'La tertúlia proscrita'

Report diari sobre el coronavirus: Cap hospitalitzat pel coronavirus a Menorca. L’EMA avala d’administrar la tercera dosi de Pfizer i Moderna

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
04.10.2021 - 19:50
Actualització: 04.10.2021 - 19:51

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

L’Agència Europea de Medicaments ha avalat avui d’administrar la tercera dosi de Pfizer i Moderna als pacients amb el sistema immunitari greument afeblit. “La dosi extra augmenta la capacitat de produir anticossos contra el virus en el cas de pacients amb trasplantaments d’òrgans amb el sistema immunitari debilitat”, conclou l’agència.

Avui s’ha sabut que s’havia donat d’alta el darrer pacient covid de l’Hospital Mateu Orfila de Maó. De manera que, per primera vegada d’ençà del 25 de juny, no hi ha cap hospitalitzat de coronavirus a Menorca, on ara hi ha quaranta-tres casos actius.

El Tribunal Suprem espanyol ha decidit de no admetre el recurs de la fiscalia contra l’aval del Tribunal Superior de les Illes al confinament d’un grup d’estudiants en un hotel de Palma que eren contactes estrets amb malalts de covid.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, diu que vol que a partir del 9 d’octubre se suspenguin la major part de restriccions al País Valencià. La Generalitat –ha dit– analitza la situació epidemiològica amb l’objectiu que el 9 d’octubre se superi una frontera de restriccions i s’acceleri la normalització.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.583.852 casos i 33.205 morts, i actualment hi ha 211 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La píndola de Jordi Goula: “Cent mil desocupats menys en un any”

El setembre ha estat un bon mes per a la desocupació i això és una mica atípic. En termes interanuals, el mes de setembre a Catalunya es va registrar una baixada del 20,9%, que vol dir 99.731 desocupats menys que un any abans. A l’estat espanyol, la xifra també s’ha reduït força respecte d’un any abans, però no tant com a Catalunya (-13,7%).

Sempre en termes interanuals, hi ha força menys desocupació en tots els col·lectius. Per edats, cal destacar la disminució dels menors de vint-i-cinc anys, la més acusada (-45,8%), que duplica de sobres la de la resta (-18,6%). Tanmateix, cal recordar que el jovent també fou el més castigat per la desocupació ara fa un any (superior al +40%). Per sectors, els serveis encapçalen la baixada en termes relatius (-21,2%), seguits per l’agricultura (-20,8%), la construcció (-18,1%) i la indústria (-17,2%).

Tot plegat és un bon indicador que la recuperació al mercat laboral ha seguit a bon pas el mes passat. Pensem que la desocupació va baixar al setembre de 12.658 persones (-3,2%), és a dir, el millor comportament en un mes de setembre en tota la sèrie històrica. Amb 378.470 desocupats, som en un nivell inferior que abans de la pandèmia i gairebé al mateix del setembre del 2019.

Tanmateix, cal recordar que en les dades no hi ha inclosos els afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), perquè no són considerats dins la classificació de desocupació registrada, tal com estableix la llei. A això s’ha referit, en part, el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, aquest migdia. “Malgrat que recuperem indicadors del mercat de treball que reflecteixen que hem superat la pandèmia quantitativament, això no es reflecteix qualitativament”, ha dit. I ha afegit: “Cal que la desocupació es redueixi a tots els sectors; qualitativament som lluny dels nivells pre-pandèmics perquè s’han perdut 90.000 codis de cotització a la Seguretat Social respecte de l’agost del 2019, 86.000 dels quals pertanyen a pimes.”

Els treballadors afectats per ERTO al setembre han tornat a baixar, fins a arribar a 47.949. Un primer punt que cal tenir en compte és que la setmana passada el govern espanyol va aprovar la pròrroga dels beneficis dels ERTO fins al 28 de febrer de 2022, després d’acordar-ho amb els interlocutors socials. Com a fet diferencial, en aquesta extensió es posa èmfasi en la formació, amb més exoneracions a les empreses que facin activitats formatives. No és gaire clar com s’aplicarà, però crec que és un pas que s’havia d’haver fet ja fa temps. Aquest allargament, per una altra banda, ens mantindrà la incògnita de saber quin és el nombre real de desocupats durant uns quants mesos més. En el supòsit extrem que tots els afectats actuals acabessin sense feina, la xifra ens situaria una mica per sobre del març del 2020.

