Les 23 excuses per a no haver d’estar en una mesa electoral el 23-J: què passa si teniu un viatge reservat?

 • En quins supòsits us podeu negar a formar part d'una mesa electoral? Consulteu-ne tots els detalls ací 

VilaWeb
Redacció
31.05.2023 - 21:40

L’avançament de les eleccions espanyoles al 23 de juliol ha agafat tothom d’improvís. El fet que s’escaiguin al bell mig de l’estiu és excepcional i ja se’n comencen a veure les conseqüències: les peticions de vot per correu s’han enfilat i tots els qui preveien ser de vacances estan neguitosos. La llei orgànica del règim electoral general (LOREG) estableix que qualsevol que sàpiga llegir i escriure i que sigui menor de setanta anys pot ser cridat a una mesa. Ara, molts dels ciutadans amb dret de vot pot ser que el 23-J siguin lluny de la seva residència habitual; que siguin fora a passar les vacances o que tinguin un viatge reservat. Per això molts es demanen què passa si els toca de ser en una mesa electoral i ja tenen un viatge pagat, i si perdran els diners.

Per una altra banda, l’associació de consumidors Facua – Consumidors en Acció ha sol·licitat a la Junta Electoral espanyola (JEC) que inclogui els viatges familiars entre les causes per a estalviar-se d’haver de ser president o vocal d’una mesa electoral. L’associació reclama que les vacances contractades abans del 30 de maig siguin causa d’exempció el 23-J i exigeix sensibilitat a la JEC en uns comicis que es fan per primera vegada en un període de vacances a l’estat espanyol.

Repassem tot seguit els vint-i-tres motius que preveu la junta electoral per a poder-se’n deslliurar.

Com i quan es farà el sorteig de les meses? 

El sorteig dels membres de les meses electorals es farà l’última setmana de juny –entre els dies 24 i 28– i, per tant, probablement fins a començament de juliol no arribaran les citacions als afectats.

Com i quan sabreu si heu estat elegits?

Els resultats dels sorteigs no es publiquen: els únics organismes que en tenen constància són els ajuntaments, les juntes electorals de zona (JEZ) i, finalment, els elegits, que rebran una notificació tres dies després del sorteig.  El retard en la notificació no invalida la designació com a membre de la mesa en cap cas.

Qui pot formular excuses?

La instrucció de la JEC fixa que els presidents, els vocals i els suplents designats poden “formular excuses” i acreditar-les amb documents a la JEZ. Si són acceptades, es farà un sorteig per triar un nou membre de la mesa electoral.

Quina JEZ us correspon?

Podeu consultar quina JEZ us correspon en aquesta llista de municipis de les circumscripcions de BarcelonaTarragonaLleida, Girona, les IllesCastellóValència i Alacant.

Quina documentació cal?

Cal presentar una sol·licitud de renúncia a la JEZ corresponent. El document es pot demanar a la seu de la JEZ. Cal presentar el DNI, el NIE o el carnet de conduir, una fotocòpia del nomenament com a membre de la mesa electoral i la documentació necessària, segons el cas, com ara certificats mèdics dels CAP o dels hospitals; o bé laborals, com ara un certificat de l’empresa.

Fins ara, aquest procés havia de ser presencial. Però enguany la JEC també habilitarà una aplicació –encara no presentada– per a tramitar les excuses telemàticament.

La JEZ té un termini de cinc dies per a resoldre les al·legacions i per comunicar la baixa d’un membre de la mesa al primer suplent. El nou membre té temps fins a setanta-dues hores abans de les eleccions per al·legar, i si hi ha qualsevol situació sobrevinguda cal avisar immediatament, abans no es constitueixi la mesa electoral.

Les possibles al·legacions

Els motius que es poden al·legar per evitar l’obligació d’estar a una mesa el dia de les eleccions són molt delimitats. I, de fet, en la llista d’excuses previstes no s’hi inclou el fet de tenir un viatge pagat o haver reservat unes vacances.

Casos d’acceptació automàtica

En alguns casos, la simple al·legació a la JEZ implicarà l’acceptació automàtica de la renúncia a formar part d’una mesa electoral. Hi ha més supòsits que detallem tot seguit:

 • Ser major de seixanta-cinc anys i menor de setanta;
 • Trobar-se en una situació de discapacitat;
 • Tenir la condició de pensionista d’incapacitat permanent absoluta i gran invalidesa;
 • Tenir la situació de baixa laboral;
 • Estar embarassada a partir del sisè mes o en baixa per maternitat;
 • Ser un pres o ingressat en un hospital psiquiàtric;
 • Haver format part d’una mesa electoral almenys en tres eleccions els darrers deu anys;
 • Tenir la condició de víctima d’un delicte, declarat o presumpte, pel qual hi hagi una resolució judicial en vigor que imposi una pena o mesura cautelar de prohibició d’aproximació, en el cas que el condemnat o investigat destinatari sigui inscrit en el cens del col·legi electoral.

