Report diari sobre el coronavirus: El País Valencià notifica la xifra més alta de contagis d’ençà que es van relaxar les restriccions

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
08.11.2021 - 19:50
Actualització: 09.11.2021 - 13:12

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El País Valencià ha registrat la xifra d’infeccions més elevada d’ençà del 6 de setembre, quan n’hi va haver 952. Aquestes darreres hores s’han notificat 849 casos i 2 morts. Hi ha hagut un repunt respecte del cap de setmana passat, quan, tot i que dilluns era festiu, es van comunicar 672 positius comptant tots tres dies. Un dels punts amb la incidència més gran és Benidorm, on el govern instal·larà dos punts mòbils de vaccinació coincidint amb la festa major, que es farà del 13 al 17 de novembre. El cap de setmana passat, el punt mòbil de vaccinació habilitat amb motiu de la celebració del Festival de les Arts va posar 132 dosis durant els dos dies que hi va ser.

A les Illes, avui ha començat la vaccinació de la grip simultàniament amb la tercera dosi contra la covid-19. La campanya durarà fins a final de novembre i són cridats a vaccinar-se els més grans de 70 anys que faci almenys sis mesos que hagin rebut totes dues dosis i els que tenen entre 65 anys i 69 que hagin rebut la monodosi de Janssen.

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha començat una campanya amb la intenció d’estendre la vaccinació contra la grip entre els professionals sanitaris i els proveïdors del sector. L’any passat, es va vaccinar un 42,5% dels treballadors de salut, mentre que enguany s’espera que sigui el 75%. A més, la campanya “V de Vacuna’t”, que s’adreça a més grans de seixanta anys, malalts crònics i embarassades, vol conscienciar que, després de la irrupció de la covid-19, protegir-se del virus de la grip és encara més important.

Per una altra banda, els alumnes andorrans hauran de tornar a fer servir la màscara a les aules, coincidint amb el retorn de les vacances escolars. La mesura afecta els estudiants a partir del tercer curs de primera ensenyança o cursos equivalents, inclosos els de batxillerat, formació professional i universitaris. El govern ha decidit de recuperar la mesura de manera provisional a causa del repunt de casos detectats aquests darrers dies.

Fora del país, els Estats Units han reobert avui les fronteres terrestres i aèries als passatgers internacionals vaccinats del tot. D’aquesta manera es posa fi a una mesura decretada pel president anterior, Donald Trump, el març del 2020. A més, el tribunal federal d’apel·lacions dels EUA ha decidit de suspendre la mesura imposada per Joe Biden que exigia als treballadors de les empreses amb cent professionals o més que es vaccinessin contra la covid-19 o passessin proves en massa setmanals. Segons que detalla l’agència Reuters, la sentència arriba després dels recursos en contra de molts estats.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.609.865 casos i 33.446 morts, i actualment hi ha 145 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La píndola de Jordi Goula: “A l’octubre, les famílies hem gastat més”

El consum de les famílies a Catalunya representa més de la meitat del PIB, per tant, és la clau de l’evolució de l’activitat. Les xifres del tercer trimestre, aportades la setmana passada per l’avanç del PIB català fet per l’Idescat, apunten un creixement intertrimestral del 0,7%. És a dir, més d’un punt per sota de les taxes de l’estat espanyol (2,0%) i de la UE-27 (2,1%). El creixement interanual, en canvi, és del 3,4%, més alt que no el de l’estat espanyol (2,4%) i inferior al que apuntava l’AIReF, del 4,4%. He de dir que la dada del creixement intertrimestral català em sembla baixa i no m’estranyaria gens que sigui més alta quan al desembre es presentin les xifres definitives.

De totes maneres, la cosa més interessant crec que és el fet que el creixement dels serveis passa per davant del de la indústria, amb un creixement del 5,1% interanual. Segons l’Idescat, hi ha quatre grans branques que han contribuït de manera destacada a assolir aquests resultats: el comerç a l’engròs, l’emmagatzematge i les activitats afins al transport, l’hoteleria i restauració i el transport aeri. Aquestes dues darreres branques mostren millores notables respecte de l’any anterior per l’efecte de la recuperació de la temporada turística de l’estiu. Respecte dels nivells d’activitat del 2019, és significativa la recuperació econòmica dels serveis informàtics, correus, publicitat, seguretat, comerç a l’engròs, emmagatzematge i més activitats professionals.

És a dir, que s’ha capgirat el motor del creixement, entre més coses, perquè la producció de la indústria és frenada pel retard en les recepcions de materials de tota mena que vénen de fora. De fet, l’índex de producció industrial del setembre va créixer d’un 0,0%. En canvi, els serveis reviscolen. I el consum és el senyal més pròxim. Doncs bé, resulta que l’índex de Comertia del mes d’octubre ha crescut d’un 3,5% sobre el mateix mes del 2019, i un 64% de les empreses diu haver tingut un creixement de vendes. Vet ací una bona notícia, atès que al setembre havia crescut d’un 1,2%.

