Les perles: El partit Barça-Olympiacos obliga un diputat britànic a absentar-se en un ple i les pancartes d’Òmnium i de l’ANC censurades pel Barça

  • Us oferim també les principals notícies del dia i alguna recomanació que no podeu passar per alt

VilaWeb
Redacció
18.10.2017 - 21:25
Actualització: 18.10.2017 - 21:33

Les perles d’avui

En fora de joc: el Barça-Olympiacos obliga un diputat britànic a absentar-se en un ple. El partit de Lliga de Campions entre el Futbol Club Barcelona i l’Olympiacos arriba molt marcat per l’actualitat política. Ahir Pep Guardiola va dedicar la victòria del Manchester City a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents de l’ANC i Òmnium respectivament, empresonats a Soto del Real per la manifestació del 20-S. D’altra banda, Òmnium i l’ANC han rebutjat assistir al partit com a convidats a la llotja i han denunciat que el Barça ha impedit a membres de les organitzacions d’accedir a l’estadi amb pancartes de rebuig a l’empresonament de Sànchez i Cuixart. Aquestes, però, no són les úniques vinculacions entre el matx i la política. La cita entre el Barça i l’Olympiacos també impedirà que el diputat conservador britànic participi en el ple d’avui a la cambra dels comuns, que comença només tres quarts d’hora després que el partit. Douglas Ross, a més de diputat és àrbitre assistent i aquest vespre serà al Camp Nou com un dels col·legiats encarregats de controlar que Messi, Suárez i companyia no caiguin en fora de joc. Ho podeu veure ací.

Les pancartes de l’ANC i d’Òmnium Cultural censurades pel Barça. L’ANC i Òmnium Cultural han denunciat que el FC Barcelona ha censurat les pancartes de suport a Jordi Sànchez i a Jordi Cuixart que volien mostrar aquest vespre al Camp Nou amb motiu del partit de Lliga de Campions entre el Barça i l’Olymiacos. Les entitats i la plataforma Pro Seleccions Catalanes han mostrat les pancartes censurades, que tenen les cares de Sànchez i Cuixart i la paraula Freedom (llibertat). Prèviament, les entitats han plantat el club blaugrana.

Les notícies del dia

El número dos dels socialistes eslovens diu que Eslovènia reconeixerà la independència de Catalunya. El número dos del grup parlamentari socialdemòcrata eslovè, Jan Skoberne, s’ha mostrat convençut que Eslovènia seria ‘un dels primers’ estats a reconèixer la futura república catalana. Arran de l’article de VilaWeb en què s’explicava que ‘Espanya tem que Eslovènia reconegui la independència de Catalunya‘, el diputat ha respost: ‘No cal que tinguin por. El poble d’Eslovènia és amb Catalunya. Estic convençut que serem dels primers a reconèixer la nova república.’ Ho podeu veure ací.

L’ANC i Òmnium planten el Barça i no aniran a la llotja com a protesta per la pancarta que s’exhibirà al Camp Nou. L’ANC i Òmnium Cultural han plantat el FC Barcelona. El club blaugrana havia convidat ambdues entitats a la llotja del Camp Nou aquesta nit en el partit de Lliga de Campions contra l’Olympiakos com una mostra de suport a la causa dels empresonaments de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La junta de Josep Maria Bartomeu exhibirà una pancarta que resarà les sigles RDE: diàleg, respecte i esport. La primera entitat que ha rebutjat la invitació ha estat Òmnium, que ha agraït el gest de la junta de Bartomeu i l’ha declinat per denunciar la manca de llibertat de Cuixart. Ho podeu veure ací.

La intoxicació d’última hora de la Moncloa: eleccions en canvi d’aturar el 155. Fonts del govern espanyol han assegurat que una convocatòria d’eleccions autonòmiques per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, implicaria la paralització de l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola, malgrat que es mantindriala intervenció de les finances de la Generalitat que ja s’aplica. Segons aquestes fonts, si, en canvi, el president de la Generalitat fes una declaració d’independència s’aplicaria el 155 i més mesures. Ho podeu veure ací.

Romeva: ‘La UE pot acceptar que ens empresonin?’ El conseller d’Afers Estrangers, Raül Romeva, ha atès avui els corresponsals de la premsa internacional a Brussel·les després de l’empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. ‘Els valors europeus són els nostres valors. Per tant, això que passa a Catalunya afecta tots els europeus i demòcrates’, ha dit. Ho podeu fer ací.

Bassa denuncia que hi ha empreses que han rebut pressions per traslladar la seu social fora de Catalunya. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha denunciat que el govern té constància que hi ha empreses que han rebut ‘trucades directes’ perquè traslladin la seu social fora de Catalunya i que algunes d’elles ho han fet arribar al departament. ‘La majoria de les empreses que s’han posat en contacte amb el govern ens han dit que ho feien d’una manera temporal per les pressions que rebien,’ ha assegurat en una conferència de premsa a Tarragona. Ho podeu veure ací.

