Eleccions a Catalunya: totes les dates clau sobre el 12-M

VilaWeb
Imatge d'arxiu del ple del parlament.
EFE / Redacció
19.03.2024 - 12:30
Actualització: 10.05.2024 - 20:21

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, signà ahir el decret de convocatòria de les eleccions a Catalunya. Avui s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i ja s’ha dissolt el parlament.

Us expliquem totes les dates del calendari electoral, ara que manquen menys de dos mesos per al 12-M:

Quan començarà la campanya?

La campanya per a les eleccions a Catalunya començarà la nit del 26 d’abril, quan es compliran trenta-vuit dies de la convocatòria, tal com estipula la llei de règim electoral espanyola (LOREG), que regula els processos electorals també a Catalunya, perquè manca una llei pròpia.

La campanya durarà quinze dies i s’acabarà, per tant, el divendres 10 de maig a la nit. El dissabte 11 serà la jornada de reflexió i el diumenge 12 es faran les eleccions.

Quin és el termini per a presentar candidatures?

Els partits i coalicions hauran de presentar les candidatures davant la Junta Electoral entre el 3 i el 8 d’abril, és a dir, entre els dies 15 i 20 d’ençà de la convocatòria.

A més, els partits que es vulguin presentar en coalició ho hauran de comunicar a la Junta Electoral els deu dies posteriors a la convocatòria; el divendres 29 de març serà el darrer.

Quin és el termini per a demanar el vot per correu?

El vot per correu es podrà demanar fins el 2 de maig, deu dies abans de les eleccions.

Què passa quan es dissol el parlament?

El parlament s’ha dissolt avui, una vegada el decret de convocatòria s’ha publicat al DOGC. Ara se’n constituirà la diputació permanent, formada per vint-i-tres diputats. Aquest òrgan vetlla pels poders del parlament en el període entre legislatures. Tot i que té funcions limitades, pot autoritzar la compareixença del govern davant la cambra i autoritzar suplements de crèdit extraordinaris per raons d’urgència. La diputació permanent es dissol quan es constitueix el nou parlament.

Quan es constituirà el nou parlament?

El parlament de la XV legislatura es constituirà dins els vint dies hàbils després del dia de les eleccions. La data límit serà el 10 de juny, inclòs. Correspon al president de la Generalitat en funcions de convocar la sessió constitutiva de la legislatura.

El dia que es constitueixi el nou parlament se n’elegirà el president i la resta de membres de la mesa, òrgan rector de la cambra.

Quan serà el ple d’investidura?

El nou parlament ha d’elegir entre els seus membres el president de la Generalitat, en un ple d’investidura que s’ha de fer dins els deu dies hàbils següents a la constitució de la cambra. Aquest termini acabaria el 25 de juny, inclòs, en el supòsit que la cambra es constituís exhaurint el termini de vint dies hàbils que té per a fer-ho.

Per a la investidura del president de la Generalitat es requereix el suport de la majoria absoluta de la cambra, és a dir, un mínim de 68 diputats dels 135. Si el candidat no l’assoleix, dos dies després es pot sotmetre a un segon debat i a una segona votació en què n’hi haurà prou amb majoria simple, és a dir, més vots a favor que no en contra.

Quan s’ha d’haver format el nou govern?

Si el candidat proposat no aconsegueix de ser elegit, s’hauran de tramitar propostes successives amb el mateix procediment. Si, al cap de dos mesos de la primera votació d’investidura, no ha estat elegit cap candidat, el parlament es dissol automàticament i el president de la Generalitat en funcions ha de convocar noves eleccions immediatament perquè es puguin fer en el termini de quaranta-set dies després de la convocatòria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any