Com podeu renunciar a ser membre d’una mesa electoral? Pas a pas

VilaWeb
Imatge d'una dona votant a l'escola Àusias Marc de Barcelona, el 21 de desembre de 2017 (fotografia: ACN).
Pol Baraza Curtichs
18.04.2024 - 10:00
Actualització: 18.04.2024 - 11:22

El 17 d’abril era el darrer dia que es feien els sorteigs per a elegir els membres de les meses electorals de les eleccions a Catalunya 2024, és a dir, president, vocals i suplents. Us ho han notificat i no podreu assistir-hi?

Acudir a les meses és un deure i la llei preveu sancions econòmiques en cas de no complir-lo, però els designats poden “formular excuses” per a evitar de ser-hi. El tràmit es pot fer presencialment o telemàticament –en aquest cas, ara per ara encara no s’ha habilitat. Hi ha unes quantes excuses que són vàlides per a estalviar-se de ser membre d’una mesa. Algunes són d’acceptació automàtica, però n’hi ha que les haurà de valorar la Junta Electoral de Zona (JEZ).

Com podeu renunciar a ser membre d’una mesa electoral? Com es formulen les al·legacions? Quina documentació us cal per a acreditar-les? Quant de temps teniu per a fer-ho? Us resolem tots els dubtes sobre el tràmit que s’ha de fer a l’hora de renunciar a ser membre d’una mesa electoral.

Com podeu renunciar a ser membre d’una mesa electoral?

Els presidents, vocals i suplents poden “formular excuses” i acreditar-les amb documents a la JEZ. El tràmit es pot fer presencialment a la JEZ que us correspongui o telemàticament. Ara per ara, el tràmit telemàtic encara no s’ha habilitat.

Què ha de recollir el justificant? Com s’ha de presentar presencialment?

Els elegits han de presentar un justificant imprès a les JEZ en què s’expliquin i s’argumentin els motius que impedeixen de ser membre de la mesa electoral.

Caldrà presentar el DNI, el NIE o el carnet de conduir, una fotocòpia del nomenament com a membre de la mesa electoral i la documentació necessària, segons el cas, com ara, certificats mèdics dels CAP o dels hospitals; o bé laborals, com ara un certificat de l’empresa.

El justificant imprès el podeu demanar a la JEZ, però també el podeu fer vosaltres mateixos i lliurar-l’hi presencialment. Us en mostrem un exemple:

SOL·LICITUD DE RENÚNCIA A LA MESA ELECTORAL

Jo, [nom], amb el DNI [el número i la lletra del DNI],

He rebut una notificació de la Junta Electoral Central en què sóc nomenat [president, vocal o suplent] de la mesa electoral de les eleccions catalanes del 12 de maig de 2024.

Exposo que m’és impossible d’acudir a aquesta convocatòria en qualitat de [president, vocal o suplent] de mesa, perquè [exposar l’excusa], tal com recull la llei orgànica del règim electoral central. 

A quina JEZ heu de presentar les al·legacions?

Les al·legacions les heu de presentar a la JEZ que correspongui al municipi on sou empadronats. Podeu consultar quina us correspon en aquesta llista de municipis de les circumscripcions de BarcelonaTarragonaLleida i Girona.

Quants dies teniu per a presentar la reclamació?

D’acord amb la instrucció de la Junta Electoral espanyola (JEC), les al·legacions es poden presentar a la JEZ corresponent en un termini de set dies una volta rebuda la notificació per carta.

Quant de temps triga la JEZ a resoldre els casos?

La JEZ té cinc dies per a resoldre les al·legacions i per a comunicar la baixa d’un membre de la mesa al primer suplent. Si són acceptades, es farà un altre sorteig per a elegir un nou membre de la mesa electoral.

El nou membre té temps d’al·legar fins setanta-dues hores abans de les eleccions i si hi ha cap situació sobrevinguda ha d’avisar immediatament, abans no es constitueixi la mesa electoral.

Quines són les excuses vàlides per a evitar de ser membre d’una mesa?

Els motius per a presentar al·legacions són molt limitats. Hi ha casos que són d’acceptació automàtica –és a dir, simplement fent una al·legació a la JEZ, la renúncia a formar part d’una mesa electoral serà acceptada automàticament–, i n’hi ha per raons familiarsraons professionals i per causes personals –en aquest cas, són avaluades per la JEZ.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any