Report sobre el coronavirus: Comença la retirada de les màscares als espais interiors

  • Cada vespre us oferim un report diari amb tota la informació actualitzada del coronavirus

VilaWeb
Redacció
01.04.2022 - 17:51
Actualització: 01.04.2022 - 19:43

Si voleu rebre aquest report VilaWeb sobre el coronavirus al vostre correu, cada divendres a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Aquesta setmana, el govern d’Andorra ha anunciat que eliminava l’obligació de dur màscara als espais interiors. La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ho argumentava per la millora de l’evolució de la pandèmia en els indicadors epidemiològics i sanitaris, la qual “permet de flexibilitzar les mesures existents”. D’ençà del 28 de febrer, tampoc no és obligatori dur la màscara als interiors de Catalunya Nord. Al Principat, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va dir ahir que la decisió era política i que si el govern espanyol no autoritzava de retirar la màscara, el govern català tiraria pel dret. També va dir que en el consell interterritorial de la setmana vinent es tractaria la qüestió.

Sobre els protocols anticovid, les residències del Principat recuperen de mica en mica la normalitat convivencial i les activitats, si bé mantenen certes mesures de prevenció i seguretat. Amb aquests elements, s’estableix que els residents que siguin contactes estrets d’una persona infectada de covid, independentment del seu estat vaccinal, no hauran de fer quarantena. Així mateix, els contactes estrets que hagin passat el coronavirus en els noranta dies previs podran ser als espais comuns i participar en les activitats habituals de la residència, sempre que s’asseguri una ventilació adequada.

Per la seva banda, la companyia Norwegian ha anunciat avui que retira l’obligació de dur màscara a bord dels seus vols a partir de dilluns per la bona evolució de la pandèmia i la relaxació de les restriccions a tot Europa. La mesura s’aplicarà independent de l’aeroport de destinació i a tota la xarxa de vols de l’aerolínia. Serà la primera vegada que els passatgers podran viatjar sense màscara d’ençà del juny del 2020. La companyia diu que ha notat un “optimisme per a tornar a viatjar” des que el 12 de febrer es van aixecar restriccions a Escandinàvia i confia en una recuperació de la demanda. Norwegian ha recomanat a tots els viatgers que verifiquin els requisits a les destinacions, incloent-hi les escales, i deixa en mans dels passatgers la responsabilitat del seu compliment.

A la resta d’Europa, hi ha uns quants països que també avancen en l’eliminació de les darreres restriccions que quedaven contra el coronavirus. A Suïssa, els pacients contagiats ja no hauran de fer quarantena i s’elimina l’ús de la màscara en espais interiors i centres sanitaris. A Berlín, la màscara continuarà essent obligatòria en el transport, però ja no serà necessària per a accedir als comerços. Tampoc caldrà presentar una prova diagnòstica negativa ni el certificat de vaccinació per a accedir a un hotel.

A Xangai, una de les ciutats més importants de la Xina, amb vint-i-cinc milions d’habitants i una aportació del 3,8% al PIB nacional, ha estat confinada a causa del brot de covid més greu detectat d’ençà que va començar la pandèmia. Per evitar efectes en l’impacte econòmic, les autoritats van començar diumenge un confinament de vuit dies que s’ha fet de manera esglaonada. Durant tota la setmana, s’han tancat les àrees del marge oriental i meridional del riu Huangpu, i avui les zones occidentals començaran un confinament propi.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans s’han registrat 4.251.025 casos i 38.194 morts, i actualment hi ha 132 pacients a les UCI.

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].


La píndola de Jordi Goula: Som un 10% més pobres. I ara, què?

Ha estat un mes de març per a oblidar. Abans-d’ahir, es va fer pública la dada de l‘IPC, un 9,8% interanual, que és la més alta d’ençà del maig del 1985. Ahir, en l’enquesta del CIS referida al març, es reflectia que la confiança dels consumidors registrava la caiguda més gran intermensual de tota la sèrie històrica. I avui, l‘índex dels directors de compres (PMI) industrials, referit al mes passat i també a l’estat espanyol, presenta una baixada en les comandes per primera vegada en catorze mesos i una caiguda sense precedents al subíndex que mesura les expectatives empresarials del sector manufacturer. Vet aquí el panorama preocupant que ens deixa el primer mes de guerra a Ucraïna. No és que totes aquestes situacions hagin estat causades al 100% per la guerra, però sí que les ha intensificades.

