Últimes hores per a demanar el vot per correu en les eleccions del 23 de juliol: com fer-ho?

  • Us expliquem tot allò que heu de saber sobre com demanar el vot per correu en les eleccions del 23 de juliol

VilaWeb
Redacció
07.07.2023 - 17:00
Actualització: 12.07.2023 - 22:39

Queden poques hores per a poder demanar el vot per correu en les eleccions espanyoles del 23 de juliol. La data límit és el 13 de juliol (inclòs). I la data límit per a votar per correu una vegada tramitada la sol·licitud serà el 20 de juliol (inclòs), després d’haver-se ampliat un dia el termini.

Hi ha hagut una gran afluència de peticions de vot, que ha obligat Correus a contractar gairebé vint mil treballadors de reforç i obrir dissabte i diumenge a moltes oficines. A més, bona part de les oficines allargaran l’horari fins a les 22.00 a partir de demà, exclusivament per a gestions relacionades amb el vot per correu.

En aquestes eleccions, enmig de l’estiu, hi ha hagut més de doble de peticions que ara fa quatre anys, i Correus farà repartiments extraordinaris durant el cap de setmana, tenint en compte que el 16 de juliol és l’últim dia que té per a lliurar els sobres als sol·licitants amb tota la documentació. Els repartidors provaran de lliurar personalment la documentació un màxim de dues vegades i, en acabat, deixaran un avís d’arribada per a passar a recollir-la a l’oficina postal corresponent.

A continuació, us expliquem com sol·licitar el vot per correu i tot allò que heu de saber sobre el funcionament.

Com es demana el vot per correu?

La sol·licitud de vot per correu de les eleccions del 23 de juliol es pot fer per dues vies:

  • Telemàticament: amb un certificat electrònic reconegut –com ara idCat o DNI– mitjançant la pàgina web de Correus.
  • Presencialment: lliurant personalment l’imprès a qualsevol oficina de Correus. La identitat s’haurà d’acreditar amb el carnet d’identitat, el passaport o el carnet de conduir. Correus ha habilitat l’opció de demanar cita a la web i a l’aplicació, o bé per telèfon.

Com es rep la documentació?

La documentació per a votar per correu l’enviarà l’Oficina del Cens Electoral, per correu certificat, al domicili indicat. El sobre, que lliura un funcionari, conté la informació següent:

  • El certificat d’inscripció al cens.
  • Una butlleta de votació de cada candidatura.
  • Un sobre de votació.
  • Un sobre adreçat al president de la mesa on correspon de votar.
  • Un full explicatiu del procediment que s’ha de seguir per a votar.

Quan es vota?

El dret de vot es pot exercir en el mateix moment en què es rep la documentació. L’elector pot lliurar el sobre al treballador de correus mantenint el secret de vot. El funcionari li donarà un justificant que acreditarà que ja ha votat.

Quan es comptabilitzarà el vot per correu?

El servei de Correus agruparà tots els vots, tant els recollits pels funcionaris als domicilis com els que s’han dut a les oficines, i els lliurarà a les meses electorals que pertoqui el dia de les eleccions, entre les 9.00 i les 20.00.

Els vots que arribin més tard de les 20.00 s’enviaran a les juntes electorals de zona perquè s’afegeixin al recompte definitiu de l’escrutini general.

Es pot votar presencialment, al col·legi electoral, una vegada ja s’ha demanat el vot per correu?

És important de tenir en compte que, una vegada l’Oficina del Cens Electoral hagi admès la sol·licitud de vot per correu, ja no es pot votar presencialment a la mesa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any