alguns expliquen la seva experiència. Uns altres donen eines jurídiques per a entendre millor tot allò que s’explicava. També hi ha qui analitza la situació política i mira de trobar les claus de futur. Fins i tot, Oriol Junqueras publica els contes que escriu de la presó estant als seus fills.

Si l’any passat entre els llibres més comprats per Sant Jordi n’hi havia uns quants sobre el referèndum, tot fa preveure que enguany el judici contra el procés serà present a la llista dels més venuts.

A continuació, us oferim una llista amb els llibres publicats aquest 2019 sobre el judici:

Els advocats…

Jaume Alonso-Cuevillas. 1 judici (polític) i 100 preguntes.
Aquest últim any, molts catalans s’han tornat experts en dret, de tant sentir parlar sobre qüestions jurídiques, llegir-ne i, fins i tot, parlar-ne. Un vocabulari que abans podia semblar incomprensible –’euroordres’, ‘fases d’instrucció’…– avui és habitual. Però realment sabem de què es parla? Ara l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, publica aquest llibre on resol les cent preguntes més habituals sobre la justícia, d’una manera clara i entenedora. Hi trobareu una guia per a no juristes, per a entendre millor el judici contra els presos polítics.

Gonzalo Boye. Y ahí lo dejo… Crónica de un proceso
Gonzalo Boye ha estat una de les persones clau en l’estratègia dels polítics catalans exiliats. Ara l’advocat de Carles Puigdemont explica les interioritats d’aquest procés i tots els detalls de la marxa improvisada d’una part del govern legítim. Al llibre, també hi trobareu com van organitzar la defensa i què va passar més tard a Bèlgica, Alemanya i Escòcia.

Benet Salellas. Jo acuso
En aquest llibre, Benet Salellas reflexiona sobre la història judicial contemporània i exposa exemples reals que ens ajuden a veure com s’ha fet servir el dret per eliminar adversaris polítics, amb el focus posat en l’estat espanyol. L’advocat de Jordi Cuixart i ex-diputat de la CUP explica i analitza casos actuals, com ara la cremada de fotografies del rei Borbó i el cas Dixan.

Des de la presó…

Jordi Cuixart i Gemma Nierga. Tres dies a la presó. Un diàleg sense murs.
Aquest llibre inclou una conversa intensa entre la periodista Gemma Nierga i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Una conversa que va tenir lloc en un locutori de la presó dels Lledoners durant tres dies, i en què es parla tant dels aspectes més polítics, com de la part més social del dirigent independentista. Amb emoció sincera en alguns moments, amb rigor i sense renúncies a expressar les seves opinions, Jordi Cuixart aborda la seva trajectòria personal, com és la vida a la presó, què va passar el 20 de setembre i el paper que ha de tenir Òmnium Cultural en la societat catalana.

Raül Romeva. Esperança i llibertat
‘Escric sobre esperança i llibertat, sense pocions màgiques ni mapes del tresor, però amb el cap alt, la mirada llarga, el verb serè i la mà estesa, amb pas decidit cap a la República’, explica Raül Romeva a la contraportada. El conseller narra en aquest llibre la decisió de no anar-se’n a l’exili i exposa les seves reflexions durant l’empresonament i la seva proposta política. A diferència d’altres companys seus, aquest no és pas un dietari de presó. És, sobretot, un llibre de reflexió sobre què s’ha fet i per què, i sobre què es podria fer i com s’hauria de fer. Compta amb el pròleg de la diputada d’ERC i escriptora Jenn Díaz.

Joaquim Forn. Escrits de presó
D’ençà que va ser empresonat, el 2 de novembre de 2017, el conseller Joaquim Forn s’ha dedicat a recollir totes les vivències en un dietari. Escrits de presó és un llibre contra l’oblit d’una presó injusta. Un testimoni sincer que defuig el dramatisme, car, malgrat estar profundament afectat per tot allò que els passa, Forn preserva el paper de notari, conscient que la vida que viu, la vida a la presó, supera la seva persona. S’hi narren escenes dures, però també emotives, i reflexiona sobre la vida i el país.