El cas és que som més pobres. Amb els mateixos diners, avui podem comprar gairebé un 10% menys de productes i serveis que el març de l’any passat. En definitiva, hem perdut poder adquisitiu, i això té conseqüències. Unes, familiars, a l’hora de fer la despesa, i unes altres, entre col·lectius que lluiten per veure com s’acaben repartint els costos de la baixada de poder adquisitiu i provar de minimitzar-los.

Quant a la primera, de moment, sembla que l’IPC encara no passa gaire factura al consum de les llars. Les darreres dades de la despesa feta amb targetes de crèdit només suggereixen una “certa moderació”. Però els analistes coincideixen que és qüestió de temps que hi hagi el pas d’una conseqüència a l’altra. És de sentit comú. I això què significa? Un descens del 10% de la renda disponible real de les famílies podria reduir el consum de les llars un 2% a curt termini i un 4% a llarg termini, segons que acaben de calcular la gent del BBVA Research. Mala notícia, quan tot just som a la rampa de sortida de la crisi de la covid-19.

Evidentment, no tots els consumidors han respost a aquesta crisi de la mateixa manera. Mentre alguns miren de compensar els increments de preus a còpia de buscar promocions i passar a comprar marques de distribuïdor, uns altres s’aprovisionen pel temor d’un desproveïment. Segons l’enquesta que va presentar ahir la consultora Kantar, la màxima referència en el sector, aquesta vegada hauran estat més els qui, amb la vaga addicional de transportistes, han optat per fer provisió. Així, les compres dels consumidors de tot l’estat han comportat un creixement del sector del gran consum, que, durant les setmanes del 6 al 20 de març, ha crescut en valor un 12,9% respecte al mateix període de l’any passat. És una barbaritat! A més, això ha fet que, de mitjana, els productes de gran consum hagin vist incrementats els preus un 5%.

Segons l’enquesta, totes les cadenes han començat a traslladar els increments al preu dels seus productes. Fins i tot, assenyala que Lidl i Mercadona, malgrat ser dos dels distribuïdors amb més resistència a l’increment, tampoc no han pogut contenir aquesta pujada. I atenció a les xifres que ens aporta la consultora. Entre les categories que més han notat aquest augment d’ençà del 6 de març, destaquen l’oli, que s’ha encarit d’un 303% respecte al mateix període del 2021; la pasta, que ha pujat d’un 183%; i els arrossos i la llet, amb un increment del 181% i del 145%, respectivament.

I qui paga aquesta inflació? En principi, tots, però sempre n’hi ha uns que paguen més que uns altres. Tornem al que diuen els analistes de BBVA Research. Posen alguns exemples que poden servir per a mostrar aquest impacte diferenciat. Les famílies de rendes baixes, diuen, gasten relativament més en electricitat, que és un bé de primera necessitat. L’increment de la gasolina perjudica les llars de més ingressos, que fan servir poc transport públic o tendeixen a viatjar per lleure amb més freqüència i a destinacions més llunyanes. I als qui necessiten el cotxe o la camioneta per a treballar. El percentatge d’ingressos que dediquem al transport cau amb l’edat, sobretot passats els seixanta-cinc anys. Els joves viuen de lloguer i els afecta més la indexació dels contractes d’arrendament a l’IPC, cosa que beneficia els propietaris… I així podríem continuar, però si hagués de centrar-me en un col·lectiu, seria, sens dubte, en el que té rendes més baixes. Per això, sempre s’ha dit que la inflació és “l’impost” més injust de tots.

I queda la segona conseqüència a què feia esment abans. Quan el país perd poder adquisitiu, per culpa d’aquest deteriorament de preus relatius davant la resta del món, no s’empobreix únicament la nostra economia, sinó que es genera el problema redistributiu de com es reparteix aquest cost entre els diferents col·lectius. I això, precisament, veiem aquests dies amb les vagues de transportistes i del sector pesquer i les manifestacions de pagesos i ramaders. Per evitar l’escalada d’aquests conflictes, seria ideal assolir un pacte de rendes com més ampli millor, que evités d’incórrer en una lluita costosa entre agents econòmics que intenten de traslladar els costos de la inflació més gran amb la finalitat de preservar en la mesura que sigui possible el seu poder adquisitiu. “La inflació importada significarà un cost afegit per a tots, i el més lògic seria que aquest esforç es distribuís entre el conjunt de la societat d’una manera tan justa com sigui possible”, diuen analistes del BBVA.

