Fins a quina hora podreu votar a les eleccions a Catalunya 2024? S’ha allargat l’horari?

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
12.05.2024 - 15:00
Actualització: 12.05.2024 - 23:18

Avui es fan les eleccions a Catalunya. En principi els col·legis electorals restaran oberts durant onze hores, del matí al vespre, perquè els electors puguin dipositar el vot. Però arran del caos de Rodalia que hi ha hagut avui, i que ha comportat problemes a diversa gent per anar a votar, Esquerra i Junts han demanat a les juntes electorals allargar l’horari de votació.

S’ha allargat l’horari de votació?

Les juntes electorals han desestimat les peticions que els havien fet ERC i Junts d’allargar l’horari de votació arran de la situació caòtica que es viu per una incidència a Rodalia.

Quan començarà la votació?

La votació de les eleccions del 12-M han començat les 9.00, com és costum. La presidència de la mesa ho ha d’anunciar amb les paraules “comença la votació”.

Les meses electorals han d’admetre el vot de qualsevol persona inscrita en el cens electoral d’aquella mesa. Els qui tinguin alguna discapacitat podran anar acompanyats d’algú altre o utilitzar algun mitjà material per a traslladar els sobres electorals als membres de la mesa.

Quan s’acabarà la votació?

La votació s’acabarà a les 20.00, si no hi ha cap canvi, i la presidència haurà d’anunciar en veu alta: “conclou la votació”. Si la votació s’hagués hagut d’interrompre en algun moment del dia, l’horari de votació s’hauria de prorrogar tanta estona com hagi durat la interrupció.

Si, una vegada anunciat el final de la votació, dins el local electoral o en l’accés hi ha gent que encara no ha votat, el president ha de permetre que voti, però no ha de permetre que voti ningú més.

Què passa si no es pot constituir la mesa electoral?

Si falten membres per a constituir la mesa, qualsevol persona del col·legi electoral pot assumir-ne la responsabilitat. Si una mesa no es pot constituir, els electors no podrien votar-hi fins al cap de quaranta-vuit hores.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any