I, ja que parlem dels ERTO, cal dir que el ritme de descens a Catalunya és una mica inferior al de tot l’estat espanyol. Aquí ha estat del 9,6% al setembre sobre el mes anterior i a l’estat espanyol, del 12,5%. Per què anem més a poc a poc?… Cal afegir que a Catalunya tenim encara gairebé 15.000 empreses amb gent amb ERTO. Això vol dir el 18,5% del total de l’estat espanyol. En canvi, el nombre de treballadors afectats és d’un 20,1%. De manera que les empreses catalanes en aquesta situació són una mica (molt poc) més grans que les de la resta de l’estat. Malauradament, no tenim dades detallades per a Catalunya sobre aquest punt.

A l’estat espanyol, segons la consultora Randstad, és preocupant la gran concentració d’afectats per ERTO en un nombre molt petit de sectors. En concret, el sector de comerç encara té 40.118 treballadors amb ERTO, cosa que significa el 16,7% del total d’afectats al setembre. Per una altra banda, el sector de l’hoteleria manté en ERTO 87.977 persones, és a dir, el 36,7% del total. Només aquests dos sectors, doncs, aglutinen més de la meitat dels afectats. Cal suposar que a Catalunya no som pas gaire lluny d’aquestes xifres.

Quant a les afiliacions a la Seguretat Social, les dades també són positives. Segons una nota de l’Observatori del Treball i Model Productiu de la Generalitat, durant el mes de setembre s’han comptabilitzat, de mitjana, 3.478.568 afiliacions a Catalunya. Aquesta xifra és la dada d’afiliació més alta registrada en un mes de setembre de la sèrie històrica disponible (començament del 2004), tot i que cal tenir present que en aquesta dada s’inclouen els afectats per ERTO. Entre el 2008 i el 2015 l’afiliació va disminuir intermensualment cada mes de setembre. En canvi, del 2016 ençà hi ha hagut pujades i enguany (+0,36%; 12.650 afiliacions més) hi ha hagut la segona més pronunciada de la sèrie històrica, després del 2005. Respecte del mes de setembre de l’any passat, l’afiliació a Catalunya ha pujat d’un 3,8%, amb 125.836 afiliats més de mitjana. A l’estat espanyol, el creixement ha estat una mica inferior, del 3,5%.

En definitiva, un setembre que, laboralment, sembla haver anat millor que les dades macroeconòmiques que fins ara hem començat a conèixer. El fet més important és haver baixat el nivell de desocupació que teníem els mesos d’abans de la pandèmia, amb la taca negra de l’alentiment en la reducció dels treballadors en situació d’ERTO.


A tot el món, les darreres xifres són de 235.896.914 casos confirmats i 4.818.573 morts. Del total de casos, 211.578.987 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 44.522.832 casos i 719.945 morts;
–L’Índia, amb 33.850.936 casos i 449.280 morts;
–El Brasil, amb 21.468.121 casos i 597.986 morts;
–Regne Unit, amb 7.934.936 casos i 136.986 morts.
–Rússia, amb 7.612.317 casos i 210.801 morts.

–L’estat francès, amb 7.027.059 casos i 116.798 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 4.965.399 casos i 86.527 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–The Straits Times: Nova Zelanda abandona l’estratègia de la covid zero (en anglès)
–The Guardian: Rússia informa que el nombre oficial de morts per la covid és de 210.000 (en anglès)
–Franceinfo: I si França evités una cinquena onada? Les notícies tranquil·litzadores dels epidemiòlegs (en francès)
–South China Morning Post: Hong Kong pot adoptar el model de Macau en la lluita contra la covid-19? (en anglès)


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació 


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any