Fonts del govern espanyol han assegurat que una convocatòria d’eleccions autonòmiques per part del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, implicaria la paralització de l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola, malgrat que es mantindriala intervenció de les finances de la Generalitat que ja s’aplica. Segons aquestes fonts, si, en canvi, el president de la Generalitat fes una declaració d’independència s’aplicaria el 155 i més mesures.

Les mateixes fonts assenyalen que l’objectiu prioritari de l’aplicació del 155 seria la convocatòria d’unes eleccions autonòmiques a Catalunya per a ‘restablir l’autogovern’, tot i que ara com ara no se sap si es farien aviat o no.

L’abast d’aquesta intervenció i el nombre de conselleries que afectaria no és clar. Fonts del Ministeri d’Hisenda espanyol han apuntat també que, en cas d’aplicació del 155, preveuen de substituir el conseller d’Economia, Oriol Junqueras, per una altra persona de perfil ‘tècnic’ designada per l’administració espanyola.

Segons el calendari que preveu la Moncloa, les mesures previstes per l’article 155 s’aprovarien dijous i divendres de la setmana entrant al senat, és a dir, els dies 26 i 27 d’octubre. S’hi faria una reunió de la comissió general de les comunitats autònomes i un ple on s’aprovarien les mesures.

El govern espanyol ha transmès la idea que no serà pas la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, l’encarregada de coordinar les competències de la Generalitat que vulgui assumir l’estat espanyol.

Avui La Vanguardia explicava més detalls sobre la manera com pensen suspendre l’autonomia. El politòleg Josep Costa indicava en aquesta entrevista a VilaWeb que aquesta idea és contrària a la constitució, perquè contravé al dret de l’autonomia de les comunitats autònomes. L’article 155 no concreta mesures, però, sigui com sigui, no poden contravenir cap precepte de la constitució, diu Costa. Amb tot, admet que tot allò que sigui interpretable es resoldrà en favor dels propòsits del govern espanyol. Sembla que Rajoy pretén dissoldre tot el govern i que els seus ministres assumeixin les competències de la Generalitat, amb la previsió de convocar unes eleccions en què els partits independentistes (o els programes electorals d’aquests partits) siguin il·legalitzats.

La Vanguardia, acompanyant aquesta informació filtrada per la Moncloa, ha publicat també que ERC proposava de convocar unes eleccions al parlament abans no s’apliquessin les mesures de l’article 155. Però la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ho ha negat categòricament:

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]