Raons familiars

 • Tenir la condició de ser mare amb un fill a càrrec els nou primers mesos;
 • Haver de tenir cura de menors de vuit anys o de persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial;
 • Haver de tenir cura d’un familiar –fins a un segon grau– que, per raons d’edat, accident o malaltia, no es pugui valer per si mateix.

Raons professionals

 • Ser un treballador que hagi de prestar serveis a les juntes electorals, els jutjats i l’administració pública, quan tingui funcions electorals;
 • Ser un treballador que hagi de prestar serveis essencials, de caràcter mèdic, protecció civil, bombers, etc.;
 • Ser director d’un mitjà de comunicació d’informació general o cap dels serveis informatius que hagin de cobrir la jornada electoral;
 • Ser un professional que hagi de participar en esdeveniments públics el dia de les eleccions, prevists amb anterioritat a la convocatòria electoral, quan l’interessat no pugui ser substituït o el fet de no participar-hi obligui a suspendre l’esdeveniment i això causi perjudicis econòmics importants.

Causes personals que ha de valorar la JEZ

En alguns casos es poden al·legar motius personals per a no formar part d’una mesa electoral. Aquests arguments hauran de ser avaluats per la JEZ pertinent:

 • Lesió, molèstia o malaltia física o psíquica que impedeixi d’exercir les funcions de membre d’una mesa amb normalitat. No cal que hi hagi una baixa laboral, però sí un certificat mèdic que ho acrediti;
 • Condició de pensionista d’incapacitat permanent total per a un determinat ofici;
 • Situació d’embaràs de risc durant els primers sis mesos;
 • Previsió d’intervenció quirúrgica o proves mèdiques importants el dia de les eleccions;
 • Pertinença a confessions o comunitats religioses l’ideari de les quals resultin incompatibles amb la participació en una mesa electoral;
 • Canvi de la residència habitual a un lloc situat fora del territori on es fan eleccions;
 • Condició de mare o pare de menors de catorze anys, quan l’altre progenitor o un germà més gran o familiar no pugui ocupar-se del menor durant la jornada laboral;
 • Celebració d’esdeveniments familiars d’especial rellevància que resultin inajornables o quan l’ajornament causi perjudicis econòmics importants.

Precisament és en aquest darrer punt on es poden agafar aquells que tinguin vacances reservades. Tot i que no és expressament previst per llei el cas dels viatges, es poden presentar al·legacions quan la citació impliqui un perjudici econòmic important. Això sí, el veredicte dependrà de cada JEZ. Perquè aquesta pugui acceptar l’al·legació, és imprescindible que el viatge o les vacances hagin estat contractats abans de la convocatòria d’eleccions. Per tant, si encara no teniu el viatge reservat, no us podreu servir d’aquesta excusa.

D’una altra banda, si us toca d’estar en una mesa electoral, podeu fer servir la citació perquè us retornin els diners d’un bitllet d’avió o per a aconseguir un canvi de dates d’un hotel. Sempre dependrà de les condicions que hàgiu contractat.

Quina multa ens poden imposar si no ens hi presentem?

Acudir a les meses és un deure i la llei preveu sancions econòmiques –fins a 1.800 euros– i fins i tot penes de presó –entre tres mesos i un any– per a qui no es presenti al col·legi electoral el dia de les eleccions. Ara com ara, ningú no ha entrat a la presó per no haver-se presentat a una mesa, i la multa la decideix un jutge. La llei no estableix cap quantitat exacta, i correspon als magistrats d’avaluar els criteris de renda de l’afectat i la gravetat dels fets.

Una instrucció de la JEC detalla els supòsits que es poden al·legar a les JEZ. És important de saber que les al·legacions es poden presentar a la JEZ pertinent, en un termini de set dies una volta rebuda la notificació. Els casos es resolen, sense possibilitat de recurs, en un termini de cinc dies.

Si falten membres per a constituir la mesa, qualsevol persona del col·legi electoral pot assumir-ne la responsabilitat. Si una mesa no es pogués constituir, els electors no podrien votar-hi fins al cap de quaranta-vuit hores.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any