Vot per correu per a les eleccions a Catalunya 2024: ja el podeu sol·licitar

  • Us expliquem tot allò que heu de saber sobre com demanar el vot per correu en les eleccions del 12 de maig  

VilaWeb
Redacció
18.03.2024 - 21:40
Actualització: 12.04.2024 - 13:33

Les eleccions a Catalunya seran el diumenge 12 de maig d’enguany. Com és habitual, es podrà votar presencialment a la mesa electoral o bé per correu, en cas de no poder assistir al col·legi electoral. Si opteu per votar per correu en aquestes eleccions, haureu de fer uns tràmits previs. Us els expliquem.

Avui, 19 de març, s’activa la maquinària de les eleccions al Parlament de Catalunya amb la publicació de la convocatòria electoral al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i la dissolució de la cambra. Amb aquest pas, també s’obrirà el termini per a demanar el vot per correu. Des d’avui mateix i fins al 2 de maig, deu dies abans de les eleccions, es podrà anar a una oficina de Correus o tramitar la sol·licitud per internet.

A continuació, us expliquem com sol·licitar el vot per correu i tot allò que n’heu de saber.

Com es demana el vot per correu?

La sol·licitud de vot per correu de les eleccions al parlament es pot fer per dues vies:

Telemàticament: amb un certificat electrònic reconegut –com l’idCat o el DNI– a la pàgina web de Correus.

Presencialment: lliurant personalment l’imprès a qualsevol oficina de Correus. La identitat s’haurà d’acreditar amb el carnet d’identitat, el passaport o el carnet de conduir. Correus ha habilitat l’opció de demanar hora a la web i a l’aplicació, o bé per telèfon.

Esteu malalts i no podeu anar a Correus?

En cas de malaltia o incapacitat, hi ha gent que es demana si una altra persona podrà fer el tràmit de demanar el seu vot per correu. La resposta és clara: sí, sempre que disposi d’una acta notarial i d’un certificat mèdic.

Viviu fora de Catalunya i voleu votar, com ho podeu fer?

Els residents que visquin fora de l’estat espanyol hauran de fer aquest tràmit a les oficines consulars o de manera telemàtica. Els qui visquin fora de Catalunya però dins l’estat espanyol podran votar per correu, com si fossin a Catalunya.

Com es rep la documentació?

La documentació per a votar per correu l’enviarà l’Oficina del Cens Electoral, per correu certificat, al domicili indicat. El sobre, que lliura un funcionari, conté la informació següent:

– El certificat d’inscripció al cens.
– Una butlleta de votació de cada candidatura.
– Un sobre de votació.
– Un sobre adreçat al president de la mesa on us correspon de votar.
– Un full explicatiu del procediment que s’ha de seguir per a votar.

Correus té del 22 d’abril al 5 de maig per fer-vos arribar tota la documentació de les eleccions al Parlament de Catalunya.

Quan es vota?

El dret de vot es pot exercir en el mateix moment en què es rep la documentació. L’elector pot lliurar el sobre al treballador de Correus mantenint el secret de vot. El funcionari li donarà un justificant que acreditarà que ja ha votat.

En el cas de no trobar-vos al domicili, haureu d’anar a recollir la documentació a l’oficina de Correus corresponent. Per a això us deixaran un avís al domicili indicat.

Teniu del 22 d’abril i el 9 de maig per dipositar el vot per correu, un dia més tard que no era previst originalment a causa de l’alta demanda de vot per correu, com ja va passar en les darreres eleccions. Serà Correus l’encarregat d’enviar el vostre vot al col·legi electoral corresponent el 12 de maig perquè sigui comptabilitzat com qualsevol altre en aquestes eleccions a Catalunya.

Quan es comptabilitzarà el vot per correu?

El servei de Correus agruparà tots els vots, tant els recollits pels funcionaris als domicilis com els que s’hauran dut a les oficines, i els lliurarà a les meses electorals que pertoqui el dia de les eleccions, entre les 9.00 i les 20.00.

Els vots que arribin més tard de les 20.00 s’enviaran a les juntes electorals de zona perquè s’afegeixin al recompte definitiu de l’escrutini general.

Es pot votar presencialment, al col·legi electoral, una vegada ja s’ha demanat el vot per correu?

No. És important de tenir en compte que, una vegada l’Oficina del Cens Electoral hagi admès la sol·licitud de vot per correu, ja no es pot votar presencialment a la mesa.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any