Sergi Sol. Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures
Qui ha estat l’home de confiança d’Oriol Junqueras aquests darrers anys, Sergi Sol, n’escriu la biografia. Se centra en els mesos previs al Primer d’Octubre i en tot allò que ha vingut després: la proclamació de la República, l’entrada a la presó, l’aplicació del 155, l’estratègia d’ERC d’eixamplar la base d’independentistes i les eleccions del 21-D. És un llibre que repassa el procés polític català des de dins. Narra, analitza i contextualitza aquells dies segons la perspectiva del nucli de col·laboradors més íntims del vice-president Junqueras. A més, disposa del pròleg de Raül Romeva i l’epíleg de Xavier Vendrell.

Meritxell Borràs. 34 dies de presó i un de primavera
La consellera Meritxell Borràs va passar trenta-dos dies empresonada. Durant aquelles setmanes tancada a Alcalá-Meco es va dedicar a escriure vivències, reflexions i idees en un dietari. En cap moment no li va passar pel cap que allò finalment seria publicat. Ho feia per deixar anar els pensaments i no atabalar la companya de cel·la, Dolors Bassa, amb les seves dèries. Però l’octubre passat va veure la llum i va ser publicat. Gràcies a aquestes línies, es pot conèixer un testimoni en primera persona de què és la presó. A més, hi ha afegit tres dies: el del viatge a Brussel·les, el de la compareixença a l’Audiència espanyola i el del seu casament, l’endemà del dia que els companys van tornar a entrar a la presó.

Anna Forn, Beta Forn, Laura Turull, Marta Turull i Oriol Sànchez. Abans ningú deia t’estimo
Aquest llibre també narra la presó dels polítics independentistes, però des d’una altra perspectiva: la dels fills. És un testimoni directe dels fills de Joaquim Forn, Jordi Turull i Jordi Sànchez. Uns joves entre 17 anys i 23 que repassen els moments més difícils de l’últim any i reflexionen com l’empresonament dels pares els ha obligat a madurar i fer-se preguntes que no s’havien fet mai. Un testimoni sincer de les famílies dels presos polítics.

Des de l’exili…

De l’exili també han explicat vivències i estratègies per a denunciar la vulneració de drets fonamentals de l’estat espanyol.

Carles Puigdemont. Crisi catalana
És un llibre pensat per explicar a Europa què ha passat a Catalunya aquests dos últims anys. No és escrit per Carles Puigdemont, sinó que és el resultat, en un text narrat en primera persona, de la conversa amb el periodista Olivier Mouton, un coneixedor de la realitat catalana, que l’ha seguida a la revista belga Le Vif/L’Express. Explica als ciutadans europeus les motivacions dels catalans i la idea de país que es vol construir.

Josep Casulleras. La batalla de l’exili
En aquest llibre, el cap de redacció de VilaWeb, Josep Casulleras, explica l’estratègia que ha posat contra les cordes la justícia espanyola. L’exili explicat pels advocats, els grans protagonistes del llibre. És una crònica plena d’intriga, que enganxa el lector tan bon punt comença. En fa el pròleg Jaume Alonso-Cuevillas i l’epíleg Aamer Anwar.

I també…

Xavier Milian. El poder del poble.
Què són els CDR? Com es van crear? Quins antecedents tenen? El periodista i activista social Xavier Milian respon a tots aquests interrogants en aquest llibre. Milian explica tota la història dels CDR i com el moviment independentista ha aconseguit d’expandir-se ràpidament pel territori, aglutinant sensibilitats polítiques diverses. El pròleg del llibre és del politòleg Jordi Muñoz.

