Vot en blanc, abstenció i vot nul

Abstenció, vot nul, vot en blanc… Quins efectes tenen aquestes opcions en els resultats d’unes eleccions, com les del 14-F? Quins partits afavoreixen? Repassem quins són els efectes d’aquestes opcions que defugen el vot a una opció concreta.

Guia de les eleccions de Catalunya 2021: tot allò que heu de saber sobre el 14-F

Què és el vot nul i com afecta? 

Es comptabilitza vot nul quan un sobre té més d’una butlleta de partits diferents o conté material o símbols que no són els prevists. Es considera un vot equivocat (encara que pugui tenir una motivació o intenció concreta) i és comptat com un “vot emès no vàlid”. Per tant, aquests vots es compten, però no es tenen en consideració en el repartiment de la representació dels partits. No beneficien ni perjudiquen ningú.

On votaré el 14-F? Com saber si el meu col·legi electoral ha canviat

Què és el vot en blanc i com afecta? 

El vot en blanc s’emet posant el sobre de votació sense cap butlleta a dins. A diferència de l’abstenció, l’elector va al col·legi electoral i exerceix el dret de vot, però no vol donar-lo a cap partit concret.

És un vot vàlid i entra en el recompte per al repartiment de representants. Amb l’aplicació de la llei d’Hondt, el vot en blanc encareix l’obtenció de representants. El sistema electoral vigent a l’estat espanyol deixa sense representació les candidatures que no arribin al 3% (o el 5% a les Corts Valencianes). Per tant, com més vot en blanc hi ha, més vots calen per a superar la barrera del 3% o el 5%. Per això es diu que el vot en blanc perjudica els partits petits i afavoreix els parlaments o els plens municipals amb menys partits.

Quines llistes es presenten a les eleccions del 14 de febrer? Quins són els seus programes?

I l’abstenció? Per què serveix?

L’abstenció és senzillament no anar a votar. Per tant, tan sols es té en compte a efectes d’anàlisi política, però no té cap impacte concret en el recompte electoral ni en el resultat. D’interpretacions sobre el sentit d’abstenir-se n’hi ha moltes.

Quins són els horaris de les votacions del 14-F? Tota la informació

El col·lectiu audiovisual Melderomer va elaborar aquest vídeo tan didàctic per a entendre els efectes del vot en blanc i l’abstenció:

Un milió de vots menys: com pot afectar l’abstenció les eleccions del 14-F?

A continuació podeu veure el programa Què, qui com?’ dedicat al sistema electoral que tracta de la qüestió del vot en blanc, el vot nul i l’abstenció:

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.