Report diari sobre el coronavirus: Tot esperant els tribunals per a ampliar l’ús del passaport covid arreu del país

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
24.11.2021 - 19:50

Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

El comitè assessor de la Generalitat de Catalunya considera que la situació d’alt risc en què es troba Catalunya recomana d’ampliar l’ús del passaport covid a més espais culturals, com ara cinemes i teatres. Magda Campins, presidenta del comitè, ha explicat avui que el Principat té, ara per ara, una incidència acumulada a catorze dies de 165 casos per cada 100.000 habitants. A les Illes, la presidenta Francina Armengol ha dit que el govern també estudia la possibilitat d’estendre el passaport covid més enllà del lleure nocturn i les residències de gent gran. La voluntat, diu, és de plantar cara a l’augment de contagis estenent els espais on es demana el certificat covid, en compte d’implantar noves mesures. A Mallorca, la Conselleria de Salut i Consum ha activat avui la web BitCita, amb què els menors de seixanta-cinc anys vaccinats amb Janssen poden demanar hora perquè els sigui administrada la dosi de reforç.

La consellera de Sanitat del País Valencià, Ana Barceló, també ha informat que el Consell vol que el passaport covid sigui també obligatori per a entrar a bars, restaurants i locals nocturns. Ho ha dit a À Punt Luis Martínez, president de la Confederació d’Empresaris Turístics. Pels representants d’aquests sectors, no s’han de tancar establiments ni reduir-ne la cabuda, tot i el repunt dels casos. Per això troben que haver de demanar el certificat covid als clients és un mal menor. Sobre l’ampliació de l’ús del passaport covid, Mónica Oltra, vice-presidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ha dit que el volen demanar a les residències de gent gran. Aquestes darreres hores la Conselleria de Sanitat ha comunicat 1.097 casos nous i quatre morts. Hi ha hagut 352 ingressats, 27 més que en l’últim balanç. I hi ha 61 pacients a les UCI, 4 més que no ahir.

Sobre l’ús del passaport covid a Andorra, el govern també ha anunciat anvis. El dia 10 d’aquest mes es van establir tres categories. Les discoteques, les sales de ball i els actes amb més de mil assistents són al nivell vermell, que vol dir que s’hi exigeix el passaport covid. A aquest nivell ara s’hi afegeixen balnearis, instal·lacions esportives, museus, cinemes, biblioteques, gimnasos, sales de joc, perruqueries i centres d’estètica. També serà obligatori en allotjaments turístics, hotels, residències sociosanitàries assistides, centres de dia i cases pairals. I, a més, en els actes a l’aire lliure de més de mil assistents i interiors amb més de cent. Al nivell carabassa hi ha els establiments amb control d’accés opcional i s’hi inclouen els actes esportius en espais interiors de menys de 100 persones. Finalment, al nivell verd hi ha els espais on no cal control d’accés, que són els de la resta de sectors i activitats.

D’una altra banda, el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) ha recomanat de posar la tercera dosi del vaccí a la població general, amb prioritat als més grans de quaranta anys. En el darrer informe per a avaluar la situació epidemiològica, l’ECDC diu que encara hi ha massa gent en risc i que cal reforçar la immunitat amb aquesta tercera dosi, que s’hauria d’administrar, diu, pel cap baix sis mesos després de la segona i que podria augmentar la taxa d’immunització. Tanmateix, recorda que la vaccinació obligatòria no és cap solució màgica i que pot originar més rebuig. La directora l’ECDC, Andrea Ammon, ha matisat: “S’ha de considerar d’acord amb el context: a vegades pot funcionar, de vegades no.” A banda l’augment i el reforç de la vaccinació per a intensificar la immunitat, l’ECDC també vol mantenir les restriccions per a frenar la transmissió del virus.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 1.640.708 casos i 33.580 morts, i actualment hi ha 220 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


A tot el món, les darreres xifres són de 259.413.716 casos confirmats i 5.188.436 morts. Del total de casos, 234.666.627 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 48.848.156 casos i 796.480 morts;
–L’Índia, amb 34.535.763 casos i 466.584 morts;
–El Brasil, amb 22.038.731 casos i 613.240 morts;
–Regne Unit, amb 9.974.843 casos i 144.286 morts.
–Rússia, amb 9.434.393 casos i 266.819 morts.

–L’estat francès, amb 7.450.691 casos i 118.653 morts;
–A l’estat espanyol hi ha 5.103.315 casos i 87.866 morts.


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Passaport covid: com es pot descarregar i de què serveix?
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?
Catalunya prorroga les mesures de protecció a les residències amb canvis en el protocol covid
Proves d’antígens: Se’n poden comprar a la farmàcia? Com funcionen? Quant costen?
Així varien els símptomes de la covid-19 segons el nivell de vaccinació 


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any