Ramon Cotarelo. Discurso a la nación catalana
El politòleg Ramon Cotarelo publica aquest nou llibre, amb pròleg de l’ex-president Artur Mas. Cotarelo aprofundeix en el dret i la història per poder obtenir arguments sòlids que ajudin el lector a entendre la importància del moment que viu el moviment independentista.

Beatriz Talegón. Llibertat d’excepció
En aquest llibre, Beatriz Talegón dóna veu a gent que l’estat espanyol ha volgut silenciar, gent que s’ha alçat contra les injustícies. Són vuit persones que han estat perseguides, però que, malgrat tot, no han estat silenciades. Entre els entrevistats, noms rellevants com ara Carles Puigdemont, Valtònyc, Mireia Boya, Jordi Cuixart i Pablo Hasél.

Xavier Domènech, Àngels Barceló i Joan Tardà. Entre Ítaca i Icària. Reflexions sobre Catalunya, Espanya i les esquerres.
A Joan Tardà i a Xavier Domènech els unia, fins ara, una amistat. Però de fa poc també els uneix aquest llibre. Amb la periodista Àngels Barceló, analitzen en quin punt es troba ara mateix Catalunya i la seva relació amb l’estat espanyol, i també quin és el paper de l’esquerra en tot aquest procés.

Diversos autors. Després del procés, què? Reflexions de la generació que ve
De la tardor del 2017, se n’han escrit molts llibres. Però allò que fa diferent aquest volum és que és el primer escrit des de l’òptica de joves nascuts entre el final dels anys vuitanta i el començament dels noranta. Una generació que s’ha fet adulta durant el procés independentista i ha viscut els efectes de la crisi econòmica com una cosa quotidiana, perquè pràcticament no ha conegut res més. Al llibre, vint-i-dos autors hi aporten el seu punt de vista sota la coordinació d’Adrià Font, Jordi Vives, Miquel Vila i Joan Miró. Amb pròleg de Jordi Cuixart i epíleg de Valtònyc.

Joan M. Tresserras i Enric Marín. Obertura republicana
Fa molts anys que Joan Manuel Tresserras i Enric Marín treballen plegats. Ara han volgut publicar el llibre Obertura republicana, en què analitzen i teoritzen com hem arribat fins ací i quines possibilitats té una Catalunya independent en forma de república.

Carles Campuzano. Reimaginem la independència
Carles Campuzano, fins fa ben poc diputat de Convergència al congrés espanyol, acaba de publicar Reimaginem la independència. Un projecte vàlid per tothom, en què diu que el procés ha posat a prova la democràcia espanyola, que no ha estat a l’atura del repte democràtic que Catalunya li proposava. Creu que ara és moment de passar de la indignació i la impotència a una nova proposta que permeti a Catalunya de continuar avançant. En la presentació del llibre, Campuzano va compartir la idea de Marta Pascal de construir un nou partit, per poder tirar endavant aquesta alternativa.

Per als nens…

Oriol Junqueras. Contes des de la presó
D’ençà que va entrar a la presó, el vice-president Oriol Junqueras no ha deixat d’enviar contes als seus fills, en Lluc i la Joana. Ha escrit històries ben diverses i ara les publica en aquest llibre, on es pot trobar de llegendes a curiositats científiques i experiments. Aquest volum aplega, per primera vegada, les trenta-set històries i les embolcalla amb il·lustracions úniques d’artistes catalans. L’homenatge particular de Junqueras als seus fills, ara que no el poden tenir al seu costat.

Diversos autors. Contes per ser lliures
Onze relats per a defensar els drets civils explicats per als més petits de la casa. L’Associació Catalana pels Drets Civils, integrada per familiars dels presos i exiliats, ha aplegat onze autors i onze il·lustradors de renom perquè hi reflexionin. Aquestes consideracions s’han acabat convertint en contes plens d’humor, fantasia, música, colors i esperança creats per a petits lectors. Entre els autors, hi ha noms com els de Jordi Cuixart, Lluís Llach, Òscar Dalmau, Empar Moliner i Bel Olid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any