Parlo amb la gent de Comertia perquè em facin cinc cèntims de com veuen la situació. “L’índex puja molt. La mitjana pràcticament arriba a les xifres del 2019, però continuem amb diferències importants per sectors”, em diu Elisabet Vilalta, la directora general. “La polarització continua essent alta, però la millora és evident.” I em comenta l’exemple de la restauració. “El seu índex del mes d’octubre ha estat d’un 5% per sota del 2019, i al setembre era d’un 23% menys. La diferència és molt significativa.” I afegeix que si comparem les vendes d’octubre amb les del mateix mes del 2019, observem que, malgrat la millora, la recuperació o la normalitat en vendes encara no ha arribat en alguns sectors d’activitat: restauració (-5,4%), lleure-cultura (-12,3%), alimentació no bàsica (-9%) i automoció i serveis (-6,9%). Els sectors que tenen més bon comportament són: moda (13,2%), alimentació bàsica (11,9%), complements de la persona (5%) i equipament de la llar (4,1%).

Sobre el sector de la restauració, cal dir que Kantar, la consultora de referència en panels de consum, la setmana passada, en un estudi referit a l’estiu, deia: “La restauració remunta i arriba al 80% de l’activitat pre-covid a escala de l’estat espanyol.” Els demano pel cas de Catalunya i em diuen que del juliol al setembre ha estat del 87%. I afegeixen que, si bé durant el confinament el consum a casa creixia exponencialment, s’ha alentit amb l’arribada de la vaccinació: “El 93% dels ciutadans de l’estat espanyol hem tornat a consumir fora de casa durant aquest darrer any. Aquest estiu, les dades registrades van ser molt pròximes a les del 2019, tant en termes de penetració (88%) com de despesa, que ha crescut d’un euro per acte, fins a assolir els 10,1 euros.”

Per la seva banda, el president de Comertia, David Sánchez, em diu que veu el futur amb optimisme. I em posa d’exemple un aspecte que, d’entrada, em sorprèn. Resulta que el 41% de les empreses afiliades té previst d’ampliar la xarxa de punts de venda físics de cara al 2022. Em sembla una decisió valenta i Sánchez m’explica que en aquests moments sorgeixen moltes oportunitats en locals ben situats: “Ara es poden firmar contractes en unes condicions molt més bones que no pas abans de la pandèmia.” Que s’ha abaratit el mercat de locals perquè hi ha més oferta, vaja.

Finalment, em diu que enguany el “Black Friday” serà molt diferent. Va començar amb un dia, després un cap de setmana i aquest any s’allargarà, “perquè molts comerços anticiparan els descomptes, per evitar, com en uns altres anys, que durant les setmanes anteriors les vendes desapareguin”. Li demano si fer més descomptes no els afectarà els marges, que ja van tocats, i em respon: “Molts fabricants, distribuïdors i comerços estem disposats a sacrificar marge a canvi de facturació, fins que no veiem un entorn previsible.”

I, per acabar, hi ha un aspecte que em sembla molt interessant. Les vendes per internet en les marques de Comertia han crescut, de mitjana, d’un 73,2% al mes d’octubre respecte del mateix mes del 2019. Vilalta m’explica que el pes de la venda en línia ja representa, de mitjana, un 5,4% sobre la facturació total. Em diu que el sector moda (7,4%) és el que té més pes de facturació en línia respecte de les vendes totals; seguit d’automoció (4,7%), complements de la persona (3,5%), restauració (3,2%) i llar (2,7%).

En definitiva, sembla que les previsions –sempre amb permís de la pandèmia– són força més optimistes de cara al futur immediat que no pas fa uns mesos. De fet, la previsió de vendes que fan per al mes de novembre és de créixer d’un 22,7% respecte del mateix mes del 2020. A l’octubre, el creixement ha estat d’un 44%. Potser sí que ara tot va tornant lentament a la normalitat…


A tot el món, les darreres xifres són de 250.833.841 casos confirmats i 5.068.116 morts. Del total de casos, 227.049.654 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 47.337.132 casos i 775.232 morts;
–L’Índia, amb 34.366.767 casos i 461.050 morts;
–El Brasil, amb 21.880.439 casos i 609.484 morts;
–Regne Unit, amb 9.333.891 casos i 141.862 morts.
–Rússia, amb 8.834.495 casos i 248.004 morts.

–L’estat francès, amb 7.217.484 casos i 117.910 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 5.032.056 casos i 87.558 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació 


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any