Report sobre el coronavirus: El mercat mundial de vaccins multiplica per tres el seu valor i volum arran de la covid-19

  • Us oferim un report amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb
Redacció
11.11.2022 - 19:50

 Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.

Què ha passat aquesta setmana?

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat el primer informe que recull les implicacions de la covid per als mercats de vaccins. L’any 2021 es van subministrar uns 16.000 milions de dosis a tot el món, per valor de 141.000 milions de dòlars, cosa que triplica el volum del mercat d’abans de la pandèmia i multiplica per tres vegades i mitja el seu valor. L’any 2019 el volum va ser de 5.800 milions i el valor de 38.000 milions de dòlars.

L’augment va ser impulsat principalment pels vaccins contra la covid. L’organisme destaca que, tot i que hi ha més capacitat de fabricació, continua molt concentrada. Només deu fabricants proporcionen el 70% de les dosis mundials de vaccins. I alguns dels vint vaccins més utilitzats, com els que contenen PCV, VPH, xarampió i rubèola, depenen principalment de dos proveïdors. L’OMS també troba que hi ha una distribució desigual entre països rics i pobres, tant en el cas de la covid com en la resta. Per exemple, el 90% dels vaccins amb destinació l’Àfrica i la Mediterrània oriental es fabriquen en altres regions. “Els monopolis de propietat intel·lectual i la transferència limitada de tecnologia redueixen encara més la possibilitat de crear capacitat de fabricació local i fer-la servir”, avisa.

Avui mateix, la Comissió Europea ha avalat la comercialització del vaccí contra la covid-19 produït per les farmacèutiques GSK i Sanofi, que ahir va rebre l’aprovació de l’Agència Europea de Medicaments per a usar-lo en humans. És el setè vaccí que rep l’autorització de l’executiu europeu.

Sobre les noves subvariants BQ.1 i la BQ.1.1, que es preveu que siguin dominants a final de mes, s’han detectat símptomes que no eren recollits en les anteriors variants de la covid. Amb un quadre molt semblant al d’un refredat comú, els símptomes més habituals són l’afonia, el mal de coll, la fatiga, la tos, la febre, el mal de cap i la congestió nasal. També s’ha vist que són més transmissibles i s’han observat peculiaritats epidemiològiques, com ara mal de panxa, vòmits i diarrea.

Aquesta setmana, la Xina ha relaxat les mesures per als viatgers provinents de l’estranger. La quarantena passa de set dies a cinc, només caldrà presentar una PCR en comptes de dues i, sobretot, s’elimina la mesura que permetia de cancel·lar vols a última hora si trobaven que en els vols anteriors procedents del mateix lloc hi havia gaires passatgers amb la covid a l’arribada.

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha ingressats 961 i 51 crítics. Les dades acumulades i la diferència respecte de la setmana passada és:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

A tot el món, les darreres xifres són de 639.534.084 casos confirmats i 6.612.328 morts. Del total de casos, 619.052.176 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 99.859.908 casos i 1.099.856 morts;
–L’Índia, amb 44.664.810 casos i 530.520 morts;
–L’estat francès, amb 37.068.088 casos i 157.671 morts;
–Alemanya, amb 36.005.025 casos i 155.403 morts;
–El Brasil, amb 34.928.504 casos i 688.659 morts;

–A l’estat espanyol hi ha 13.529.643 casos i 115.239 morts.

La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Franceinfo: Al Japó, els vaccins contra la covid més costosos podrien ser de pagament (en francès)
–South China Morning Post: La Xina redueix el temps de quarantena per a les arribades internes (en anglès)
–Aljazeera: El transport aeri repunta al 74% dels nivells previs a la pandèmia (en anglès)
–Stat: Lliçons de la poliomielitis en relació amb la necessitat de vaccinar els nens contra la covid (en anglès)

Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

He d’anar a treballar si tinc la covid-19: Com s’ha de demanar la baixa?
Quants dies duren els símptomes la covid-19? I la positivitat dels antígens?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?

–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any