Com podeu saber si us ha tocat de ser en una mesa electoral a les eleccions a Catalunya?

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
14.04.2024 - 20:00
Actualització: 17.04.2024 - 19:54

Dimecres, 17 d’abril, s’acaba el sorteig de les meses electorals per a les eleccions a Catalunya del 12 de maig, que es fan als ajuntaments. En les eleccions, són cridats a les urnes 5.754.840 electors, però n’hi ha uns quants que hauran de formar part de les meses. Cada mesa electoral és formada per tres membres, però el sorteig elegeix nou persones, comptant els suplents. Com podeu saber si us ha tocat de ser en una mesa electoral el 12-M? Us en resolem tots els dubtes.

Quan es farà el sorteig de les meses?

El sorteig de les meses electorals per a les eleccions a Catalunya va començar ahir, 13 d’abril, i s’acabarà dimecres, 17 d’abril, tal com marca el calendari electoral de la Junta Electoral espanyola (JEC). Els sorteigs són públics i els fan els ajuntaments.

Com podeu saber si heu estat elegits membres d’una mesa electoral?

Els elegits per a ser membres de la mesa electoral rebran una notificació per carta tres dies després del sorteig. Els resultats no es publiquen i solament en tenen constància els ajuntaments i les juntes electorals de zona (JEZ).

El retard en la notificació no invalida la designació com a membre de la mesa en cap cas.

Què passa si us envien la notificació i no sou a casa?

Les notificacions per correu certificat s’han de lliurar al titular. Tanmateix, la llei del procediment administratiu comú de les administracions públiques indica que, si el titular no hi és en el moment de lliurar la carta, podrà fer-se’n càrrec qualsevol persona major de catorze anys que sigui al domicili i faci constar la seva identitat.

La llei estableix que si ningú no se’n fa càrrec, la notificació es tornarà a enviar un altre dia i hora diferent. Si en aquest segon intent tampoc no es pot lliurar personalment, la policia local s’encarregarà de trobar el destinatari i fer-li arribar la notificació. Si tampoc no és possible, es deixa una nota a la bústia a fi que l’elegit la vagi a recollir a Correus i es notifica a la JEC.

Quanta gent es tria en el sorteig?

Cada mesa electoral és formada per tres membres: un president i dos vocals. Tots han de ser menors de setanta anys i saber llegir i escriure. El president ha de tenir el títol de batxillerat o el de formació professional de segon grau o, subsidiàriament, el de graduat escolar o equivalent. També es trien dos suplents per a cada càrrec. En total, es trien nou persones.

Us podeu negar a ser membre de la mesa?

Acudir a les meses és un deure i la llei preveu sancions econòmiques –fins a 1.800 euros– i fins i tot penes de presó –entre tres mesos i un any– per a qui no es presenti al col·legi electoral el dia de les eleccions. No obstant això, els presidents, els vocals i els suplents designats poden “formular excuses” i acreditar-les amb documents a la JEZ. Els elegits tenen set dies a partir de la notificació per a presentar les al·legacions. En acabat, la JEZ tindrà cinc dies per a resoldre-les.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any