Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El conseller de Salut de Catalunya, Josep Maria Argimon, preveu que el pic assistencial a les UCI arribarà la setmana que ve, amb uns set-cents pacients. Ho ha dit en una compareixença a la Comissió de Salut del parlament. Ha afegit que al pic dels ingressos hospitalaris s’hi arribarà aquesta setmana. Quant a la incidència, diu que ja s’ha entrat en una fase de descens, tot i que, segons Argimon, cal prudència, a l’espera de l’estabilització.

Avui al Principat ja hi ha el 55,5% de la població totalment vaccinada. I un 65% ja ha rebut almenys la primera dosi. A les Illes es preveu que el 70% ciutadans seran completament vaccinats a mitjan d’agost.

Per una altra banda, en el terreny turístic, el Regne Unit eximirà de quarantena als viatgers vaccinats a la Unió Europea i els Estats Units. Fins ara, només els immunitzats en el sistema de salut britànic es podien estalviar de fer aïllament en tornant al país. Per exemple, a dues persones vaccinades que anaven en el mateix vol València-Londres els aplicaven criteris diferents: la vaccinada a València havia de fer quarantena; la immunitzada al Regne Unit, no.

Un estudi científic coordinat internacionalment i en què participa l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL ha constatat que la resposta vers la covid-19 resta condicionada per l’empremta immunològica dels pacients –la immunitat preexistent contra uns altres coronavirus, com els del refredat comú. Aquesta empremta immunològica no sempre és de caràcter protector. També pot ser perjudicial. L’estudi ha comprovat que els pacients més greus triguen més temps a produir anticossos neutralitzadors contra el SARS-CoV-2.

L’aplicació mòbil AndorraSalut, que serveix com a certificat covid, ja es pot descarregar d’Apple Store i de Google Play Store. Aquesta aplicació “vol ser la carpeta personal del ciutadà d’accés a la seva història clínica compartida”, segons el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Tanmateix, el govern no preveu d’aplicar aquest certificat per entrar a certs espais ni tampoc augmentar les restriccions.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.451.490 casos i 31.255 morts, i actualment hi ha 565 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 196.267.856 casos confirmats i 4.197.011morts. Del total de casos, 177.877.027 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 35.3558.745 casos i 627.769 morts;
–L’Índia, amb 31.526.122 casos i 422.613 morts;
–El Brasil, amb 19.749.092 i 551.134 morts;
–Rússia, amb 6.195.522 casos i 156.296 morts.
–L’estat francès, amb 6.026.510 casos i 111.695 morts;

–A l’estat espanyol hi ha 4.368.453 casos i 81.323 morts.


La píndola de Jordi Goula: “La recuperació econòmica s’accelera a Catalunya”

Potser algú ho trobarà molt optimista. A mi no m’ho ha semblat. El cas és que la Cambra apuja les previsions de creixement d’enguany a Catalunya. Les que havia fet el mes d’abril, les passa del 6,0% al 6,3%; i per al 2022, del 6,1% al 6,7%. Això vol dir que té una visió positiva d’aquests últims mesos i l’extrapolació que en fa fins a final d’any també ho és. Evidentment, l’informe de conjuntura deixa clara la importància que té com pugui acabar aquesta cinquena onada de covid-19. Com s’ha apuntat aquest matí, els resultats de l’onada només es tenen en compte parcialment en les xifres presentades avui.

Bé, fa de bon saber en què es basa la Cambra per a millorar les previsions. En primer lloc, els indicadors de confiança empresarial de l’enquesta de clima confirmen una millora clara de les expectatives de recuperació de l’activitat, una vegada relaxades les restriccions per a contenir la pandèmia. Aquesta millora s’estén a tots els sectors, classes d’empresa i àmbits territorials –i és més intensa com més profunda va ser la contracció a cada sector, empresa (per dimensió) i territori. Ací caldrà veure com poden haver canviat les expectatives del sector de l’hoteleria, en aquests moments.

I, en segon lloc, pensen que el consum privat hauria d’anar agafant embranzida, a mesura que el creixement de l’ocupació reforci la confiança de les famílies i es traslladi a la despesa, si més no una part de l’estalvi acumulat durant aquests últims trimestres. La inversió també hauria d’arrancar amb força, estimulada per l’augment de la demanda agregada, unes condicions creditícies favorables i els efectes multiplicadors associats amb els fons Next Generation.

