Com podeu saber si us toca ser membre d’una mesa electoral a les eleccions a Catalunya?

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
09.04.2024 - 20:00
Actualització: 09.04.2024 - 20:45

En les eleccions a Catalunya del 12 de maig són convocades a votar 5.754.840 persones, segons dades de l’institut d’estatística espanyol (INE). I algunes, a més, hauran de ser membres de les meses electorals. La llei orgànica del règim electoral general (LOREG) estableix que qualsevol persona que sàpiga llegir i escriure i que sigui menor de setanta anys pot ser cridada a una mesa.

Quanta gent es tria en el sorteig de la mesa electoral? Com podeu saber si us ha tocat de ser membre d’una mesa? Hi podeu presentar al·legacions? Us expliquem tot allò que heu de saber sobre el sorteig de les meses electorals.

Quan es farà el sorteig de les meses?

El sorteig de les meses electorals per a les eleccions a Catalunya es farà entre el 13 i 17 d’abril, tal com marca el calendari electoral de la Junta Electoral espanyola (JEC). Els sorteigs són públics i els fan els ajuntaments.

Quanta gent es tria en el sorteig?

Cada mesa electoral és formada per tres membres: un president i dos vocals. Tots han de ser menors de setanta anys i saber llegir i escriure. El president ha de tenir el títol de batxillerat o el de formació professional de segon grau o, subsidiàriament, els de graduat escolar o equivalent. També es trien dos suplents per a cada càrrec. En total, es trien nou persones.

Com podeu saber si heu estat elegits membres d’una mesa electoral?

Els elegits per ser membres de la mesa electoral rebran una notificació tres dies després del sorteig. Els resultats no es publiquen i només en tenen constància els ajuntaments i les juntes electorals de zona (JEZ). El retard en la notificació no invalida la designació com a membre de la mesa en cap cas.

Us podeu negar a ser membre de la mesa?

Acudir a les meses és un deure i la llei preveu sancions econòmiques –fins a 1.800 euros– i fins i tot penes de presó –entre tres mesos i un any– per a qui no es presenti al col·legi electoral el dia de les eleccions. No obstant això, els presidents, els vocals i els suplents designats poden “formular excuses” i acreditar-les amb documents a la JEZ. Els elegits tenen set dies a partir de la notificació per a presentar les al·legacions. En acabat, la JEZ tindrà cinc dies per a resoldre les al·legacions.

Com es poden “formular excuses”? Què es pot al·legar?

Els elegits que vulguin “formular excuses” hauran de presentar una sol·licitud de renúncia a la JEZ corresponent, que es pot demanar a la JEZ mateix. Caldrà presentar el document d’identitat, el NIE o el carnet de conduir, una fotocòpia del nomenament com a membre de la mesa electoral, a més la documentació necessària, segons el cas, com ara certificats mèdics dels CAP o dels hospitals; o bé laborals, com ara un certificat de l’empresa.

Hi ha casos que són d’acceptació automàtica, com ara tenir una baixa laboral o haver format part d’una mesa electoral almenys en tres eleccions els darrers deu anys. Per a no formar part d’una mesa electoral, també es poden al·legar motius personals, com ara una lesió, el canvi de la residència habitual a un lloc situat fora del territori on es fan eleccions o la celebració d’actes familiars d’importància especial que siguin inajornables. En aquests casos, hauran de ser avaluats per la JEZ corresponent.

Quina JEZ us correspon?

Podeu consultar quina JEZ us correspon en aquesta llista de municipis de les circumscripcions de BarcelonaTarragonaLleida i Girona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any