Un dels mites més grans: si demano el vot per correu, em deslliuro de la mesa electoral?

 • Tot i que és un rumor que es va repetint, sol·licitar el vot per correu no eximeix de formar part de la mesa electoral

VilaWeb
Redacció
07.06.2023 - 20:34
Actualització: 07.06.2023 - 20:36

La convocatòria d’eleccions espanyoles per al 23 de juliol n’ha sorprès més d’un. El fet que s’escaiguin al bell mig de l’estiu és excepcional i ja se’n comencen a veure les conseqüències: les peticions de vot per correu s’han enfilat i tots els qui preveien ser de vacances o que ja tenien una reserva feta estan neguitosos. Tot i que la llei deixa molt clar sota quins supòsits us podeu deslliurar de formar part d’una mesa electoral, corren diversos rumors al respecte. Un dels quals és que demanar el vot per correu és una de les opcions que hi ha per a evitar de ser cridat a la mesa. Ara, tot i que sol·licitar el vot per correu us permet d’exercir el dret de vot si no sou al municipi on sou empadronats, no us eximeix de formar part de la mesa.

No obstant això, aquests dies i tenint en compte que a l’estiu hi ha molts casaments i molta gent té previst de ser de vacances, Twitter s’ha omplert de recomanacions per a evitar, sigui com sigui, de ser cridats a la mesa. Però no totes són certes.

Com i quan sabreu si heu estat elegits?

Els resultats dels sorteigs no es publiquen: els únics organismes que en tenen constància són els ajuntaments, les juntes electorals de zona (JEZ) i, finalment, els elegits, que rebran una notificació tres dies després del sorteig. El retard en la notificació no invalida la designació com a membre de la mesa en cap cas.

Qui es pot excusar?

La instrucció de la JEC fixa que els presidents, els vocals i els suplents designats poden “formular excuses” i acreditar-les amb documents a la JEZ. Si són acceptades, es farà un sorteig per triar un nou membre de la mesa electoral.

Les al·legacions possibles

Els motius que es poden al·legar per evitar l’obligació d’estar en una mesa el dia de les eleccions són molt delimitats. I, de fet, en la llista d’excuses previstes no s’hi inclou el fet de tenir un viatge pagat o haver reservat unes vacances.

Casos d’acceptació automàtica

En alguns casos, la simple al·legació a la JEZ implicarà l’acceptació automàtica de la renúncia a formar part d’una mesa electoral. Hi ha més supòsits que detallem tot seguit:

 • Ser més gran de seixanta-cinc anys i menor de setanta.
 • Trobar-se en una situació de discapacitat.
 • Tenir la condició de pensionista d’incapacitat permanent absoluta i gran invalidesa.
 • Tenir la baixa laboral.
 • Estar embarassada a partir del sisè mes o en baixa per maternitat.
 • Ser un pres o ingressat en un hospital psiquiàtric.
 • Haver format part d’una mesa electoral almenys en tres eleccions els darrers deu anys.
 • Tenir la condició de víctima d’un delicte, declarat o presumpte, pel qual hi hagi una resolució judicial en vigor que imposi una pena o mesura cautelar de prohibició d’aproximació, en el cas que el condemnat o investigat destinatari sigui inscrit en el cens del col·legi electoral.

Raons familiars

 • Ser mare amb un fill a càrrec els nou primers mesos.
 • Haver de tenir cura de menors de vuit anys o de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial.
 • Haver de tenir cura d’un familiar –fins a un segon grau– que, per raons d’edat, accident o malaltia, no es pugui valer per si mateix.

Raons professionals

 • Ser un treballador que hagi de prestar serveis a les juntes electorals, els jutjats i l’administració pública, quan tingui funcions electorals.
 • Ser un treballador que hagi de prestar serveis essencials, de caràcter mèdic, protecció civil, bombers, etc.
 • Ser director d’un mitjà de comunicació d’informació general o cap dels serveis informatius que hagin de cobrir la jornada electoral.
 • Ser un professional que hagi de participar en esdeveniments públics el dia de les eleccions, prevists amb anterioritat a la convocatòria electoral, quan l’interessat no pugui ser substituït o el fet de no participar-hi obligui a suspendre l’esdeveniment i això causi perjudicis econòmics importants.

Causes personals que ha de valorar la JEZ

En alguns casos es poden al·legar motius personals per no formar part d’una mesa electoral. Aquests arguments hauran de ser avaluats per la JEZ pertinent:

 • Lesió, molèstia o malaltia física o psíquica que impedeixi d’exercir les funcions de membre d’una mesa amb normalitat. No cal que hi hagi una baixa laboral, però sí un certificat mèdic que ho acrediti.
 • Condició de pensionista d’incapacitat permanent total per a un determinat ofici.
 • Situació d’embaràs de risc durant els primers sis mesos.
 • Previsió d’intervenció quirúrgica o proves mèdiques importants el dia de les eleccions.
 • Pertinença a confessions o comunitats religioses l’ideari de les quals resultin incompatibles amb la participació en una mesa electoral.
 • Canvi de la residència habitual a un lloc situat fora del territori on es fan eleccions.
 • Condició de mare o pare de menors de catorze anys, quan l’altre progenitor o un germà més gran o familiar no pugui ocupar-se del menor durant la jornada laboral.
 • Celebració d’esdeveniments familiars d’especial rellevància que resultin inajornables o quan l’ajornament causi perjudicis econòmics importants.

Precisament és en aquest darrer punt on es poden agafar aquells que tinguin vacances reservades. Tot i que no és expressament previst per llei el cas dels viatges, es poden presentar al·legacions quan la citació impliqui un perjudici econòmic important. Això sí, el veredicte dependrà de cada JEZ. Perquè aquesta pugui acceptar l’al·legació, és imprescindible que el viatge o les vacances hagin estat contractats abans de la convocatòria d’eleccions. Per tant, si encara no teniu el viatge reservat, no us podreu servir d’aquesta excusa.

Per una altra banda, l’associació de consumidors FACUA – Consumidors en Acció ha sol·licitat a la Junta Electoral espanyola (JEC) que inclogui els viatges familiars entre les causes per a estalviar-se d’haver de ser president o vocal d’una mesa electoral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any