Ciutadans i PP rebutgen condemnar les agressions feixistes del 9 d’octubre. Ciutadans i PP han rebutjat donar suport a una declaració institucional a les Corts Valencianes de condemna de les agressions feixistes del 9 d’octubre a València, tal com havien plantejat Podem i Compromís, i havia signat el PSPV. La síndica de Ciutadans a les Corts, María Carmen Sánchez, ha justificat el seu rebuig al text perquè considera que ‘s’està polititzant un tema molt seriós’. ‘Cal condemnar la violència sempre, vingui d’on vingui, però no podem acceptar que es parli de ‘gestió política ineficient’ –com apunta el text– quan ‘hi ha detencions i una recerca en marxa’. Per això, ha avançat que Ciutadans presentarà un text alternatiu en què ‘es condemni la violència’ i que espera que compti amb el suport de tots els grups polítics. Ho podeu veure ací.

Un ex-magistrat del Suprem espanyol diu que és ‘impropi d’un país civilitzat’ empresonar opositors polítics. Xavier O’Callaghan, ex-magistrat del Tribunal Suprem espanyol, ha criticat, en un piulet, la decisió de la jutgessa de l’Audiència espanyola Carmen Lamela d’empresonar els presidents de l’ANC i d’Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, per un presumpte delicte de sedició. Ha dit que era ‘impropi d’un país civilitzat’ decretar presó per a opositors polítics. A més, està convençut que el delicte de sedició és ‘impensable’, en aquest cas. Ho podeu veure ací.

Espanya tem que Eslovènia reconegui la independència de Catalunya. La televisió pública eslovena ha recollit unes declaracions del ministre eslovè d’Afers Estrangers, Karl Erjavec, en què explica que es va reunir amb el ministre espanyol Alfonso Dastis. En la reunió, Dastis li va transmetre la preocupació de Madrid per la solidaritat del parlament eslovè amb Catalunya. Segons Erjavec, el ministre espanyol li va arribar a demanar si Eslovènia ‘prendria cap decisió al marge del marc legal espanyol’, és a dir, si reconeixeria la Catalunya independent. El ministre eslovè li va respondre amb molta claredat: ‘Ara mateix això no és possible perquè Catalunya encara no ha anunciat res.’ Ho podeu veure ací.

Neix ‘En Peu de Pau’, una iniciativa per a coordinar les mobilitzacions pacífiques. Dotze entitats i col·lectius han presentat la iniciativa social ‘En Peu de Pau’ amb l’objectiu de reforçar i coordinar la cultura de mobilitzacions pacífiques a partir del ‘feminisme, l’antimilitarisme i el cooperativisme’. ‘En Peu de Pau’ la conformen, de moment, entitats que ja han participat en iniciatives pacifistes, com ara col·lectius de bombers, agents rurals, camperols i estibadors, ‘Casa nostra, casa vostra’, Universitats per la República, Comitès en Defensa del Referèndum, Som defensors, la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge, l’ANC, Òmnium Cultural i el Centre UNESCO de Catalunya. Ho podeu veure ací.

Pau Alabajos, blanc de la intolerància integrista. Un ens anomenat Federación Católica de Asociaciones de Padres de Alumnos de Valencia (FCAPA) ha enviat un escrit a la Inspecció General d’Educació valenciana per reclamar que se censurin i s’eliminin de les escoles les cançons de Pau Alabajos. Aquesta entitat, que fa campanya contra les polítiques d’igualtat (que anomena ‘imposició de la ideologia de gènere’) a la seva pàgina web o que participa en actes de la secessionista Real Acadèmia de Cultura Valenciana, considera, per justificar la seva demanda, que Alabajos té ‘una determinada ideologia nacionalista’, que una cançó seva surt en un vídeo de la CUP i que per això la seva música ha de quedar vetada a les escoles valencianes. L’escrit de la FCAPA ha trobat ressò al diari ABC i, seguint la cadena, la notícia ha estat utilitzada per una diputada del PP, Verónica Marcos, per demanar la dimissió d’Alabajos, que és regidor de Torrent (Horta). Ho podeu veure ací.

Les recomanacions d’avui

Avui us recomanem l’Anàlisi de Jordi Goula que duu per títol ‘I la majoria silenciosa d’empreses?’

També us recomanem l’Anàlisi de Josep Casulleras sobre l’operació dels mitjans espanyols per ‘infrahumanitzar’ els independentistes. Es titula ‘Crònica de la construcció de l’odi: una operació d’estat contra Catalunya’.

Podeu llegir l’Opinió Contundent de l’advocat i diputat de la CUP, Benet Salellas. ‘Dret penal de l’enemic a la conselleria d’Economia’, es titula.

D’altra banda, us recomanem l’Entrevista de Pere Cardús al periodista expert en extrema dreta Miquel Ramos. ‘Si es repeteixen les agressions del Nou d’Octubre, ja serà massa sospitós’, diu Ramos.

També podeu llegir ‘Zoologia colonial’, el Mail Obert de Pau Vidal.

Finalment, us recomanem la Crònica de Pere Cardús que duu per títol ‘L’abraçada compromesa de Llach, la vida dels Jordis a la presó i l’home que no volia plorar’, sobre la manifestació demanant la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any