Facua demana a la JEC que inclogui els viatges familiars entre les causes per a estalviar-se la mesa electoral

  • L'associació de consumidors reclama que les vacances contractades abans del 30 de maig siguin causa d'exempció el 23-J

VilaWeb
Imatge d'arxiu de les eleccions municipals del 28 de maig (fotografia: Albert Salamé).
ACN
30.05.2023 - 18:12
Actualització: 30.05.2023 - 19:38
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Davant la convocatòria d’eleccions generals el 23 de juliol, Facua-Consumidors en Acció ha sol·licitat a la Junta Electoral Central (JEC) espanyola que inclogui els viatgers familiars entre les causes per estalviar-se ser membre de la mesa electoral, com a president o vocals. Facua sol·licita que les vacances contractades abans del 30 de maig siguin causa d’exempció el 23-J i reclama sensibilitat a la JEC davant uns comicis que se celebren per primera vegada en un període d’alta tradició de vacances a l’estat espanyol. “Es tracta d’un fet sense precedents en la nostra història democràtica que pot tenir conseqüències costoses per als ciutadans cridats a participar en meses electorals i que ja tinguin contractats viatges de vacances”, ha insistit Facua.

De fet, l’associació de consumidors recorda que una de les causes eximents de participació en una mesa electoral són esdeveniments familiars d’especial rellevància que resultin inajornables o que el seu ajornament provoqui perjudicis econòmics importants. Així ho estableix la instrucció 6/2011, de 28 d’abril, de la Junta Electoral Central, d’interpretació de l’article 27.3 de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) espanyola. En aquest sentit, Facua demana que siguin considerats esdeveniments familiars d’especial rellevància aquells viatges fets en família o que tinguin per objecte visitar familiars, contractats abans del 30 de maig i que coincideixin amb el 23-J.

“En no existir cap concreció en la instrucció de la JEC, és molt possible que les juntes electorals de zona adoptin criteris interpretatius diferents, amb perjudicis i greuges per a molts ciutadans”, ha apuntat l’associació. Finalment, Facua espera que les notificacions per participar en les meses electorals es produeixin en terminis suficients perquè les juntes electorals de zona puguin pronunciar-se davant les nombroses sol·licituds d’exempció que plantegin els ciutadans. “I que no es produeixin casos de silenci que provoquin indefensió”, ha conclòs l’entitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any