Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

L’Agència de Salut Pública de Catalunya s’ha trobat obligada a modificar el protocol de gestió de casos de covid per la gran activitat en l’atenció primària arran de l’augment d’aquests dies, majoritàriament entre joves. A Catalunya, avui se n’han registrat 3.339 casos nous confirmats per PCR o prova d’antígens i el risc de rebrot ja voreja els 1.000 punts; fa tan sols tres setmanes era a punt de travessar el llindar de risc de rebrot baix. L’edat mitjana dels nous infectats és de 26,4 anys, una edat en què no s’ha de patir gaire per l’impacte als hospitals. Però el cop l’ha absorbit l’atenció primària, que també fa el seguiment de contactes estrets dels positius. D’ara endavant no es faran proves diagnòstiques als contactes estrets de positius que ja hagin estat vaccinats del tot, que a més tampoc no han d’aïllar-se. Als vaccinats que mostrin símptomes sí que els faran una prova PCR i, a més, en seqüenciaran la mostra per detectar si hi ha mutacions del coronavirus. Als contactes els podran fer tant proves PCR com d’antígens i els serveis de vigilància epidemiològica s’encarregaran de les primeres trucades als contactes estrets.

A banda, la secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, ha obert la porta a implantar noves restriccions per contenir el repunt: “Anirem prenent les decisions que corresponguin a cada moment”, ha dit, tot matisant que la gravetat de la malaltia no és la mateixa que ara fa uns quants mesos, sobretot per l’impacte dels vaccins. Aquesta mateixa prevenció l’ha expressada el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ha anunciat que durant la setmana s’observarà atentament l’evolució dels contagis. Segons com vagi, ha dit, es prendran decisions amb determinació i fermesa. Puig ha reconegut que el Consell torna a estar preocupat, sobretot per la població més jove que encara no ha estat vaccinada. Avui el País Valencià ha registrat 1.970 casos nous i s’ha comunicat que el 49,4% de nous contagis d’aquest darrer mes al País Valencià han estat en joves de 15 anys a 29. A les Illes s’han registrat 203 casos nous de covid i s’ha disparat la taxa de positivitat, amb un 7,91% de proves PCR o d’antígens de la darrera setmana positives.

S’ha detectat un brot amb 37 contagiats a l’acadèmia de sots-oficials de l’exèrcit espanyol situada a Talarn (Pallars Jussà) i s’ha hagut de suspendre l’acte de lliurament dels despatxos de dijous. El desembre passat, un brot de coronavirus ja va afectar la mateixa acadèmia i va deixar desenes d’infectats.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.160.495 casos i 31.031 morts, i actualment hi ha 161 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 184.744.853 casos confirmats i 3.996.039 morts. Del total de casos, 169.042.305 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 34.592.415 casos i 621.295 morts;
–L’Índia, amb 30.604.682 casos i 403.085 morts;
–El Brasil, amb 18.769.808 i 524.475 morts;
–L’estat francès, amb 5.786.203 casos i 111.161 morts;
–Rússia, amb 5.635.294 casos i 138.579 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 3.866.475 casos i 80.934 morts.


La píndola de Jordi Goula: “El comerç apunta a un optimisme contingut al juny”

Els qui seguiu la píndola us haureu adonat que els darrers dies hi ha hagut un reguitzell de bones notícies referides al mes de juny. L’índex dels directors de compres (PMI) va com un coet a la indústria, han augmentat molt les afiliacions a la Seguretat Social, ha baixat el nombre de desocupats i també el de treballadors afectats per ERTO. Els PMI de serveis, que s’han conegut avui, segueixen la mateixa tendència a l’alça i les dades que va aportar el servei d’estudis de Caixabank divendres passat també eren positives. Només quatre paraules sobre aquest darrer indicador del qual encara no hem parlat.

Segons aquesta font, l’activitat de les targetes espanyoles va créixer un 4% respecte dels nivells pre-covid, davant el retrocés del 4% del primer trimestre, la qual cosa és un canvi molt important. Afegeix que el consum presencial amb targetes espanyoles va tenir una pujada del 9% respecte de les dades pre-pandèmia (-1% el primer trimestre), i que les recuperacions més destacables van ser en aquells sectors més afectats per les restriccions –oci, restauració i turisme–, especialment durant els mesos de maig i juny.

Sembla, per aquesta banda, que el consum a casa nostra també ha anat millor. Per això he volgut parlar amb persones del sector, per a saber fins a quin punt això és cert. D’entrada, aquesta tarda Comertia ha tret el seu índex mensual, corresponent al juny, i mostra una baixada de vendes del 7% respecte del mateix mes del 2019. De totes maneres, aquesta vegada cal filar molt prim, perquè és marcada fonamentalment per la restauració i l’oci, dos sectors que el 2019 anaven molt bé gràcies a la despesa local i al turisme, i aquest any el segon encara no hi ha entrat. Si ens oblidem d’aquests dos sectors, em sembla molt positiu que botigues de moda, parament de la llar i complements personals siguin ja al mateix nivell de vendes que el 2019. Vol dir que la venda domèstica ha millorat molt.