Fa pocs dies, també s’hi va referir el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos: “Seria desitjable que un eventual pacte de rendes preveiés compromisos plurianuals tant pel que fa als increments salarials com a la protecció de l’ocupació. En un context tan incert com l’actual, la possibilitat d’aconseguir aquests compromisos aportaria una gran certesa a les llars i a les empreses a l’hora de prendre decisions de despesa i inversió, cosa que podria redundar en un dinamisme més gran del conjunt de l’activitat econòmica.”

En definitiva, el governador del Banc d’Espanya va demanar que es fes un repartiment del cost entre empreses i treballadors. D’una banda, els empresaris haurien de contenir els seus marges (no traslladar tota la pujada de la inflació a uns preus més alts, encara que costi part del benefici) i els treballadors haurien de fer un altre sacrifici igualment dur, com és acceptar que els salaris no pugin al mateix ritme de la inflació general, encara que això suposi una pèrdua temporal de poder adquisitiu. Suposo que algú deu haver pensat amb els Pactes de la Moncloa (1977), però els temps són molt diferents i les coses han canviat molt.

Per acabar d’adobar el mes de març, aquest matí hem sabut la inflació de la zona euro. I la xifra és espectacular: és la màxima que s’ha assolit en l’època de la nova moneda comunitària. Ha estat del 7,5%, que supera amb escreix la del febrer (5,9%) i també les previsions dels analistes, que la situaven en el 6,6%. L’augment dels preus continua impulsat per la pujada del petroli, el gas i l’electricitat, però d’una manera més marcada que abans. Així, els preus de l’energia van augmentar d’un 44,7% interanual al març, després d’haver pujat d’un 32% al febrer. Tanmateix, tots els components de l’índex es veuen afectats. No cal dir que l’acceleració de la inflació alimenta una crisi social molt forta a Europa, amb cada vegada més llars que tenen dificultats per a arribar a final de mes. Veurem on para. De moment, és un gran maldecap per al BCE, que ha de controlar l’estabilitat dels preus i ben segur que tindrà més pressions dels consellers “falcons” perquè avanci la pujada dels tipus d’interès.

Per últim, tenim també l’enquesta de directors de compres (PMI) d’empreses industrials, referida al març i que hem sabut aquest matí, que tampoc deixa bon gust de boca. Diu que, com era d’esperar, ateses la incertesa i la inestabilitat causades per la guerra d’Ucraïna, el sector manufacturer espanyol va veure com els fluxos de noves comandes es contreien, mentre que la producció augmentava a un ritme molt més lent. Inevitablement, les pressions dels preus s’han tornat a intensificar i, combinades amb la situació de guerra, han fet que la confiança dels empresaris caigui dràsticament, a uns nivells observats per darrera vegada durant el punt àlgid de la pandèmia el 2020.

És una bona amanida de dades del març que ens deixen amb l’ai al cor per als mesos vinents. No cal dir que el fet que més aviat podria ajudar a aclarir la situació seria una ràpida conclusió de la guerra d’Ucraïna. Després, ja ho veurem.


A tot el món, les darreres xifres són de 489.187.542 casos confirmats i 6.168.947 morts. Del total de casos, 424.077.036 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats en aquest moment són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 81.782.787 casos i 1.007.352 morts;
–L’Índia, amb 43.025.775 casos i 521.211 morts;
–El Brasil, amb 29.947.895 casos i 659.860 morts;
–L’estat francès, amb 25.614.843 casos i 142.273 morts;
–Alemanya, amb 21.421.914 casos i 130.290 morts.

–A l’estat espanyol hi ha 11.508.309 casos i 102.392 morts.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–South China Morning Post: El Japó celebra la tradició de les flors de cirerer malgrat les restriccions pandèmiques (en anglès)
–The Straits Times: La immunitat híbrida ofereix la millor protecció contra la covid-19 (en anglès)
–Franceinfo: A Xangai, els habitants s’enfronten a un nou confinament estricte (en francès)
–BBC: Vaccins contra la covid: a quina velocitat avancen al món? (en anglès)


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Qui s’ha de posar la tercera dosi contra la covid-19? Com demanar hora?
On i quan cal mostrar el passaport covid?
Canvis en les quarantenes dels contactes estrets
Quines són les restriccions al País Valencià?
Quines són les mesures contra la covid-19 a Catalunya?
La fiabilitat de les proves d’antígens canvia en els vaccinats?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’informació: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’informació: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon de cita prèvia: 821 955
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any