28.05.2023 - 09:00
|
Actualització: 28.05.2023 - 20:38
Abstenció, vot nul, vot en blanc… Quins efectes tenen aquestes opcions en els resultats d’unes eleccions? Quins partits afavoreixen? Repassem les conseqüències d’aquestes opcions que defugen el vot a una opció concreta, avui que hi ha eleccions a la major part del país.
Tota la informació de les eleccions del 28 de maig de 2023
Què és el vot nul i quin efecte té?
Es comptabilitza vot nul quan un sobre té més d’una butlleta de partits diferents o conté material o símbols que no són els prevists. Es considera un vot equivocat (encara que pugui tenir una motivació o intenció concreta) i és comptat com un “vot emès no vàlid”. Per tant, aquests vots es compten, però no es tenen en consideració en el repartiment de la representació dels partits. No beneficien ni perjudiquen ningú.
Per la tranquil·litat de tothom, no es considera un vot nul si conté més d’una papereta de la mateixa candidatura perquè es considera que és clarament un equívoc de la persona que vota.
Què és el vot en blanc i quin efecte té?
El vot en blanc s’emet posant el sobre de votació sense cap butlleta a dins. A diferència de l’abstenció, l’elector va al col·legi electoral i exerceix el dret de vot, però no vol donar-lo a cap partit concret.
És un vot vàlid i entra en el recompte per al repartiment de representants. Amb l’aplicació de la llei d’Hondt, el vot en blanc encareix l’obtenció de representants. El sistema electoral vigent a l’estat espanyol deixa sense representació les candidatures si un partit no arriba al 3 o al 5 % dels vots (depèn del tipus d’eleccions). Per tant, com més vot en blanc hi ha, més vots calen per a superar la barrera del 3% o el 5%. Per això es diu que el vot en blanc perjudica els partits petits i afavoreix que als parlaments o als ajuntament hi hagi menys partits.
I l’abstenció? De què serveix?
L’abstenció és senzillament no anar a votar. Per tant, tan sols es té en compte a efectes d’anàlisi política, però no té cap impacte concret en el recompte electoral ni en el resultat. D’interpretacions sobre el sentit d’abstenir-se, n’hi ha moltes. No cal un mínim de participació per donar per vàlides unes eleccions.
El col·lectiu audiovisual Melderomer va elaborar aquest vídeo tan didàctic per a entendre els efectes del vot en blanc i l’abstenció: