Podreu votar en les eleccions a Catalunya si teniu el DNI caducat?

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'un membre d'una mesa electoral comprovant un DNI.
Pol Baraza Curtichs
07.05.2024 - 18:50
Actualització: 10.05.2024 - 20:21

Diumenge, 12 de maig, són les eleccions a Catalunya 2024. Us heu adonat que teniu el DNI caducat i no teniu prou temps per a renovar-lo? Us demaneu si podreu exercir el vot malgrat que no tingueu el document vigent? Amb quins altres documents es pot votar? Es pot votar presentant una fotocòpia d’un document? Us resolem alguns dels dubtes més freqüents.

Amb quins documents podeu votar?

Per poder exercir el dret de vot en les eleccions catalanes, haureu de presentar el documentat d’identitat (DNI), el passaport –amb fotografia– o el carnet de conduir –també amb fotografia.

Podeu votar amb un document caducat?

Sí, podeu votar amb un document caducat. La llei espanyola del règim electoral (LOREG) determina: “El dret de votar s’acredita per la inscripció als exemplars certificats de les llistes del cens o per certificació censal específica i, en tots dos casos, per la identificació de l’elector, que es fa mitjançant el document nacional d’identitat, el passaport, o el permís de conduir en què aparegui la fotografia del titular i, en el cas d’estrangers, amb la targeta de residència.”

La Junta Electoral espanyola (JEC) ha respost unes quantes vegades a aquesta qüestió, i la resposta sempre és la mateixa: és possible votar amb un document identificatiu caducat.

Si bé és possible votar amb el DNI, el passaport o el carnet de conduir caducats, és recomanable de renovar-los, perquè són documents necessaris per a tractar amb l’administració pública i a vegades us podreu trobar amb problemes a l’hora de fer algun tràmit. També per qüestions de lleure, com per exemple fer un viatge programat sense impediment.

Podeu votar amb una fotocòpia d’un document?

D’acord amb la normativa actual, no podeu votar presentant la fotocòpia d’un document. “Si, malgrat l’exhibició d’algun d’aquests documents, hi ha dubtes sobre la identitat del votant, la mesa ha de prendre una decisió per majoria, tenint en compte els documents aportats i el testimoni que puguin presentar els votants presents. Aquestes circumstàncies s’han d’anotar en les actes de la sessió corresponent”, diu el manual d’instruccions per als membres de la mesa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any