“El juny en aquests sectors ha anat bé”, em diu la directora general de Comertia, Elisabet Vilalta. I em dóna un argument que em sembla correcte. “Hem de pensar que comparem les vendes d’enguany amb les del 2019, i fa dos anys no hi havia hagut pandèmia i la gent anava molt més de compres que no pas ara, perquè els hàbits de consum eren diferents dels actuals. A la restauració, per exemple, li falla el turisme, però també –i molt– el fet que molta gent treballa a distància i menja a casa.”

Li demano per un tema del qual ara es parla menys que al principi de la pandèmia: les vendes en línia. I m’explica que la mitjana de creixement ha estat de tres dígits aquest mes de juny (126,8%), especialment per l’augment de vendes en llar (246%) i alimentació (169,3%), respecte del mateix mes del 2019. Les segueixen el consum en moda –amb un 84,1% d’augment– complements de la persona (81,6%), i restauració (42,4%), amb un lliurament a domicili impulsat durant la pandèmia que es consolida. Ara bé, cal dir que sortíem d’un punt molt baix i, per això, el pes que tenen les vendes en línia sobre el total és menys espectacular d’allò que molts podrien pensar. Vilalta em parla d’un 4,5% global, amb diferències entre sectors. Em comenta que el sector amb més venda en línia és el de la moda, on ja representa un 6,9% del total, seguit de restauració (5,9%) i llar (4,7%). En el sector de l’alimentació, tot i créixer molt en tots dos formats –en línia i físic– només representa el 3,2% de la venda total.

Parlo també amb el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, qui em destaca sobretot l’impuls que es nota en la demanda interna. “No hi ha una demanda desbocada, sinó prudent, però molt millor que no pas mesos enrere. La prova és que alguns sectors del comerç ja tenen un nivell de vendes semblant el del 2019.” Li comento si la por que aquesta setmana ha crescut sobre una possible cinquena onada de la pandèmia ha influït en el comportament dels consumidors. I la resposta és contundent: no. Però la prudència li fa afegir, “de moment”. Sí que té clara la dualitat entre els comerços on el turisme habitualment té poc pes a les vendes, que al juny han funcionat bé, i aquells que tenen un percentatge –flexible segons el sector– que sí que en depèn, que el troben molt a faltar.

I, finalment, m’adreço a Joan Carles Calbet, president de RetailCat, que em confessa: “El juny hem començat a aixecar el cap.” Em mostra un optimisme contingut. “Encara no veig aglomeracions a les botigues. Hi ha molta gent amb ERTO o sense feina i això es nota, però és cert que l’últim mes ha anat millor.” Posa de relleu l’embolic que hi pot haver amb moltes de les xifres que surten si es comparen amb el 2019 o el 2020. “Per exemple, l’alimentació bàsica, enguany va millor que el 2019, però pitjor que el 2020. Els pocs sectors que van anar bé l’any passat ara han frenat el ritme de creixement i repunten els que van anar pitjor. S’aniran equilibrant”, diu. Igual que Vilalta i Calbet, no creu que les notícies del rebrot actual de la pandèmia afectin les botigues… si no té conseqüències posteriors amb més restriccions, és clar. I de la mateixa manera que ells,  creu que el turisme és qui ha de donar l’empenta definitiva. Diu que el juliol és un dels mesos millors de l’any i que hem d’estar molt atents a l’evolució del brot actual i també a les decisions que es prenen fora.

Tornant a l’enquesta mensual de Comertia, diria que és la primera en molt de temps on es nota una certa inflexió positiva l’ànim del comerç. Gairebé una de cada dues empreses enquestades (49%) té previst de fer front al segon semestre amb contenció, per recuperar-se del sotrac de la covid-19. Una de cada tres empreses (34%) té previst de créixer i ampliar el nombre d’establiments i un 17% més no té clar com anirà. La cosa que em sembla més important és que la previsió de vendes dels empresaris per a aquest mes de juliol augura un augment del 9,1% respecte del mateix mes del 2019. Déu-n’hi-do! Només cal esperar i desitjar que no es compliqui més la situació sanitària –ni ací ni a escala internacional– i que no tornin les restriccions.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Financial Times: Les mutacions “inusuals” de la variant lambda de la covid desconcerta els científics (en anglès)
–Le Figaro: El president de Sanofi afirma que el vaccí de la companyia s’haurà enllestit d’ací al desembre (en francès)
–Euronews: Com la covid-19 va capgirar la vida a Europa durant el 2020 (en anglès)
–Infobae: Cap a un vaccí universal d’ampli espectre contra la covid? (en castellà)
–The Guardian: “Som una placa de Petri”: el món observa la cursa del Regne Unit entre el vaccí i el virus (en anglès)
–BBC: Temor per la propagació de la variant delta a tot Àsia (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

El jutge ordena a Salut que identifiqui responsables de vaccinar guàrdies civils i policies espanyols
Salut valora si endurir les mesures i recomana l’ús de màscara a l’exterior


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Així és el consentiment escrit per a rebre la segona dosi d’AstraZeneca
Com demanar cita per a vaccinar-se? Tots els detalls


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.

S'ha afegit la noticia a Favorits

Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.