Quines són les excuses vàlides per a estalviar-se de ser membre d’una mesa electoral?

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
16.04.2024 - 08:00
Actualització: 17.04.2024 - 19:54

Els sorteigs de les meses electorals de les eleccions a Catalunya 2024 acabaran demà, 17 d’abril. Cada mesa electoral és formada per tres membres, però en el sorteig es trien nou persones, comptant els suplents. Els elegits rebran una notificació per carta tres dies després del sorteig.

Acudir a les meses és un deure i la llei preveu sancions econòmiques en cas de no complir-lo, però els elegits poden presentar al·legacions per a evitar de ser-ne membres. Quines són les excuses vàlides? Quant temps teniu per a presentar-les? Qui les revisa? Quin tràmit s’ha de fer?

Qui pot presentar excuses?

La instrucció de la Junta Electoral espanyola (JEC) fixa que els presidents, els vocals i els suplents designats poden “formular excuses” i acreditar-les amb documents a la Junta Electoral de Zona (JEZ). Si són acceptades, es farà un sorteig per a triar un nou membre de la mesa electoral.

Quina JEZ us correspon?

Podeu consultar quina JEZ us correspon en aquesta llista de municipis de les circumscripcions de BarcelonaTarragonaLleida i Girona.

Quina documentació cal?

Cal presentar una sol·licitud de renúncia a la JEZ corresponent. El document es pot demanar a la seu de la JEZ mateix. Cal presentar el DNI, el NIE o el carnet de conduir, una fotocòpia del nomenament com a membre de la mesa electoral i la documentació necessària, segons el cas, com ara certificats mèdics dels CAP o dels hospitals; o bé laborals, com ara un certificat de l’empresa.

La JEZ té un termini de cinc dies per a resoldre les al·legacions i per a comunicar la baixa d’un membre de la mesa al primer suplent. El nou membre té temps fins setanta-dues hores abans de les eleccions per al·legar, i si hi ha qualsevol situació sobrevinguda cal avisar immediatament, abans no es constitueixi la mesa electoral.

Quines són les possibles al·legacions?

Els motius per a presentar al·legacions són molt limitats. Hi ha casos que són d’acceptació automàtica –és a dir, simplement fent una al·legació a la JEZ, la renúncia a formar part d’una mesa electoral serà acceptada automàticament–, i n’hi ha per raons familiars, raons professionals i per causes personals –en aquest cas, seran avaluats per la JEZ.

Quins són els casos d’acceptació automàtica?

Les al·legacions que són acceptades automàticament per la JEZ són aquestes:

 • Ser major de seixanta-cinc anys i menor de setanta;
 • Trobar-se en una situació de discapacitat;
 • Tenir la condició de pensionista d’incapacitat permanent absoluta i gran invalidesa;
 • Tenir la situació de baixa laboral;
 • Estar embarassada a partir del sisè mes o en baixa per maternitat;
 • Ser un pres o ingressat en un hospital psiquiàtric;
 • Haver format part d’una mesa electoral almenys en tres eleccions els darrers deu anys;
 • Tenir la condició de víctima d’un delicte, declarat o presumpte, pel qual hi hagi una resolució judicial en vigor que imposi una pena o mesura cautelar de prohibició d’aproximació, en el cas que el condemnat o investigat destinatari sigui inscrit en el cens del col·legi electoral.

Quines són les raons familiars?

 • Tenir la condició de ser mare amb un fill a càrrec els nou primers mesos;
 • Haver de tenir cura de menors de vuit anys o de gent amb discapacitat física, psíquica o sensorial;
 • Haver de tenir cura d’un familiar –fins a un segon grau– que, per raons d’edat, accident o malaltia, no es pugui valer per si mateix.

Quines són les raons professionals?

 • Ser un treballador que hagi de prestar serveis a les juntes electorals, els jutjats i l’administració pública, quan tingui funcions electorals;
 • Ser un treballador que hagi de prestar serveis essencials, de caràcter mèdic, protecció civil, bombers, etc.;
 • Ser director d’un mitjà de comunicació d’informació general o cap dels serveis informatius que hagin de cobrir la jornada electoral;
 • Ser un professional que hagi de participar en actes públics el dia de les eleccions, prevists amb anterioritat a la convocatòria electoral, quan l’interessat no pugui ser substituït o el fet de no participar-hi obligui a suspendre l’acte i això causi perjudicis econòmics importants.

Quines són les causes personals que ha de valorar la JEZ?

En alguns casos es poden al·legar motius personals per a no formar part d’una mesa electoral. Aquests arguments hauran de ser avaluats per la JEZ pertinent:

 • Lesió, molèstia o malaltia física o psíquica que impedeixi d’exercir les funcions de membre d’una mesa amb normalitat. No cal que hi hagi una baixa laboral, però sí un certificat mèdic que ho acrediti;
 • Condició de pensionista d’incapacitat permanent total per a un determinat ofici;
 • Situació d’embaràs de risc durant els primers sis mesos;
 • Previsió d’intervenció quirúrgica o proves mèdiques importants el dia de les eleccions;
 • Pertinença a confessions o comunitats religioses l’ideari de les quals resultin incompatibles amb la participació en una mesa electoral;
 • Canvi de la residència habitual a un lloc situat fora del territori on es fan eleccions;
 • Condició de mare o pare de menors de catorze anys, quan l’altre progenitor o un germà més gran o familiar no pugui ocupar-se del menor durant la jornada laboral;
 • Celebració d’actes familiars d’especial importància que siguin inajornables o quan l’ajornament causi perjudicis econòmics importants.

Què passa si som elegits, no presentem excuses vàlides i no ens presentem a la mesa electoral?

Acudir a les meses és un deure i la llei preveu sancions econòmiques –fins a 1.800 euros– i fins i tot penes de presó –entre tres mesos i un any– per a qui no es presenti al col·legi electoral el dia de les eleccions. Ara com ara, ningú no ha entrat a la presó per no haver-se presentat a una mesa, i la multa la decideix un jutge. La llei no estableix cap quantitat exacta, i correspon als magistrats d’avaluar els criteris de renda de l’afectat i la gravetat dels fets.

Una instrucció de la JEC detalla els supòsits que es poden al·legar a les JEZ. És important de saber que les al·legacions es poden presentar a la JEZ pertinent, en un termini de set dies una volta rebuda la notificació. Els casos es resolen, sense possibilitat de recurs, en un termini de cinc dies.

Si falten membres per a constituir la mesa, qualsevol persona del col·legi electoral pot assumir-ne la responsabilitat. Si una mesa no es pogués constituir, els electors no podrien votar-hi fins al cap de quaranta-vuit hores.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any