Aquestes dues palanques faran créixer l’economia més que no es preveia. En contrapartida, tenim una inflació que ha escalat fins al 2,6% en termes interanuals al juny –el valor més elevat d’ençà de l’abril del 2017. Ara, la inflació subjacent –que descompta els components més volàtils, com ara els productes energètics i els aliments no elaborats– es manté de fa molts mesos en valors molt continguts, a prop de zero. D’aquí ve que la Cambra demani als agents socials que facin una interpretació correcta de l’evolució dels preus. És a dir, que és un fenomen transitori. I adverteix que, altrament, es pot entrar en una espiral alcista de preus i salaris que no farà sinó alentir la recuperació. Penso que té raó, però la difusió que en fem els mitjans de comunicació no és sempre prou acurada i pot induir fàcilment a una certa angoixa de la població, pensant en termes de poder adquisitiu.

M’ha semblat remarcable l’anàlisi que fa de la indústria, un sector en què el marge per a recuperar els nivells de producció previs a la pandèmia és com més va menys significatiu. La recuperació completa de la indústria dependrà de l’evolució de la pandèmia, del comportament de l’economia domèstica i de la consolidació de les exportacions. S’hi destaca, això sí, que s’observen diferències importants en l’àmbit sectorial.

Per al conjunt de l’any, les estimacions elaborades per la Cambra i AQRLab (UB), d’acord amb tota la informació disponible, apunten a un creixement d’un 6,4% del valor afegit brut (VAB) industrial per al conjunt de l’any 2021. És clarament inferior a la caiguda del VAB registrada el 2020 (-9,0%). I, compte amb la consideració que en fa la Cambra: “No obstant això, si l’evolució del sector segueix recuperant-se al mateix ritme que els últims mesos estimem que, aproximadament, al final del 2021 el sector hauria recuperat el nivell d’activitat previ a la pandèmia.” Si es fa realitat la previsió, seria un gran què, per la velocitat de recuperació industrial, en què no podem deixar de banda el paper que ha tingut l’exportació del febrer ençà. Les estimacions de les vendes a l’exterior fan preveure un augment del 12,4% al cap de l’any. Pensem que les registrades fins ara ja superen les del 2019.

Quant a la construcció, també és optimista, a partir de la informació disponible. L’estimació del creixement del VAB sectorial és del 8,7% per a tot l’any 2021 i del 7,6% per al 2022. Tot i que aquest creixement és inferior a la caiguda del VAB el 2020, si l’evolució del sector es continua recuperant al mateix ritme que aquests últims mesos estimen que, aproximadament, a final d’any el sector haurà recuperat el nivell d’activitat previ a la pandèmia. Ve’t aquí, doncs, que dos sectors importants de l’economia ja haurien superat el sotrac de la pandèmia a final d’any. Jo hi afegiria que probablement, les xifres globals, sí, però que hi haurà sectors que no hi arribaran.

I manquen els serveis, el sector en què les previsions s’han de prendre amb més cautela, perquè és el més exposat a la covid i a les hipotètiques restriccions subsegüents. Tenint en compte això, les estimacions apunten a un creixement del VAB sectorial del 6,1% el 2021 i del 6,6% el 2022. Però, sens dubte, el fet més important és que, a diferència de la indústria i de la construcció, els serveis encara són molt lluny de recuperar el nivell d’activitat d’abans de la pandèmia, especialment les activitats vinculades més estretament amb l’activitat turística.

En definitiva, em sembla un informe seriós, amb un to optimista, sotmès al grau d’incertesa –molt gros– que origina la pandèmia. Això fa que en aquests moments tan delicats no hi hagi correlació entre les previsions dels organismes. A tall d’exemple, l’FMI ahir va abaixar dues dècimes el creixement de l’estat espanyol per al 2021 i el va a pujar per al 2022, respecte del que havia pronosticat a l’abril. I el segon aspecte que em sembla que cal considerar és que mentre la Cambra estima un 1,2% de creixement intertrimestral per al segon trimestre, l’AIReF apunta a una previsió per a tot l’estat espanyol de l’1,8%. Fa curt la Cambra o en fa un gra massa l’AIReF? Demà passat ho sabrem, perquè l’INE farà un avanç del creixement del PIB de l’abril al juny, per a tot l’estat espanyol.

En veient que la covid continua essent la variable clau dels mesos vinents, cal desitjar, com fa l’informe, que el bon ritme de les vaccinacions a tot el país, extensible a tots els segments d’edat, posi fre a l’actual onada d’infeccions i que es pugui confiar que els factors que impulsen el creixement es vagin consolidant els mesos vinents.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–The Guardian: Myanmar podria convertir-se en un estat ‘superdifusor’ de covid, segons l’ONU (en anglès)
–Libératon: Israel estudia la vaccinació dels nens de 5 anys a 11 (en francès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

La immunitat contra alguns virus del refredat comú condiciona la resposta a la covid, segons un estudi de Bellvitge


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

A quins municipis del país s’ha decretat el confinament nocturn? Tota la informació
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Com demanar hora per a vaccinar-se? Tots els detalls


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.

S'ha afegit la noticia a Favorits

Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.